用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小男仔經常捉錯用神,可以點教?
go

高小男仔經常捉錯用神,可以點教?

看圖說故事:明明幅圖係講緊好多人在主題樂園排隊玩,其中有小朋友太熱暈倒。
佢卻係話有個小朋友玩完唔洗手食嘢肚痛。
作文又係,老師叫作描寫文,可以描寫公園的風景,佢就寫同屋企人去公園玩的過程,但完全無寫風景(記敍文)。。。
呢啲唔對路的情況,可以點教?或者揾咩人幫?

5tgb    發表於 19-3-2 06:49

小余 發表於 19-1-17 15:55
看圖說故事:明明幅圖係講緊好多人在主題樂園排隊玩,其中有小朋友太熱暈倒。
佢卻係話有個小朋友玩完唔洗手 ...

同路人,一出圖就出事

5tgb    發表於 19-3-2 06:49

好似無問題呀?答不中可能係圖畫得差未頂,或者小朋友想像力豐富。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-18 17:43
好似無問題呀?答不中可能係圖畫得差未頂,或者小朋友想像力豐富。
可惜係LS係要食蛋呀~

回覆樓主:

幾年級?第一個例子,可能係圖唔清楚,會錯意都唔奇。事實上無生活經驗的小朋友,一時想唔到太曬會中暑暈低亦唔奇。但第二個例子,題目寫明係描寫文,要描寫風景,佢寫咗第二樣,係無認真睇題目。

叫小朋友作文時要睇3次題目,想清楚、有mind map,先落筆寫作。寫完第一段亦要再檢討吓有無離題。

Yanamami 發表於 19-1-18 21:28
可惜係LS係要食蛋呀~

咁改卷,聰明仔也可能吃蛋。如果真係聰明仔,真係畫得不好,真係想像力豐富,初小,可以放鬆下啫。

無生活經驗,孩子又想像力豐富,要答中即要背標準答案,初小就來。。。,幾時到大。

shadeslayer 發表於 19-1-18 22:45

咁改卷,聰明仔也可能吃蛋。如果真係聰明仔,真係畫得 ...
哥,帖題寫明係高小呢~

Yanamami 發表於 19-1-18 21:28
可惜係LS係要食蛋呀~

係呀,唔好話考試,就算係同人之間的溝通都會好有問題,我哋聽到都扯火。
但我哋真係唔知點幫佢

5tgb    發表於 19-3-2 06:50

Yanamami 發表於 19-1-18 23:44
哥,帖題寫明係高小呢~

初小,可以放鬆下,高小,又不是一條龍,便要攪攪佢。唔聽教,都要看開啲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

只要退一步諗下便見到答案,以第一個eg, 若佢冇試/見過熱暈倒,咁自然就諗唔到,但至少佢都有嘗試,都要讚下。
solution: 增加生活經驗,話明經驗,是要累積,有冇shortcut? 有,我選擇看劇,但devil in the detail, 看時可"討論"下一些前因後果,記住係討論唔係考試

恕我直言,樓主小朋友明顯係理解力弱,理解唔倒别人所指,通常理解唔倒自然表逹能力亦會出問題,词不達意/作文離题,若考公開试通常實炒。
孩子已經高小基本上思维開始定型,唯有找專科老師,训練佢睇多啲、做多啲不同圖片/情景,仲要睇多啲書,唔係齋睇書係要明白,家長要多啲同佢讨論。

回覆樓主:

佢有冇睇慢畫習慣?咖啡/花生果啲呢,考試/平時功課練習叫佢習慣在每張圖寫底相關词语先開始起筆,目的唔想佢太心急,谂多下。

其实我諗紧……係咪从小幼稚園已开始係禁?点解唔早d开始引导?如果平日講野都無離头,会唔会社交都有问題?同学觉得九唔搭八,溝通唔到?禁就唔止考試低分禁简单……

tutik 發表於 19-1-19 08:26
佢有冇睇慢畫習慣?咖啡/花生果啲呢,考試/平時功課練習叫佢習慣在每張圖寫底相關词语先開始起筆,目的唔想 ...
睇老夫子最好了,我地以前凡同阿媽去飲茶就带本老夫子或兒童樂園去~

小四說話能力應該開始用一幅圖去講一個故事。你可以上網下載小六TSA Past Paper 的圖給他練習。

每幅圖問小朋友:誰是主角、主角發生了什麼事和起因。如果他講不出來,就要教他從圖畫中找出提示。例如小朋友中暑,你要圈住個太陽和主角流汗的部分,引導他講出發生何事。

至於你所講的作文描寫文寫了記敍文的問題。要知道小朋友小一至小三都是寫記敍文的,小四剛開始寫描寫文。描寫文和記敍文確實又有幾分相似。想想記敍文不是經常也有描寫成分?

不過,記敍文主要記事和帶出道理。描寫文主要描寫景物,少許記事,尾段不會講道理。頭段和尾段都是讚美你所描寫的東西。

Yanamami 發表於 19-1-19 10:27
其实我諗紧……係咪从小幼稚園已开始係禁?点解唔早d开始引导?如果平日講野都無離头,会唔会社交都有问題 ...
我都覺得某程度上社交/語言治療班會幫到

Yanamami    發表於 19-1-19 12:48

MrBeast 發表於 19-1-19 12:06
我都覺得某程度上社交/語言治療班會幫到

如果要到考慮到上社交班和言語治療,即懷疑小朋友有自閉症及言語遲緩。那就要去做評估。社交班和言語治療一般都先經評估才可接受上堂。

樓主只寫了很少資料,我覺得唔洗咁快講到社交、言語有咁大問題,不過當然可以留意一下相關資訊。聽講過自閉小朋友看圖的一個問題,就是太留意細節,看不出概括重點。對話如事,不知概括講緊咩。

樓主可以比小朋友看一個數量的圖,看看是偶然捉不到重點,還是大部分都唔得。

Yanamami 發表於 19-1-19 10:27
其实我諗紧……係咪从小幼稚園已开始係禁?点解唔早d开始引导?如果平日講野都無離头,会唔会社交都有问題 ...

睇樓主舊帖有提過ADHD 同A仔小朋友,未知是否呢個post嘅仔仔。

Olympian 發表於 19-1-19 12:45

如果要到考慮到上社交班和言語治療,即懷疑小朋友有自閉症 ...

Agree. 我都係唔想危言sung 聽,on the other hand 嗰d training 對能力較弱的學生其實好有幫助。我小朋友聽說也是弱,學校可以提供語言治療支援,但要上報edb當sen,老闆初初唔likey,我話有問題就要處理。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-19 08:12
恕我直言,樓主小朋友明顯係理解力弱,理解唔倒别人所指,通常理解唔倒自然表逹能力亦會出問題,词不達意/ ...

是的,小兒的確是SEN.
言語治療及社交班都已經有做,但情況仍然係咁。所以我都無咩頭緒可以點做。

我又覺得,就算唔係SEN的小朋友,都總會有啲係listening and speaking 差,應該都係有辦法train啩? 所以上來問吓

5tgb    發表於 19-3-2 06:50