用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆 ...
樓主: keigood
go

好後悔,係咪真係揀錯學校,真道 vs德兆   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 19-1-25 13:20
我嗰個係細B,嗰陣時真道收咗結果真係唔夠膽去讀。

我嗰個都係細B, 讀頭兩年真係頗吃力, 功課雖少, 但要學的始終要教識。 我和老公對成績都睇得好開下, 反而因為少功課我們放好多心機在閱讀方面, 慢慢開始見小朋友因閱讀而在求知,思考和理解都進步咗不少。

merrypris 發表於 19-1-25 11:39
有媽媽從津小轉聖三一話好適合,啓基培道也是低壓學習

未知是否提及本人呢?

轉校主要因素不是想低壓學習,因為循道學校內學生品德校風欠佳和家長背景較覆雜和,想轉去校風好些的私校。
現在也不輕鬆一年要四次考試,每次考十一份卷(新校對學生很有要求的,如當它是水泡便不適合了),因為學習氣氛好加上小兒學習能力也算高,轉校後反而見識更多和學到更多

OP妮歌 發表於 19-1-26 21:16
比較過初小試卷,真道確實比一線津小深唔小,尤其英文

若小朋友是慢慢吸收型,或需要多練習來鞏固學習,真 ...

如有留意,真道首屆ib畢業生平均分十分亮麗,校方公佈全部考生考獲bilingual diploma, 仲引起討論,該屆dse成績也不錯,但似乎之後每屆成績向下滑,雖然 ib 平均分仍然算高,dse就……

poonseelai 發表於 19-1-27 08:38

如有留意,真道首屆ib畢業生平均分十分亮麗,校方公佈全 ...
我朋友個仔今年考到真道並註冊了,但之後福建附小收咗佢個仔,最後佢決定放棄真道!

Lindytiger 發表於 19-1-25 17:36
Oh.....其實不如實際啲轉返正常學際仲好。當年同朋友商量揀學校時,大家都覺得其實冇必要讀少一年,見唔到 ...

logos 平日返學時間已經比其他校時間長, 若要repeat 一年, 倒不如小一選校時想清楚。

keigood 發表於 19-1-18 22:39
回覆 lucyplus 的帖子

我都唔知係邊方面呀,可能幼稚園太開心,上到小學要坐定定讀書唔慣 ...

可分享邊間幼稚園嗎?

我就覺得你唔揀真道,真係唔使後悔,真道唔會適合你。

外間很多家長只看重DSE成績,其實真係好表面,話哂如果只論DSE成績去評一間學校好與壞,啲家長根本唔明真正教育係為乜。

我有幸兩個小朋友,在真道讀書,鮮有遇到戰鬥格的家長,反而大家更關心小朋友在成績以外的成長,包括做人、處世、視野、欣賞等等。這些真道都做得不錯,令我的小朋友能健康成長,更有自信,這些並非一般只求學業成績的家長所看重的。

Lingfung813 發表於 19-1-26 23:21
未知是否提及本人呢?

[size=22.66666603088379px]Null

Lingfung813 發表於 19-1-26 23:21
未知是否提及本人呢?

聖三一好不好我不知道,循道成績我亦沒數據得知,但循道校風很純樸小朋友乖巧,生命教育做得很好,老師和善有愛心,我卻親身體驗到,真心欣賞。

見你很多post都暗說名幼畢業,看輕他人,其實名幼真沒甚麼大不了,基層小朋友只是資源欠缺,英文略遜,但中文數學卻大有叻人在,何必眼生於頂。

你著重英文轉去私小如魚得水,替你高興,但不停數落舊校,而數落得跟事實差距甚遠,所以我才忍不住回覆一下。

keigood 發表於 19-1-18 09:24
回覆 hohoho888 的帖子

有搵緊,但唔係咁易轉到一間心儀學校呢

建議你可以考慮播道,呢間happy 過真道
‹ 上一主題|下一主題