用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女籃精英值得考慮協恩
樓主: hopelo
go

女籃精英值得考慮協恩 [複製鏈接]

大時了了 發表於 19-1-22 15:21
http://www.metrohk.com.hk/pda/pda_detail.php?section=daily&id=221658

唔使睇呢D,係小朋友學校都見到例子~~~

公開論壇唔討論啦,始終路係自己選擇~~~

ucw 發表於 19-1-22 10:20
回覆 2jkidsfather 的帖子

一般而言,好難話無影響,不過幾間大學對運動員收生有相應計劃,令學生可以較優 ...
有幾個問題:
- 係小六時問搵中學,讀書不是首要嗎?咁快用籃球決定女兒前途?
- 走籃球路,影響至少六年,為何要用第二條路入大學?

2jkidsfather 發表於 19-1-22 15:43
有幾個問題:
- 係小六時問搵中學,讀書不是首要嗎?咁快用籃球決定女兒前途?
- 走籃球路,影響至少六年, ...
咁不少家長什喜歡 協恩, 女拔 這些傳統名女校,如有特異功能加不錯成績又比只靠成績較易入讀

mcl203 發表於 19-1-22 15:27
唔使睇呢D,係小朋友學校都見到例子~~~

公開論壇唔討論啦,始終路係自己選擇~~~

都唔一定運動,小女讀個間學校,運動唔叻,有師姐拉丁舞入左協

GreenMaDad 發表於 19-1-22 12:18
回覆 ucw 的帖子

多謝你的分享,剛看完講協恩段片,奇怪係裏面好靚既室內運動場同比較靚既場外地方,好像 ...
是協恩的, 不是DGS,  是協恩室內的藍球場, 在學校大樓的內。

hopelo    發表於 19-1-22 17:54

大家留意下, 協恩為何能連取3x 年霸紫荊盃?
唔係靠個人項目, 好多時佢地在團體賽項目都係長勝將軍(唔單止籃球)
因為學校以運動鍛練學生合作精神, 毅力同鬥心
學業上也不會放棄佢地
(D老師同學生關係好好, 上堂好多時都做錄影,放上e class,
等D運動員或為校出左去外國或比賽的同學可以睇番課堂內容, 好有heart)
所以近年運動叻加成績好的女仔大多選協恩
縱使過程辛苦, 但得著大,

個人認為至少佢地第日出來職場做野時,
能力及性格一定比其他港女優勝

hopelo    發表於 19-1-22 17:52
crysta2l    發表於 19-1-22 17:36

chunma0630 發表於 19-1-22 16:37
是協恩的, 不是DGS,  是協恩室內的藍球場, 在學校大樓的內。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20180211/mobile/bkn-20180211235427659-0211_00882_001.html
我的姨娚話是協恩自己學校的indoor gym

台上-分鐘,台下十年功。沒有捷徑,只有血汗。

https://www.sportsroad.hk/archives/10758

趙頌熙最後係sports scholar入左HKU BBA+Law

唔知符唔符合大家心中的神科?
我是護書簿

回覆 大時了了 的帖子

團體/球隊項目都得的

http://news.singtao.ca/toronto/2 ... 190561d4035817.html

我是護書簿

回覆 chunma0630 的帖子

不好意思,原來我搞錯,我見到有段好像在球場外但學校內的地方好像寫"Gibbins Place", 所以以為在DGS.

mcl203 發表於 19-1-22 10:16
協恩籃球係勁操系列,某次睇直播,主持話全年無休,似大人返工,只有一定兩星期大假就全部歸隊,仲要部分 ...
其實唔衹藍球,Choir 都係早午晚練,入 camp练,放假返去練。

回覆 losoco 的帖子

協恩個位好厲害,運動操練也可取4個5** 入港大醫科,如果我女咁叻就好

2jkidsfather 發表於 19-1-22 10:01
好奇想知,會不會影響讀書??

梗會影響,但學生不應該只是讀書

yesthomas 發表於 19-1-22 20:06
梗會影響,但學生不應該只是讀書
這個當然。
問題係時間分配比重,同我好奇係咪升中前已打算走這條路?

losoco 發表於 19-1-22 19:24
回覆 大時了了 的帖子

團體/球隊項目都得的

好耐之前就得,近幾年已經唔得啦!

回覆 大時了了 的帖子

梗唔係啦,球隊項目從來都得

18/19入學

有喇沙籃球仔入architecture,db排球仔入dental

都係果句,大佬們如果對運動升學零認識,請不要誤導網友

我是護書簿

losoco 發表於 19-1-23 08:37
回覆 大時了了 的帖子

梗唔係啦,球隊項目從來都得

妳又誤會左啦!我係話入大學最低要求透過運動員精英計劃讀大學,而唔係本身成績叻個d用成績入大學。

大時了了 發表於 19-1-23 10:03
妳又誤會左啦!我係話入大學最低要求透過運動員精英計劃讀大學,而唔係本身成績叻個d用成績入大學。
...
對,要分清楚,本身成績已達標,運動叻是錦上添花.而透過精英運動員入大學是指其公開試成績未達標,但運動優異有貢獻.

透過精英運動員計劃入大學, 他們也可以是尖子, 不一定是成綪差才計. 去年聽過有關講座, 由部份院校代表講解, HKU 表示不會給予獎學金, 只可減分收運動精英, 醫科不能減, 一定要達醫科最低收生要求, 牙科是可減的, 要視乎該年收生要求, 一般可減4-5分, 則31分可入讀; 嶺大就寬鬆些, 達3322就可以了. 其他大專院校亦有類似計劃.
去年入牙科的排球人, 確實是透過計劃入讀的.  排籃等運動確實年年收人, 他們不一定要讀運動學科, 可根據興趣減分選科的.
‹ 上一主題|下一主題