用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) 各校自行表收表數目
樓主: gigayan
go

(集思廣益) 各校自行表收表數目   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 19-1-28 09:43
如果本來考LS、QC、聖言、林護、鄧顯。。。果堆1a仔谷哂去SJC同KC
,我估她唔會講得咁口響囉 ...
好似有鼓殺氣咁既...........

老實講, 如果係最頂尖果批小朋友, 話鬼知你學童去到十萬, 1000個人報考都無問題。點解? 因為佢永遠係最top果堆, 所以係無影響既。至於我哋呢D浮浮沉沉既, 身如柳絮隨風擺, 影響係最大, 因為唔係最top, 但又唔係低, 所謂高不成, 低不就, 少一批叻人, 機會當然相對係大咗。咁係咪有叻人去, 我就唔去呢? 响我哋區又未必, 因為始終大抽奬都仲有機會, 所以都偏向一搏。只係要加強心理輔導。

其實, 去到面試階段, 除咗成績, 心理狀態都好重要, 否則, 點解好多JM話, 去直G面試, 見到三私一直就硬晒駄, 面都青埋。如果知道同場有勁敵, 做軍師既, 當然要預早擬定作戰策略, 所謂輸人唔輸陣, 面試時點樣可以將自己既氣場無限發揮出嚟, 真係要諗一諗。

IloveJJ 發表於 19-1-28 13:36
我係見你鬧人踩場我先出聲。我一早覺得無用,我都無留言。係見你咁鬧人,我先留言。

仲有,佢而家知道級 ...
今次到你要睇清楚, 邊個鬧人踩場?? 我係話 : 你話人誤導, 會令人唔敢留低數字! 最後都有jm證實, 縱使覺得呢到有可觀性, 但因為有人話毛料又毛用, 就唔敢留!

你成日留言, 我唔夠你留言多, 唔代表我俾你係到年資少! 我都好少見人咁要贏! 幾個jm都話有用嘅資料, 你一個話無用, 就要人認同你! 唉~~~ JJ姐, 不如你揀人嚟ek玩晒去啦!

little_yolky 發表於 19-1-28 14:01

老實講, 如果係最頂尖果批小朋友, 話鬼知你學童去到十萬, 1000個人報 ...
exactly!!! 你個fd可能係頂尖, 20萬個細路考都唔驚, 我地200人考都驚考唔到呀!!!!

IloveJJ 發表於 19-1-28 14:17
我無要人認同喎!
我係問:「係咪如果1A學生去晒1B學校,咁你就去申請1A學校?」喳喎!
...

講到無晒口水, 一路都講緊「同級數」, 咩叫「同級數」?即係1A-1A, 1B-1B呀!!! 你問下KL3, 如果大家都心儀迦密, 華英, 二選一會唔會參考數字呀????  唔係1A-1B呀!!  1A-1B就唔係「同級數」啦!!!

IloveJJ 發表於 19-1-28 14:18
你真係唔記得自己鬧過pccs2017踩場?你唔記得就返去你個舊帖睇下。
我只係話佢如果要省時, 唔上ek都可以佢跟住話「你覺得有用咪有用囉!」
我認同佢, 我覺得有用就有用, 你覺得無用就無用
但你唔好迫我認同你資料無用!

IloveJJ 發表於 19-1-28 13:24

我今日問奧脫福都係同一條問題架?係咪人哋去申請KC,SJC,我哋就去申請LSC,QC勝算大嘛!

我認為某程度上,係。

級一唔去QC,級二去,機會同級一去唔會爭太遠,因為QC唔會知
實際上邊個係級一(另加學校推薦信就另計)。若然連級二都唔去,
級三去,只要個全港次第唔相差太遠,級三一樣有機會。

但如果級一至三都去自行QC,咁就抱歉啦,相信大部份的學校都係
級一機會最大。對級二、三黎講,一百定一千人報QC,分別唔大,
但級一報就。。。既然牌面唔夠人大,要否走位就要自己盤算。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 19-1-28 14:01
老實講, 如果係最頂尖果批小朋友, 話鬼知你學童去到十萬, 1000個人報考都無問題。點解? 因為佢永遠係最top果堆, 所以係無影響既。至於我哋呢D浮浮沉沉既, 身如柳絮隨風擺, 影響係最大, 因為唔係最top, 但又唔係低, 所謂高不成, 低不就, 少一批叻人, 機會當然相對係大咗。咁係咪有叻人去, 我就唔去呢? 响我哋區又未必, 因為始終大抽奬都仲有機會, 所以都偏向一搏。只係要加強心理輔導。
其實, 去到面試階段, 除咗成績, 心理狀態都好重要, 否則, 點解好多JM話, 去直G面試, 見到三私一直就硬晒駄, 面都青埋。如果知道同場有勁敵, 做軍師既, 當然要預早擬定作戰策略, 所謂輸人唔輸陣, 面試時點樣可以將自己既氣場無限發揮出嚟, 真係要諗一諗。

我又講舊事.

兩年前阿女考匯基(東九)時, 同 group interview 有1個係女拔, 阿女面試之後同我傾返 interview 過程時, 阿女真心欣賞及覺得女拔嗰個談吐好 smart 好醒目, 當時我個心涼一涼, 阿女同group 有咁勁對手一定比下去, 小女考到機會麻麻地了. 我依稀記得阿女講, 女拔同阿女傾偈時講匯基(東九)收佢佢未必讀, 佢等緊另外學校消息

心理狀態好緊要!所以我們都無諗到會在某漁市埸附近的直資男校
見到某港島男女直資的準同學。。。幸好仔仔都無怯場,因為佢知
道今次黎都不過係汲取經驗而已。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-1-28 14:46
見到某港島男女直資的準同學。。。幸好仔 ...
邊間係漁市場附近直資男校?可否明示? thanks

我囝學校會有協調,要同學校講報左咩直資。當知你有offer, 又或根本無心去讀,會"勸籲"放棄面試,留返啲機會俾真是有心讀的同學。

ilyrd 發表於 19-1-28 15:01
應該係YW

ilyrd 發表於 19-1-28 15:01

英華?~~~

小時了了 發表於 19-1-28 14:46
我又講舊事.

兩年前阿女考匯基(東九)時, 同 group interview 有1個係女拔, 阿女面試之後同我傾返 intervi ...
最重要係俾信心自己, 三私一直最強嘅可能只係頭十幾個......

gigayan 發表於 19-1-28 15:18
最重要係俾信心自己, 三私一直最強嘅可能只係頭十幾個......
好似我咁就最好喇, 無同阿女講有乜三私一直, 佢只知道同區MCS英文好叻。佢去直G真係裸in, 無乜負擔。總之, 呢個女唔差, 就係差在信心不足, 呢點去in自二死硬, 所以我一定要撥行把扇, 不斷催眠佢, 等佢有十足信心至得。

奥脫福 發表於 19-1-28 14:46
見到某港島男女直資的準同學。。。幸好仔 ...
點解準同學, 仲要汲取經驗咁鬼得閑既.........................

小時了了 發表於 19-1-28 14:46
我又講舊事.

兩年前阿女考匯基(東九)時, 同 group interview 有1個係女拔, 阿女面試之後同我傾返 intervi ...
女拔.........一條龍喎..............仲等咩呢................
‹ 上一主題|下一主題