用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?   [複製鏈接]

回覆樓主:

鐵粉好恐怖,死雞撐飯蓋。

twhkleung    發表於 19-1-23 00:21

醒目開學勳章 王國長老

李大人 發表於 19-1-22 22:18
無呈分,又㸃樣踢走小學部,成績差學生呢?當然有呈分中學部,大明道理可以叫你過主,幫埋你㨂學校 ...

嗯.....首先攪清楚先,升唔升到中學,決定權喺中學度,中學唔俾面,小學想推都無用
而呈唔呈分,係小學決定

所以你設定唔成立

就當成一個團體咁去睇,唔俾升咪唔俾升囉,唔駛做show幫你唸後路bor

twhkleung    發表於 19-1-23 00:21
mcl203    發表於 19-1-22 23:57
mcl203    發表於 19-1-22 23:57

我是誰那年考小一的媽媽如果畀我選擇我一定會選擇優才

wg_ann 發表於 19-1-22 16:19
香港好多辦學團體(如宗教團體聖公會)既資源都好豐富,大部分都係免學費添,擺明車馬係送(唔係半賣半送 ...
邊啲呀?舉啲實例來聽吓,我真喺想知嫁!造福人群吖麻。

醒目開學勳章 王國長老

李大人 發表於 19-1-23 07:23
你可能唔知某類直龍,校長管埋小學郜,中學部又好,小學部又好,決定權同一管理層 ...

你講緊中學又好小學又好嘅直龍
定唔俾學生直升嘅直龍呀究竟?

又係你講唔俾直升,咁我咪解釋中小學決定權唔同,我講general picture,你又轉個彎讚某類直龍,咁你想講咩先其實

回覆 蝦米豬 的帖子

港同今年S1最少有4-5個學障生由小學部升上去,我知道中學部有受訓過嘅專責老師照顧。
https://www2.hkugac.edu.hk/en_us/student_development/pastoral/inclusive_education.html

至於成績唔達標升唔上中學部嘅,真係一年都唔知有冇一個。

其實可能我攪清3322果d concept 啦
所以我睇中學掂唔掂反而參考入u率(degree 果隻) 實際d

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 08:04
你講緊中學又好小學又好嘅直龍
定唔俾學生直升嘅直龍呀究竟?
中小學校長係咪同一個人, 有無呈分其實都唔重要, 最重要係有清晰既直升要求

學校名稱呈分2018-2019年度 S1  直升要求確認直升資格時間
港大同學會小學中英數合格+操行達標12月-1月
培僑書院沒有小五升小六要中英數3科達75%, 否則要留班.小六下學期5/6月才要決定是否直升
小六中英數三科合格便可直升中學部
優才(楊殷有娣)書院學生須在小五上、下學期及小六上、下學期達到下列要求:
        a. 英文(70分或以上);中、數、常、普、視、音(60分或以上)
        b. 操行(B級或以上)
        小六上學期十一月底中學部會有一個面試,十二月出offer和簽直升協議
12月

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3605806&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-23 09:42
中小學校長係咪同一個人, 有無呈分其實都唔重要, 最重要係有清晰既直升要求

優才升中仲要interview.....

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-23 09:42

哦,咁我recap港同升中要求
中英數操行合格,唔駛面試

我認為好好嘅小學又好好嘅中學又一齊做決定,應該mei埋雙眼全部100%無條件直升,無學術要求又唔駛面試,咁至算丫嘛

momo333 發表於 19-1-23 09:55
優才升中仲要interview.....

升中見下面都好正常。
GT 成績及操行達標就可升上中學。

回覆樓主:

好的龍校有呈分, 我估是了解同學水平, 好的龍校又吾怕叻同學走, 要走的, 始終會走。

回覆 李大人 的帖子

呈唔呈分都好, 校內試唔達標都可以唔俾你升.
換個諗法, 如果冇呈分又唔升唔上直中, 咁個班小學生咪得番自行同直資呢條路, 冇得大抽獎?

Diversifyedu 發表於 19-1-23 11:57
回覆 李大人 的帖子

呈唔呈分都好, 校內試唔達標都可以唔俾你升.

一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別

Diversifyedu    發表於 19-1-23 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李大人 發表於 19-1-23 12:17
始終無呈分嘅學校,亦想收番曬小學部學生比例比較高,如諗住學生一讀十二年,校方㸃會俾學生呈分?目的係 ...
中學升大學, 大家著重學校有冇alternative path時, 點解小學升中又可以唔著重呢?

無呈分就係無alternative path

hkpapa852 發表於 19-1-23 11:59
一條龍學校類型,以及有呈分/沒有呈分既龍校學生升中分別

無呈分既小學,我仲係覺得刻意阻止外流多D,除左DGJS/SPCS,佢哋根本唔驚你走,走左補人亦大把選擇~~~

SPCC 呈唔呈分?~~~
‹ 上一主題|下一主題