用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat interview
go

st cat interview

嗰interview 係為大b而切。。。我嗰7月b完全做唔到d tasks 有點傷心

imMrsLee 發表於 19-1-22 08:50
嗰interview 係為大b而切。。。我嗰7月b完全做唔到d tasks  有點傷心

又唔洗咁灰嘅媽媽,我睇有啲post嘅媽媽話上年小朋友做哂啲task都無second in, 所以你都唔知佢用咩準則嚟收生

回覆樓主:

聽聞SC唔係以小朋友能力為主要收生準則,亦會收細b, 所以不要灰心

我個小朋友狂哭,老師叫他又唔做,請問媽媽不小心參與左,講左一句類似重覆老師的指示或你睇下邊個先岩,係咪一定 fail? 不過我都知道一定冇 second interview 架啦

回覆樓主:

基本上哭已經扣了好多分

cecibb726 發表於 19-1-22 09:54
又唔洗咁灰嘅媽媽,我睇有啲post嘅媽媽話上年小朋友做哂啲task都無second in, 所以你都唔知佢用咩準則嚟收 ...

竟然。咁真係唔知咩標準

wg_ann 發表於 19-1-22 10:52
聽聞SC唔係以小朋友能力為主要收生準則,亦會收細b, 所以不要灰心

我嗰個坐都唔肯坐

okangel168 發表於 19-1-22 11:21
我個小朋友狂哭,老師叫他又唔做,請問媽媽不小心參與左,講左一句類似重覆老師的指示或你睇下邊個先岩,係 ...

我女唔喊,但唔坐,活喺自己世界,行行企企

sailormercury 發表於 19-1-22 12:57
基本上哭已經扣了好多分
去到 interview 我小朋友有幸見識到名校,對他來說係好好的體驗及大開眼界

回覆樓主

其實鼓勵算唔算提小朋友呢?聽完老師話唔好提小朋友我嗰組嘅家長都好靜無乜人敢出聲

babyrice3 發表於 19-1-22 14:10
其實鼓勵算唔算提小朋友呢?聽完老師話唔好提小朋友我嗰組嘅家長都好靜無乜人敢出聲
...

我聽講一提水嗰part 就0分... 我都唔敢提。但老師又有提議可以陪小朋友出去做d task.

回覆 imMrsLee 的帖子

我地嗰組所有小朋友都唔駛行出去, 由外藉老師拎住啲題目道具黎小朋友面前問問題, 我仲以為今年學校面試形式改變左添

cathyshen 發表於 19-1-22 18:04
回覆 imMrsLee 的帖子

我地嗰組所有小朋友都唔駛行出去, 由外藉老師拎住啲題目道具黎小朋友面前問問題, 我 ...

好好呀,我18號,朋友話問題已經唔同左

我個女除左HI FIVE之外, 咩都做唔到, 我兩之後各自活在自己

世界裡, 我就work on the questionnaire 佢就行下坐下 + 玩下...

kevincat 發表於 19-1-24 10:57
我個女除左HI FIVE之外, 咩都做唔到, 我兩之後各自活在自己世界裡, 我就work on the questionnaire 佢就行 ...

你那句「各自活在自己世界裡」好精警!

不過,就咁听返,好多時小朋友都未必合作「參與」係個面試當中。我小朋友有做一半tasks, 但speaking 就發台瘟亂答一通,我老公差些比佢嚇到暈左
無計了 小朋友年紀小,可能真的「有緊張」但佢地d「緊張」同我地表達不同。

我個仔可能有上過佢PEBBLE好就地頭,坐得唔定,見我寫嘢又想我畫畫比佢,係咁擰轉頭整我,我張問卷都唔知答左啲咩,仲要老師果日問我個仔叫咩名,佢指住自己答左佢喬喬點知老師好似聽唔明咁,同問多次我個仔再答多一次個老師仲好似聽唔明咁先激死我!我估入Second 冇望了!

ccprince 發表於 19-1-26 00:50
我個仔可能有上過佢PEBBLE好就地頭,坐得唔定,見我寫嘢又想我畫畫比佢,係咁擰轉頭整我,我張問卷都唔知答 ...

聽聞如果外國老師會鬆手d.. 可惜我兩個都係香港老師,評分嗰個好嚴厲咁
運氣都好重要

kevincat 發表於 19-1-24 10:57
我個女除左HI FIVE之外, 咩都做唔到, 我兩之後各自活在自己世界裡, 我就work on the questionnaire 佢就行 ...

一樣。。。。我同女各自做自己嘢。。佢點都唔肯坐。一放上凳就發脾氣

imMrsLee 發表於 19-1-26 08:20
一樣。。。。我同女各自做自己嘢。。佢點都唔肯坐。一放上凳就發脾氣

我嗰女竟然有sec in...無讀pebbles

回覆樓主

今日出左result 了!慶幸我個仔入到!仲有得博!