用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 British council
go

British council [複製鏈接]

有沒有上過中學英文課程的,可以提供意見,值得上嗎?
   1    0    0    0

回覆樓主:

我仔英文非常一般,初中是外國老師私補,之後中四暑假開始在 British Council 補,佢話幾有用,今年 DSE 佢都繼續補緊。但詳情我就不太清楚。另外,剛剛 Bitish Council一月初舉辦了開放日,有模擬課堂體驗一下, 你可以留意網頁睇下遲啲仲有冇 open day。

mimiho20002000 發表於 19-1-23 19:40
我仔英文非常一般,初中是外國老師私補,之後中四暑假開始在 British Council 補,佢話幾有用,今年 DSE 佢 ...

謝謝你

回覆樓主:

我又覺得低年級有用,上到小五已經覺得課程幫唔到學校分數cut 咗,上到DSE 高中又反而有用?咁真係有眼不識泰山。

常規小學課程以閱讀同提升學習興趣為主。如果小朋友已經有一定水平,到高小又真係對香港英文測考無乜幫助,只係當一項普通net課程。但正如朋友話齋,如果二選一,大部分家長應該會選返對呈分有幫助嘅英文補習。

初中唔知。

高中課程有朋友仔讀緊,主要教同討論寫作技巧。相對地其他補習社都有同類課程可以選擇。因為朋友住中西區同埋細個時都有返開bc,所以先優先報返bc。

k班同初小所需配套較多,bc課程口碑同硬件上相對有優勢,但到高小或以上對比外間補習社/教育中心就變得無乜特別,但個人相信整體唔應該算差或伏。

回覆樓主

我仔小五join。評估後就跳上一級同小六上。到小六就跳一級上中一班
中一之後就無再讀

課程對考試攞分文法那些幫助不大。主要讓他們愉快學習

要彈的係師資比較有參差。比說上學期那個老師幾好,下學期換左第二個又無咁好。

上課果班學生個個真心讀好書,學習氣氛唔錯。當年他們有WhatsApp group 一起聊天好團結的。

學費一次交半年幾肉赤。不設補課

‹ 上一主題|下一主題