用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 可以俾d意見嗎?
go

可以俾d意見嗎?

阿仔細個時有懷疑資優,但冇做評估。而家小二,傳統學校,自動攪掂功課,記性好,數感強,係英文grammar未明白,學業唔擔心。但遇上唔識或挫折會發脾氣,甚至大喊,情緒上有d問題。

琴晚一篇作文令我好impressed, 唔似出自小二生既思維,又開始令我諗阿仔係咪資優。

其實做評估有乜好處?會令我知道佢強弱項?考慮緊同唔同佢做。

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個孩子都係獨一無二的!
其實,你覺得一個"資優"term,對你有乜用?
我當日係為咗想搵幫手,所以要一張評估報告,但到我攞住呢份報告,改變自己一下,然後發現外人幫唔到手

如果,你需要見到score,先樂意接受你孩子係獨一無二嘅話,就去做評估
如果你暫時唔需要外來支援,亦樂意接受佢思想同一般孩子唔同,多d接受佢嘅意見 (or 起碼唔好正面反對佢),你會發現,佢會爆少好多~

恐龍家

小曳人 發表於 19-1-17 17:28
每個孩子都係獨一無二的!
其實,你覺得一個"資優"term,對你有乜用?
我當日係為咗想搵幫手,所以要一張評 ...

多謝你既回覆,幾年前就係唔想標籤阿仔,所以放棄評估。到近日又有呢方面既思想,所以十五十六做唔做。

我細女都系甘,而家小二,津校學校,自動攪掂功課,數感強,學業唔擔心,但不喜歡溫書。但遇上唔識或挫折或不如她意(比如:不給打機或看電視)會發脾氣,甚至大喊/大吵大鬧,情緒上有d問題。

0030 發表於 19-1-18 09:50
我細女都系甘,而家小二,津校學校,自動攪掂功課,數感強,學業唔擔心,但不喜歡溫書。但遇上唔識或挫折或 ...

有冇搵學校幫手?我仔在學校上情緒管理,時好時壞。

回覆 avnerbb 的帖子

有跟學校社工反映,社工讓心理學家上堂觀察其表現,因為我女在學校很乖的,班主任甘講,又無咩老師投訴,成績還算ok,但是系屋企不滿就大喊大叫跳上跳下~可以放聲大哭大半小時

0030 發表於 19-1-18 16:00

有跟學校社工反映,社工讓心理學家上堂觀察其表現,因為我女在學校很乖的,班主任甘 ...

一模一樣,仔在學校是乖學生,成績好有禮貌,老話話如果我唔講唔會發覺佢有情緒問題。

系,在學校品學兼優的好學生,在屋企是小惡魔~,開家長會連班主任聽我甘講,以為我講緊第二個人~

0030 發表於 19-1-18 16:45

系,在學校品學兼優的好學生,在屋企是小惡魔~,開家長會連班主任聽我甘講 ...

因為在學校要「出力」做好學生,回家便要「放鬆」一下

回覆 picamama 的帖子

我主要擔心她的情緒問題,怕有咩偏激的行為,因為她真的聲量好大,大吵大鬧大哭大叫,跳不停,動不停的,所以我很擔心~

0030 發表於 19-1-21 17:08

我主要擔心她的情緒問題,怕有咩偏激的行為,因為她真的聲量好大,大吵大鬧大哭大叫 ...

我小朋友也類似,你可看看資優及敏感兒童的書了解下,佢地唔係「曳」。

我也是容易發脾氣的媽咪~,我女應該不是什麼質優吧~

0030 發表於 19-1-21 17:33

我也是容易發脾氣的媽咪~,我女應該不是什麼質優吧~

.....

picamama 發表於 19-1-21 17:20
我小朋友也類似,我們巳見過心理學家,佢上過情緒班,我自己也很需要改變,已改變不少,因為我自己都易忟 ...

想問係咪上靜觀教養果啲班?定咩情緒班? 我仔都係一唔順佢意就發晒脾氣,有時攪到親子關係好差

另外有冇邊本書可以介紹睇下? Thx

hehababy 發表於 19-1-31 13:52

想問係咪上靜觀教養果啲班?定咩情緒班? 我仔都係一唔順佢 ...

picamama 發表於 19-1-31 21:55
我介紹你看「孩子,你的敏感我都懂」
我上普通情緒班,我相信靜觀課程有用,但唔知邊度有
...

兒童及家長靜觀課程

Activehealth 發表於 19-1-31 22:16
兒童及家長靜觀課程

picamama 發表於 19-1-31 22:21
謝謝可惜時間同地點都唔啱,想找九龍區

九龍區呢個啱唔啱?
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf31JcNhf9u3Yh19e9mTLmg9TvoNb6EjhG9bVrEUZuMoxsk9w/viewform

Activehealth 發表於 19-1-31 22:24

九龍區呢個啱唔啱?

.....

avnerbb 發表於 19-1-17 17:19
阿仔細個時有懷疑資優,但冇做評估。而家小二,傳統學校,自動攪掂功課,記性好,數感強,係英文grammar未 ...

樓主應該帶小朋友先見兒童心理學家處理小朋友的情緖行為問題

小朋友自我要求高,未能接受自己的不完美,會影響自我價值,有負面情緒