用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 手機問題
go

手機問題 [複製鏈接]

不得不給手機及 data plan,因為真的需要用來做功課、查資料及與人溝通。

但是,機不離手,也常被用來打機看網上漫畫。坐車亦一定會用手機,導致近視加深。

請問其他同學的情況是否類似?
   0    0    0    0

yesthomas 發表於 19-1-17 16:50
不得不給手機及 data plan,因為真的需要用來做功課、查資料及與人溝通。

但是,機不離手,也常被用來打機 ...

正常過正常~~~

王家爸爸    發表於 19-1-18 16:35

我不給小朋友帶手機返學的。

做黎做功課、揾資料、同人联絡……係咪有wifi就得,唔-定要data plan?

但是,機不離手,也常被用來打機 ...

我女中一中二冇出data plan比佢, wifi only. 見佢成績唔錯就奬勵下佢, 中三出左每月1 gb 比佢, 爆左就冇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

但是,機不離手,也常被用來打機看網上漫畫。坐車亦一定會用手機,導致近視加深。
請問其他同學的情況是否類似?
我女S2, 由小學至依家佢手機 plan 係 Wifi, data, 只係屋企、Mcdonalds、商場、KMB等有 free Wifi 才可以上網, 但係小女都仍然可以上晒癮咁. 依家佢入咗我形容為 "更新人事宿舍" 係學校寄宿, 如佢用手機無改善, 佢中學生活會係學校宿舍渡過.

P.S. 小女學校宿舍係收手機, 只係星期五放學返屋企時先至會派返手機俾學生

Yanamami 發表於 19-1-18 09:12
做黎做功課、揾資料、同人联絡……係咪有wifi就得,唔-定要data plan?

小女學校要:上英文或 IH, 老師要求用 kahoot! 做功課,或上網揾 CIA world factbook 查資料做分組討論,學校 wifi 有密碼,學生無法連上,咪話無帶手機,如果手機無 data plan, 連堂都上唔到。

YolandaTam 發表於 19-1-18 10:53
小女學校要:上英文或 IH, 老師要求用 kahoot! 做功課,或上網揾 CIA world factbook 查資料做分組討論, ...
禁奇?学校上堂要上網但又唔俾wifi人用?我女学校都用ipad上堂做野,但全校开放wifi任用,不过ipad係学校派,唔可以任意download其他野之餘,it部亦可以track到佢地点用~

Yanamami 發表於 19-1-18 11:01
禁奇?学校上堂要上網但又唔俾wifi人用?我女学校都用ipad上堂做野,但全校开放wifi任用,不过ipad ...

小女學校窮吖嘛 全校夾埋都唔知有無五十部 ipad

YolandaTam 發表於 19-1-18 11:09
小女學校窮吖嘛  全校夾埋都唔知有無五十部 ipad

ipad 唔係每個學生自己出錢買一部自己用? 而係學校免費提供, 但學校只有少個五十部 ipad?

噢! 平時無咩上去妳女女間學校網站睇, 啱啱入去學校 Home 網頁睇就見到呢張 http://www.hys.edu.hk/ 禮堂相真係打個突. 唔好意思我絕無其他意思, 只係可能我去慣阿女千禧校舍,  啱啱睇到貴校禮堂好似我中學時代嘅津中一樣, 而樂團好似好逼咁係禮堂表演, 而啲木椅我以為只係官/津學校用, 同埋禮堂係用"吊扇" (無冷氣?) 真係唔知香港 Top 女直資嘅設施係咁.

P.S. 從前我只係從EK網友口中只知貴校廁所比較簡陋而已

小時了了 發表於 19-1-18 11:30
ipad 唔係每個學生自己出錢買一部自己用? 而係學校免費提供, 但學校只有少個五十部 ipad?

噢! 平時無咩上 ...

校舍係三級古蹟,好多嘢唔郁得,連走廊有地磚爛咗要換,都須經古物古蹟辦事處批准,而且因為款式太舊而配唔返。
學校係平民直資,唔會要求學生自己買 ipad , 但由學校提供咩又冇咁多 budget.  學校有超過一百位老師,人力資源支出不少。

YolandaTam 發表於 19-1-18 11:43
校舍係三級古蹟,好多嘢唔郁得,連走廊有地磚爛咗要換,都須經古物古蹟辦事處批准,而且因為款式太舊而配 ...
三級古蹟緊可以郁, 拆咗佢都得, 又唔係法定古蹟。

王家爸爸    發表於 19-1-18 16:37

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-1-18 12:28
三級古蹟緊可以郁, 拆咗佢都得, 又唔係法定古蹟。
想拆要喺未變法定古蹟之前就要拆。

jli008 發表於 19-1-18 14:29
基本上小學還可以不用DATA PLAN的手機,中學也可以不用DATA PLAN的手機,在學校當然是老師教,根本不需用,返學 ...
我正打算將來升中後買部smart phone 比佢只可在家用,  平時返学只帶普通電話,反正他們不可在校園用電話,。

回覆 YolandaTam 的帖子

我之前去妳女間考 DSE,走廊真係有種...好昏暗憂傷嘅感覺,個 hall 係幾靚。
我地一級古蹟,又舊又冇錢,落雨返風隨處漏水,冬天有同冇開窗都冇分別。夏天就熱到監獄咁,唔透風,一班 3X-40 人排排坐,開冷氣都要就住,老師話一來環保二來怕開得耐會壞。

我地冇 ipad 咁富貴,好似有 kindle,不過得兩三部?好少人會借用。我地都有網上交功課同查資料分組討論,不過呢 d 全部都要上堂前做好,如果老師突然興起做討論但你懵豬唔識相關資料,咁果堂就等畀人鬧。
‹ 上一主題|下一主題