用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級鋼琴樂理
go

五級鋼琴樂理 [複製鏈接]

小朋友有五級鋼琴, 預算考五級樂理, 請問 :(i) 找本身鋼琴老師教還是另外找出面的堂, 比較好 ?
(ii) 五級樂理一般要預備幾耐, 例如上堂要上幾多個鐘 ?

另外想問, 之後考六級定七級鋼琴好呢 ? 聽講七級有d野可以同時應用係八級, 所以, 係咪寧願預備耐d, 直接去七級, 再八級呢 ?

謝謝.
   8    0    0    0

我女小三,跟學鋼琴的老師學埋樂理~宜家開始學老師話睇進度,如果學的好暑假可以考5級樂理~宜家系幾堂鋼琴堂穿插學樂理及唱歌等,唔系專門學樂理~考玩5級樂理應該上去考6級鋼琴,之後一級一級上~因為我女比較瘦手指不算夠力~所以老師話級數更高對手指的要求及張力更高~

回覆 bopui0607 的帖子

當年我女兒的鋼琴老師不教樂理,所以另外找老師教。6月中開始上,每個星期2堂,每堂45min, 暑假完了,一星期上1堂,直到10月頭考樂理。女兒學樂理時只是小二,最後拿8x分,我收貨。識人考一次考不到,要考第二次,學樂理差不多一年。所以,你小朋友學時,再問老師了解進度。
另外,女兒考鋼琴是3、5、8级考。這是錭琴老師建議的,就小朋友的能力和考試syllabus。8级scales有部分是7级要考的。建議你問鋼琴老師怎樣考對你小朋友最適合。我女兒不太喜歡彈scales,如果每级考,一定悶死佢!

回覆 0030 的帖子

thks.

回覆 athenak 的帖子

你囡囡當年5級去8級用左幾多年時間 ?

P.3考到5级,P.5完了的暑假考8级。我記得女兒預備8级的時間有1年多,没有太多時間練琴,因為P.5時她要考另一件樂器8级,也要兼顧讀書呈分。

athenak 發表於 19-1-17 14:46

P.3考到5级,P.5完了的暑假考8级。我記得女兒預備8级的時間有1年多,没有太多時間 ...

咁細個就考兩樣樂器8級。。佢一定好喜歡音樂。       

0030 發表於 19-1-17 12:18
我女小三,跟學鋼琴的老師學埋樂理~宜家開始學老師話睇進度,如果學的好暑假可以考5級樂理~宜家系幾堂鋼 ...

暑假無得考樂理的, 2月/6月/10月先有樂理考試

5tgb    發表於 19-3-1 17:25

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

跟唔跟琴老師學,都要睇返老師。有d琴老師本身都係得5級,或因其他原因,就唔教
跟自己老師好處,係通常跟貼d,(長期客仔)唔得補多兩堂專補弱處,補到夠
我女鋼琴就考2478

暑假定其他假期,通x好似有d雞精班,一日上三兩個鐘。我覺得除非考生已經大個,否則都係慢慢學比較好。

我女跟學開琴的老師學,彈完琴再另加半個鐘或45分鐘樂理。我女係2、5、8級咁考。

雞精班通常要求10歲以上

Jane1983 發表於 19-2-18 11:46
暑假定其他假期,通x好似有d雞精班,一日上三兩個鐘。我覺得除非考生已經大個,否則都係慢慢學比較好。

我 ...

學完琴,還可坐定專注到上樂理,或者可以上到2,3個鐘的雞精班,個小朋友要本身專注力強,好定先可以

我個系琴和樂理分開上,樂理45分鐘,老師都話最後5-10分鐘已經見佢唔多集中

所以睇返自己小朋友情況

LeeCC 發表於 19-2-18 14:02
學完琴,還可坐定專注到上樂理,或者可以上到2,3個鐘的雞精班,個小朋友要本身專注力強,好定先可以

我 ...

分開兩日,如果老師夾到時間係好。不過我個老師唔得。一次過上個半鐘或者一個鐘9個字其實都ok,見我女都無嘈。

Jane1983 發表於 19-2-18 16:06
分開兩日,如果老師夾到時間係好。不過我個老師唔得。一次過上個半鐘或者一個鐘9個字其實都ok,見我女都無 ...

你小朋友好叻
我個系唔會吵,只系反應遲鈍,目光呆滯,遊雲太虛

LeeCC 發表於 19-2-18 17:10
你小朋友好叻
我個系唔會吵,只系反應遲鈍,目光呆滯,遊雲太虛

可能佢都係自動熄機,不過我唔知啫 。個人咁上下就算了。

阿仔今年小三,小二升小三那年暑假上堂,報十月考試,跟琴老師上,每星期45分鐘。

bopui0607 發表於 19-1-17 12:12
小朋友有五級鋼琴, 預算考五級樂理, 請問 :(i) 找本身鋼琴老師教還是另外找出面的堂, 比較好 ?
(ii) 五級樂 ...

我以前考五級樂理係鋼琴老師教埋,當然另外計鐘啦~
五級樂理唔難,大部分都係背書。
我考完五級琴後停左好耐先再學,一考就考八級了。

5tgb    發表於 19-3-1 17:26

請問現在學琴(半小時)要幾多錢?學樂理又幾多錢?

rainbowyung1 發表於 19-2-20 16:03

睇咩grade.我個個5級,500/hr, piano同樂理一樣。

rainbowyung1 發表於 19-2-20 16:03

初學平ga,尤其你肯係去琴行,唔使上門。印像中係四堂幾百元的。

但學上去會貴,我女老師的收費和樓主講的差不多。
‹ 上一主題|下一主題