用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 高中文水平的國際學校
樓主: misscheerful
go

高中文水平的國際學校   [複製鏈接]

misscheerful 發表於 19-1-22 09:02

不是指國籍,我聽到有些人的評論是指耀中著重收錢,教 ...

這我就未聽過,相信在背後發功ib家長,又點止耀中

misscheerful 發表於 19-1-22 08:49
好似耀中的評論不佳

因為多大陸人?中文水平高的IS間間多大陸人

picamama 發表於 19-1-22 09:19
因為多大陸人?老實說, 如要中文水平高的IS, 一定多大陸人,本地人都不少,但有錢的大陸人更多,如ISF, 甚 ...

thanks

picamama 發表於 19-1-22 08:25
點解冇人提耀中?中文程度也不錯

早前參觀左耀中,感覺非常好,開放早好熱鬧,學生好淡定,樓主可以自己參觀下,問多些資料
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米 發表於 19-1-23 09:32
早前參觀左耀中,感覺非常好,開放早好熱鬧,學生好淡定,樓主可以自己參觀下,問多些資料
...

朋友是醫生,小朋友在耀中,佢對學校讚囗不絕。佢都話外面評語唔好,但在校家長們真覺得好

del.

lui 發表於 19-1-23 09:39
朋友是醫生,小朋友在耀中,佢對學校讚囗不絕。佢都話外面評語唔好,但在校家長們真覺得好
...

係呀,同你一樣,搭上搭問到,對這學校評語好好。
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米 發表於 19-1-23 12:22
係呀,同你一樣,搭上搭問到,對這學校評語好好。

印象係耀中低年級好好。

我喜歡耀中遠多於近兩年的新校,StamXXX, Mount XXXX, 德X,漢X,等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

我朋友仔在YC,普通話幾好,話係因為佢英文唔得,其他心儀IS唔收,準備英文提高後再轉校。

Kingston.

misscheerful 發表於 19-1-22 08:49
好似耀中的評論不佳

耀中is adecent school, much better than Han, if money is not your concern.

If your top choice was some local school, I'd suggest you not to give up so early. You may still try some other schools. 福小has a second round admission and it fits your requirements. And 德萃, though not a very top school, but I feel it may be better than some so-so IS like Han.

回覆樓主

工廈學校Han Academy......I would rather send my kid to a local school.

希望唔會寫得太隱晦誤導咗,我唔係建議人地讀漢鼎。只係想講佢係一間充滿國內人,純普通話playground language的學校。你只講要中文好,佢實入選,當然英文、學術、環境就⋯⋯

Jane1983 發表於 19-1-25 08:46
希望唔會寫得太隱晦誤導咗,我唔係建議人地讀漢鼎。只係想講佢係一間充滿國內人,純普通話playground langu ...

汉鼎好新,學術水平未知,我估不会差,始於中國人家長多,又肯比錢

回覆 poonseelai 的帖子

難講

Jane1983 發表於 19-1-25 08:46
希望唔會寫得太隱晦誤導咗,我唔係建議人地讀漢鼎。只係想講佢係一間充滿國內人,純普通話playground langu ...

如果連playground language 都係中文,恐怕和一些國內某些IS差不多

picamama 發表於 19-1-25 13:12
如果連playground language 都係中文,恐怕和一些國內IS差不多,聽聞有人讀完再來香港考IS英文都唔pass, ...

係ga,所以中文係唔至local level。

回覆樓主:

sis 中文水平好嗎

高中文水平不如讀本地學校,讀培正

中文勁或英文勁的學校就係合適?真係God know

好少人發問:讀邊間學校能幫助自己小朋友發展; 都係難答

回覆 fadgare 的帖子

SIS嘅中文水平係IS嚟講算高,但成績好嘅絶大多數都係有內地背景嘅小朋友,local 香港學生同有部分sg學生真係同佢地有段距離,唔係老師問題,主要係大部分香港/sg學生根本就對中文冇興趣,又唔肯睇中文課外書,所以學生中文水平同學校嘅中文水平唔一定係相對嘅。好多IS中文班都有分班,水準高嘅一班絕大多數都係內地小朋友。
‹ 上一主題|下一主題