用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-1-28 14:46
我又講舊事.

兩年前阿女考匯基(東九)時, 同 group interview 有1個係女拔, 阿女面試之後同我傾返 intervi ...

咁奇怪,佢地唔係一條龍咩?Top有可能因為IB 去男女神校,唔top仲走?留返中學啦,外校生過五關斬六將先入到!

little_yolky 發表於 19-1-28 16:28
女拔.........一條龍喎..............仲等咩呢................

IB 我估   

奥脫福 發表於 19-1-28 14:34
我認為某程度上,係。

級一唔去QC,級二去,機會同級一去唔會爭太遠,因為QC唔會知
你講法對極了。記得舊年, 有間二線學校, 個男仔好叻, 男仔計佢都第二了。佢阿媽好想報QES, 後來俾佢知道前過佢個男仔有報。佢學校向來只會入一個半個咁多, 所以都有勸佢不如諗另一間。但佢相當鐘意, 既然如此都無法了, 鐘意係大晒既。後來知道佢自行係入唔到, 不過, 似乎後來都入到間OK既學校。始終好似我哋區, 自行可以玩大D, 其他區就要諗清楚了。
係喎, 點解我唔玩大佢, 報MCS呢?失策!

奥脫福 發表於 19-1-28 14:34
我認為某程度上,係。

級一唔去QC,級二去,機會同級一去唔會爭太遠,因為QC唔會知

對top10 自行去報全港性跨區目標1A校,分散投資一定有用, 感覺個類中學只會每間小學自行收一至兩個。

little_yolky 發表於 19-1-28 16:41
你講法對極了。記得舊年, 有間二線學校, 個男仔好叻, 男仔計佢都第二了。佢阿媽好想報QES, 後來俾佢知道前 ...

想問其實你地學校家長肯唔肯講,定大家都收收埋埋,我自己就人地問到我會講,小朋友之間亦會收到風,不過亦見過面試完都唔肯講,7月先知。

little_yolky 發表於 19-1-28 16:41
你講法對極了。記得舊年, 有間二線學校, 個男仔好叻, 男仔計佢都第二了。佢阿媽好想報QES, 後來俾佢知道前 ...

邊估到你自一今年收表又無想像咁勁,如果都500-600人考,可能MCS自行機會比男女校大

kirstyau 發表於 19-1-28 16:48
想問其實你地學校家長肯唔肯講,定大家都收收埋埋,我自己就人地問到我會講,小朋友之間亦會收到風,不過 ...
佢哋好多幼稚園一齊上, 班家長close D, 我同佢哋無咁close, 阿女收風就有D同學講, 小部份唔肯講。

gigayan 發表於 19-1-28 16:49
邊估到你自一今年收表又無想像咁勁,如果都500-600人考,可能MCS自行機會比男女校大
...

依家諗諗下先知笨, 自二女校, 又要跨區, 仲要收多10個人, 點計機會都大過自一。呢D咁關鍵既時候唔應該聽個細路講既, 棋差一著。

不過, 唔理收幾多份表, 級頭好多人報自一, 聽到時心都涼咗一截了。

唓,後炮,我明明提左你MCS~~~

little_yolky    發表於 19-1-28 17:04

little_yolky 發表於 19-1-28 16:53
依家諗諗下先知笨, 自二女校, 又要跨區, 仲要收多10個人, 點計機會都大過自一。呢D咁關鍵既時候唔應該聽個 ...

咁可能佢地最後去哂直資呢
不過仲要佢哋乖乖唔去自行

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-28 15:16
英華?~~~
近菜市場多啲喎

IloveJJ 發表於 19-1-28 17:01
呢個又係我第二個疑問。
好似我仔去英華面試咁,同組1、2號英文好勁,2號直情指揮全組,我仔自覺表現中間 ...
佢阿女咪讀緊囉依家。

我阿大都有相同情況喎, 佢1st in時, 同組有個lead住既, 阿女當然唔會有人哋表現咁好。不過結果係, 阿女都有2nd in喎。我估, 老師年年咁in人, 佢哋一定有經驗的, 所以2nd in都咁大棚人。

bobbob 發表於 19-1-28 17:07
近菜市場多啲喎

唔知噃,直G男校,仲有邊間?~~~

kirstyau 發表於 19-1-28 17:04
咁可能佢地最後去哂直資呢  
不過仲要佢哋乖乖唔去自行
咁可能佢地最後去哂直資呢 =====> 望係咁望。

little_yolky 發表於 19-1-28 16:25
好似我咁就最好喇, 無同阿女講有乜三私一直, 佢只知道同區MCS英文好叻。佢去直G真係裸in, 無乜負擔。總之,  ...

係喎,我女直頭唔認得人地校服。所以佢冇感覺, 驚都係因為佢自己個人不嬲都係咁。

kirstyau 發表於 19-1-28 17:08
係喎,我女直頭唔認得人地校服。所以佢冇感覺, 驚都係因為佢自己個人不嬲都係咁。
...

所以好奇怪點怪D小朋友識認校服~~~

我果個識認幾件,過左九龍直情唔識。有時同其他小朋友傾完,只可以講到50%人地校名~~~

mcl203 發表於 19-1-28 17:14
所以好奇怪點怪D小朋友識認校服~~~

我果個識認幾件,過左九龍直情唔識。有時同其他小朋友傾完,只可以 ...

不過個post提醒咗我千祈唔好畀阿細知邊啲係勁校。
‹ 上一主題|下一主題