用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全東區英中位夠分給b1學生嗎?
樓主: SHINGLUNG
go

全東區英中位夠分給b1學生嗎? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-23 12:43
係咁易講幾間:

中西區 潮商, 李陞
潮商的確係被嚴重低估

IloveJJ 發表於 19-1-23 14:41
首先你要唔介意同南亞裔做同學先,我嗰日撞見佢哋outing數過,一班有1/5係南亞裔。
...
南亞裔同學多既學校,通常英文都好啲。

IloveJJ 發表於 19-1-23 14:41

首先你要唔介意同南亞裔做同學先,我嗰日撞見佢哋outing數過,一班有1/5係南亞裔。

同是跟南亞裔做同學,31網兩官校人人避之則吉,但同區的
一所直資就「半萬人空巷」,奇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 19-1-23 07:31
乜唔係租住公屋先至有錢,租住私樓先至係窮人?歸根究底都係學校問題
有冇錢唔係主因素,而是會否放時間,資源落學生度。就算冇錢社會上都有很多免費或很平的資源去幫學生,最重要是家長有幾心去"幫"仔女。
好似升中咁,有D家長會小四,最遲小五已睇定學校,搵定資料。有D到到自行交表階級重在EK發問。

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 19-1-23 15:54
同是跟南亞裔做同學,31網兩官校人人避之則吉,但同區的
一所直資就「半萬人空巷」,奇!
D家長可能覺得有錢"交學費的"人就冇問題,可能唔記得/唔知有好多資助可申請。

.................."有文化有修養"vs"冇文化冇修養".....................與錢多錢少無關.

王家爸爸 發表於 19-1-23 15:01
南亞裔同學多既學校,通常英文都好啲。

南亞裔人士,係咪SJC都有少部分?

唔想同南亞裔人士做同學,可能,大部分傳統天主教中學都唔應該選~~~

mcl203 發表於 19-1-23 19:08
南亞裔人士,係咪SJC都有少部分?

唔想同南亞裔人士做同學,可能,大部分傳統天主教中學都唔應該選~~~ ...
SJC每級都有幾個南亞裔同學,有啲甚至唔識講中文。
唔少傳統中學每級都有幾個南亞裔同學,反而地區名校少啲。

王家爸爸 發表於 19-1-23 22:01
SJC每級都有幾個南亞裔同學,有啲甚至唔識講中文。
唔少傳統中學每級都有幾個南亞裔同學,反而地區名校少啲 ...

所以同天主教傳統中學講自行主睇EDB Ranking,本身就係得啖笑。甚麼自行階段成績先決,正常估算呢班南亞裔人仕出現既機會唔大,始終弱中文下要成為Band1生係難度極高,中學本身就有扶助弱勢社群既辦學理念~

mcl203 發表於 19-1-23 22:12
所以同天主教傳統中學講自行主睇EDB Ranking,本身就係得啖笑。甚麼自行階段成績先決,正常估算呢班南亞裔 ...
傳統天主教學校,自行階段未必會純睇EDB Ranking。另外,DSE時佢哋唔需要考中文,已經著數好多,所以反而係精英班。

lcyesther 發表於 19-1-22 19:14
Thanks.又想請教另一問題,因何兩基灣可以一枝獨秀?按理收生也是抽奬入,學校勁谷也缺乏家庭資產。但其升 ...

我是新基家長,新基升band 1中率高,其中一個原因係老師用心教,各科都有校本教材,例如中英文咁,校本教材一個學期每科至少幾本;英文有自己編的phonics教材。呢啲教材相信老師花唔少心思。

另外學校有幾位net,係家長每年夾幾百蚊請的。

至於谷唔谷,講真學校唔係十分谷,但學習氣氛真係好濃厚,同埋好重閱讀,每日都要帶圖書回校睇。

當然讀得呢間的家長,都係著重教育的家長,相信家長都發唔少力。

anniellm 發表於 19-1-24 08:56
我是新基家長,新基升band 1中率高,其中一個原因係老師用心教,各科都有校本教材,例如中英文咁,校本教 ...

請問跟不上的同學,學校如何處理?

lcyesther 發表於 19-1-24 10:19
請問跟不上的同學,學校如何處理?

其實學校補底OK,唔會只顧叻的同學。
二年級開始有精英班
精英班行大班制,成績較差的行小班,只有廿幾人一班
咁老師就可以多啲時間幫助成績稍遜的同學。

暫未聽過有人被勸退,
高年級家長說,高年級都有SEN同學,都仲讀緊,

我囡一年級,佢嗰級有一個嚴重SEN同學,佢是自己退學,
但佢情況似乎係幾嚴重, 以下係其他同學仔告訴家長的, 例如:

1. 上堂會拉張櫈出位,坐在櫈上一路ug住咁行
2. 上堂拎支藥油(安美露)出來追住女老師,說要幫老師捽虊油
3. 體育堂, 老師叫學生跑步, 佢唔肯跑; 當老師叫停時, 佢去跑圈
4. 老師派習作, 放在他枱面, 他一手掃落地
5. 尖叫大叫

同班的同學好多都同家長講返,小朋友話覺得好搞笑,我小朋友仲問我可否買支安美露比佢。
但我諗到, 作為那位同學的媽媽一定好心痛,但問題應該不是第一天出現,唔會上咗一間外間評谷、嚴的學校就會自動"變好",小朋友其實幾慘.... 佢自己應該係控制唔到。

回覆 mcl203 的帖子

其實南亞唔一定係窮人
香港有富貴南亞人的
聖若望、聖瑪加利、陳守仁、KGV等等直資私校國際校都唔少南亞學生

南亞亦唔等於壞人
唔好畀某份報章經常描寫南亞村罪行嚇怕

其實天主教學校唔只在香港招外籍童
你去睇喇沙網頁就見
寫住關於overseas applicant面試另行安排
果D
不只冇EDB 次第
可能間小學從未有學生來過香港讀書,冇往績可參考
純粹靠中學自己判斷申請人有幾適合了
我是護書簿

回覆 hkpapa852 的帖子

最緊要識做show