用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 19-1-24 07:50
作為港小既家長,
可以話‘輕鬆學習’係人地覺得既啫,
不是實情(或事實既全部)

GT 都差不多, 功課是少抄寫, 做有意義功課, 學校對同學成績都標準, 吾達標要上努力班, 都吾 hea 讀。

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 08:02
咁係,小學上中學無揀過人,總有d符符碌碌碌左入去(就算小一有面試,又唔係鬥做卷,guarantee 唔到係咪將 ...
總有d符符碌碌碌左入去

呢點就係我不認同龍校既原因 (尤其係低直升門檻)

現實中, 係咪有學校真係有能力又齊配套俾B1/2/3既學生去發展呢? 勉強直升到, 令家長有錯覺或錯誤既期望, 可能只係浪費咗小朋友既時間

大部份B1龍校, 或者B1/B2直資中學, 標都係只為幫學生入U...... why no other alternatives?

話時話, 港同書院有冇開"應用學習"課程?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-24 12:08
總有d符符碌碌碌左入去

都係主流出路,去英美澳加support多過ive thei

hkpapa852 發表於 19-1-23 17:01
你肯定沒有官津中小學學生讀書開心又能有好成績?

坦白講, 任學校到學生要面對公開試既階段, 都無可能唔去 ...

有,但數量好少同好難入。唔明點解嗰D學校唔算谷,又係派位學生水平參差,但最後都有b1水平,是師資,教法,家長發功,學生開竅,還是其他,我大
都想知點解

hkpapa852 發表於 19-1-24 12:08
總有d符符碌碌碌左入去

請問"應用學習"課程, 是指邊D?

回覆 hkpapa852 的帖子

港同高小課程一啲都唔淺,升得S1唔可能太差,可能只係2C-3A,尤其英文(我比較過一般津校英文課程),爛船都有三根釘,以我對學校(小學)既了解,我絕對相信小學唔會明知學生上書院死梗會推佢上,佢地家校合作/溝通係做得相當唔錯。

hohoho888 發表於 19-1-24 15:21
請問"應用學習"課程, 是指邊D?

個人認為, 其實呢個係EDB取消職業先修後既補鑊安排, 不過又係一個三不象既產物

理論上, 應用學習課程係俾學術能力較遜色既學生, 提供考DSE升大學以外既一條出路
但係偏偏呢條所謂既出路, 又係要考DSE既4大主科, 不過只係外加一至兩科應用學習科目, 唔係DSE既科目

而且目標, 一樣只係為"繼續升學" (銜接學士, 副學士/高級文憑), 不過一樣係要DSE個4主科達標 .......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-24 16:14
個人認為, 其實呢個係EDB取消職業先修後既補鑊安排, 不過又係一個三不象既產物

理論上, 應用學習課程係俾 ...

係,其實政府對非學術型學生支援,係極度不足

hkpapa852 發表於 19-1-24 16:14

理論上, 應用學習課程係俾 ...
所以我覺得我地以前出路多D
就算真係唔鍾意讀書都可以有手勢, 而家成日叫考唔掂的讀副學士, 基本就係呃錢

hohoho888 發表於 19-1-24 16:26
所以我覺得我地以前出路多D
就算真係唔鍾意讀書都可以有手勢, 而家成日叫考唔掂的讀副學士, 基本就係呃錢 : ...

小朋友是否讀到書, 未必能在5/6歳就知, 更合理既, 係小學同初中階段, 留意小朋友既定位 (certified成績上無力突破). 確認後下定決心, 高中轉去IVE既青年書院, 或兆基意書院, 可能係更好選擇.

對真係讀唔到書 (成績唔夠好) 既學生, 一直留係龍校反而可能會害咗佢地 (因為大機會直升, 會令家長無咁早醒覺小朋友既定位)

hohoho888    發表於 19-1-24 16:45

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 16:23
係,其實政府對非學術型學生支援,係極度不足

又咁講,現實生活中,非學術青少年並非完全無支援,商界不少學徒計劃,有正規既技術培訓,但現在既青少年根本無意願去行呢條路,一早已經唔易搵人~~~

mcl203 發表於 19-1-24 16:33
又咁講,現實生活中,非學術青少年並非完全無支援,商界不少學徒計劃,有正規既技術培訓,但現在既青少年 ...

