用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-1-28 17:17
不過英華只揀400人2nd in,唔係好大棚人喎!
我知佢女讀緊,我係想問佢係咩情況?係佢間學校無第二次面試?定 ...
唔係揀250人2nd in咩?

kirstyau 發表於 19-1-28 17:17
不過個post提醒咗我千祈唔好畀阿細知邊啲係勁校。

無需要知,無需要理,我地直情唔著校服,打算衰左靜雞雞閃~~~

kirstyau 發表於 19-1-28 16:45

對top10 自行去報全港性跨區目標1A校,分散投資一定有用, 感覺個類中學只會每間小學自行收一至兩個。

可惜老師唔做協調,聽聞頭果浸個個頂頂1a唔去,反而谷哂去果一、兩間
中學。。。若然屬實的話,今次真係上左一條唔夠救生艇的郵輪了!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-28 17:27
可惜老師唔做協調,聽聞頭果浸個個頂頂1a唔去,反而谷哂去果一、兩間
中學。。。若然屬實的話,今次真 ...

今年個個自行都偏保守,KL3反而WFN 銀禧都熱熱地

gigayan 發表於 19-1-28 17:30

個人認為,WFN銀禧唔多唔少由上年響度煲慶左少少

IloveJJ 發表於 19-1-28 17:17
不過英華只揀400人2nd in,唔係好大棚人喎!
我知佢女讀緊,我係想問佢係咩情況?係佢間學校無第二次面試?定 ...
英華有小學部, 佢中學收得幾多人丫, 有400個in, 表示老師經驗認為呢400個入面一定夠收足學生。好似阿女咁, 佢入到2nd in, 我都覺佢叻到爆晒燈喇, 間間幾千人報, 得幾百人入2nd in喎, 佢間二線之嘛。

收生老師好有經驗的。

奥脫福 發表於 19-1-28 17:27
中學。。。若然屬實的話,今次真 ...
我哋都係無協調呀。當日阿女返嚟見佢個樣係擔心既, 我同佢講, 無問題既, 你做好自己果part, 剩返果D, 有阿媽幫你度掂佢, 佢就當堂放心晒喇。

奔跑的蛋治 發表於 19-1-28 17:36
WFN年年都好多捧場客架。至於銀禧, 肯定近年收生質素都提升咗, 唔係學校都唔夠膽咁沙泡LS改用英文啦。其實KLN3 B1中, 又唔想讀單性學校, 揀呢兩間都好正路。

kirstyau 發表於 19-1-28 17:08
係喎,我女直頭唔認得人地校服。所以佢冇感覺, 驚都係因為佢自己個人不嬲都係咁。
...
我阿女就好奇既, 如果面試老師nice, 佢表現會好好, 但如果樣惡死, 佢會呆咗。

gigayan 發表於 19-1-28 17:30
今年咁多人, 好似我咁狼既又真係唔多既。不過, 我哋學校個個都好似幾狼下。

little_yolky 發表於 19-1-28 17:46
我阿女就好奇既, 如果面試老師nice, 佢表現會好好, 但如果樣惡死, 佢會呆咗。 ...

要預有陰陽面喎,我小朋友考過一間佢直覺係~~~

little_yolky 發表於 19-1-28 12:04
sorry, 我唔鐘意呢類學校的, 否則屋企附近都有一間了。

請問jm因咩咁抗拒鄧顯?

mcl203 發表於 19-1-28 17:59
要預有陰陽面喎,我小朋友考過一間佢直覺係~~~

有間直資女校,問10個11個話interview老師好惡...有D女真係俾佢嚇親!

anniellm 發表於 19-1-28 18:47
請問jm因咩咁抗拒鄧顯?
邊有抗拒, 鄧顯好厲害架, 我小朋友唔夠人爭而已, 佢哋入去讀書都好搏命, 相對活動係少D, 各人要求唔同而已。

little_yolky 發表於 19-1-29 09:01
邊有抗拒, 鄧顯好厲害架, 我小朋友唔夠人爭而已, 佢哋入去讀書都好搏命, 相對活動係少D, 各人要求唔同而已 ...
發現好多同學仔怕鄧顯太辛苦,於是都心儀甲、田,驚出現報鄧顯易過報甲、田

nillnill 發表於 19-1-29 10:01
發現好多同學仔怕鄧顯太辛苦,於是都心儀甲、田,驚出現報鄧顯易過報甲、田 ...
就算易, 但讀鄧顯都唔易吧, 有返咁上下斤両至敢報。即係, 例如報鄧顯400人, 但400個全部都係級5內, 同甲/田600人報, 但600人分布响20-50, 咁就差好遠了。

先此聲明, 只係例子, 唔好咁認真。

奔跑的蛋治 發表於 19-1-28 17:36
又係個人認為, 有幾間直資響度煲慶咗,

嘅煲慶學校有: 首推港同, 之後有匯基(東九)、培基、培僑、中華基金、深水步崇真....

嘅煲慶學校有: 首推顏寶鈴

gigayan 發表於 19-1-28 22:29
有間直資女校,問10個11個話interview老師好惡...有D女真係俾佢嚇親!
...

格仔裙?
‹ 上一主題|下一主題