這些計劃出路不差, 有上進心, 毅力, 半工/半讀可去到大學, 甚至以上, 時間當然會耐些。

assado 發表於 19-1-24 16:45

這些計劃出路不差, 有上進心, 毅力, 半工/半讀可去到大學,  ...

呢條路唔易搵人行,公司想搵人升主管都唔易,甚麼多少少錢要管人,留公司寫report,咪搞~~~

寧願去抬豬,都唔做學徒,抬豬人工高,唔中意又可以唔做,抬幾粒中收工~~~

生涯規劃,唔係想做就搵到人去做~~~

回覆樓主:

讀吾好書, 又短視, 沒辨法, 路是他們自己選擇的。

mcl203 發表於 19-1-24 16:33
又咁講,現實生活中,非學術青少年並非完全無支援,商界不少學徒計劃,有正規既技術培訓,但現在既青少年 ...

亦都係因為政府推晒啲人去DSE(考大學),其實每年大概只有20%學生讀大學,其餘嗰80%係需要職業培訓,但香港就好缺乏。

hohoho888    發表於 19-1-25 10:24

mcl203 發表於 19-1-24 16:53
呢條路唔易搵人行,公司想搵人升主管都唔易,甚麼多少少錢要管人,留公司寫report,咪搞~~~

寧願去抬 ...

即使係大學生,工作態度真係一代不如一代,反而大陸黎香港讀書畢業既學生表現真係好過好多本地大學生。香港學生嘅競爭力一路跌緊

haihaimom 發表於 19-1-24 19:00
亦都係因為政府推晒啲人去DSE(考大學),其實每年大概只有20%學生讀大學,其餘嗰80%係需要職業培訓,但香 ...

全部如何我唔知,但我見既職業培訓根本搵唔夠人,每年D商業機構都要去搶學徒,send去ive上堂,但見完工走一批,頭一年唔見一半人~~~

回覆樓主

每個家庭揀學校嘅準則都唔一樣,港同/優才/培僑分別為於香港九龍新界,假設樓主住港島區,佢有必要跨區讀優才/培僑嗎?又假設樓主住北區,佢小朋友讀港同又係最好嘅安排嗎?其實我自己都答唔出,但我一定以小朋友利益為先,如果冇能力搬到學校附近,我一定唔會考/考慮,另外就是考慮番學的時間。老實說我覺得港同係好好嘅學校,仲有港島區大部分學校我都覺得好過/出名過優才/培僑,但我一間都冇幫阿女報。優才我都覺得好好,我最buy 佢有堂比家長上呢個安排。至於培僑,我認為各方面都做到平均。另外我就覺得有冇呈分都唔重要,反正冇諗過升津校。

三四年前, 因為新式直資學校未有成績出來, 家長對成效表示懷疑.
但以現在既情況睇,新式直資學校的教學模式,教學方法已經取得左成效.
成績既高度是可以是比Band1B更進一步,亦不會只有一間才能取得,取得既成績亦有穩定性.
其他直資學校亦開始出成績,(例如wkf等)

上列三間學校中六畢業生入讀大學學位課程既百分比已達七八成, 12年後, 相信會有八九成,  學位已經十分普及.

當12/16年後,隨著社會的轉變,你既小朋友需要咩知識, 大家都唔知道.
但可以預期,到時候香港社會既競爭已經唔再是本土既競爭,將會面對內地海外人才既競爭.
現在應該培養既包括:溝通表達(英普語言能力),協作, 主動尋找知識, critical thinking, 見識...

家長起碼多了一個選項, 傳統和新式直資, 都能取得好成績.

‹ 上一主題|下一主題