用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位,屯門呂祥光中學和崇真書院邊間更加好D? ...
go

請問各位,屯門呂祥光中學和崇真書院邊間更加好D?

請問各位,屯門呂祥光中學和崇真書院邊間更加好D?聽講屯門2A學校有四間~屯天 辛亥 呂祥光 崇真?咁我呢個排名嘅排法啱唔啱?屯天簡介會話絕大部分已經係Band1~辛亥年上年DSE好似成績又幾好下,六個入三大,似乎好大比例入八大~~呂祥光冇去到,唔知三大比率高唔高?崇真就見寫住一個考入三大嘅,總共話三十五個入本地大學課程~~

Happy_hk 發表於 19-1-17 09:37
請問各位,屯門呂祥光中學和崇真書院邊間更加好D?聽講屯門2A學校有四間~屯天 辛亥 呂祥光 崇真?咁我呢個排 ...

你好!這四間都係B2A校,請勿在統一乙部填乙一至四順序填,只會浪費你機會。
有時間可以了解一下統一派位(俗稱大抽獎機制),這4間只能填2間在乙一及乙二,乙三開始便要填較次的如:永隆,宣道(只識這2間)。

希望幫到你,謝謝!

以下是我印象中的資料(你亦可諮詢其他家長)

屯天,呂祥光,辛亥年(半英中)
崇真(中中)

5tgb    發表於 19-3-17 18:26

回覆 ikenmak 的帖子

多謝你解答~呂祥光同崇真~請問你知唔知呢兩間邊間學術成績更優,更受Band2家長熱捧呢~~~網上見有D坊間排名話呂中排全港資助143,崇真185~咁睇呂中靠前較多,唔知準唔準呢

Happy_hk 發表於 19-1-17 22:20

多謝你解答~呂祥光同崇真~請問你知唔知呢兩間邊間學術成績更優,更受Band2家長熱捧呢 ...

你所找的排名應是2010年,今年是2019年,好多中學已有進退,呂校已倒退,崇真係上升。

以下是該校DSE成績:
呂校:2級率92%(3322率:37%相對平均42%低)
崇真:2級率91%(3322率:沒有)

除上述數據外,還有一些入大學率,兩間差唔多水平,呂校成績平穩,崇真上升勢頭。
你可按子女喜好選擇,因為DSE成績每年都有上落,反而選擇一間子女喜歡而程度適合的中學更佳。

收生光譜越闊的學校,收申請表越多。
B2 生都覺得有機會,咪搏下無壞咁解。在報直資時都係架,越有機會收B2 生的B1學校,就越多人報名。

5tgb 發表於 19-1-18 06:55
收生光譜越闊的學校,收申請表越多。
B2 生都覺得有機會,咪搏下無壞咁解。在報直資時都係架,越有機會收B2 ...

我理解佢所指的“崇真”係屯門B2津校,並非另一間深水埗的“崇真”, 希望我無理解錯。

係吖,屯門崇真書院~已經自一呂中,自二崇真,本身並未去呂中參加簡介會,只聽人講呂中成績好D,資料冊上寫比例似乎好D,又見查排名在前,所以放第一,睇嚟網上擺嘅資料未可盡信~~其實崇真更加中意D,主要去參加咗開放日,校園大D新D~因本身北區讀小學,因搬家所以要報讀屯門嘅中學,所以唔多了解屯門情況,只能估估下報咗先了~見都係話2A~但見你post出嚟DSE考試成績比北區2A學校遜色D?北區2A廖萬石堂中學已經計4級率了~咁屯天同辛亥年應該2A,呂中崇真實際2B到~

5tgb    發表於 19-3-17 12:03

Happy_hk 發表於 19-1-18 07:58

係吖,屯門崇真書院~已經自一呂中,自二崇真,本身並未去呂中參加簡介會,只聽人講呂 ...

我仔就係讀崇真中三, 當年自行都係呂中, 崇真, 不過大抽獎時就選1.崇真, 2.  永隆 3. 迦密, 因為check左原來崇真全級數, IS同英文書教(有2班精英班但全級課本相同), 吕中, 屯天就如果入左英文班, 數IS課本至係英文書教, 其他班係中文書, 仲有崇真校舍大, 又多不同活動, 所以大抽獎就鐵定選崇真了, 入讀後覺得真係無揀錯, 我仔有ADD, 老師好有愛心吾放棄, 舊年仲出左個DSE 40分, 所以banding上升緊

littlelamlam 發表於 19-1-18 08:13
我仔就係讀崇真中三, 當年自行都係呂中, 崇真, 不過大抽獎時就選1.崇真, 2.  永隆 3. 迦密, 因為check左原 ...

恭喜你仔仔讀崇真讀得開心,我個人比較喜歡上升中的中學。崇真成績不斷進步,一定有其優點,可否分享一下校園生活?例如:師生關係,教學模式等。讓屯門家長多點資訊了解,謝謝!

ikenmak 發表於 19-1-18 08:48
恭喜你仔仔讀崇真讀得開心,我個人比較喜歡上升中的中學。崇真成績不斷進步,一定有其優點,可否分享一下 ...

學校好多不同活動架, 好似中一就一定要join學校既學器課, 團契同埋一樣課外活動, 有校園電視台, 小記者, 我仔就入左乒乓球隊, 而學校就籃球較叻啦, 校風嚴, 奬罰分明, 師生關係好好, 老師好有heart, 我仔係有專注力不足, 老師都好包容同埋有愛

littlelamlam 發表於 19-1-18 09:04
學校好多不同活動架, 好似中一就一定要join學校既學器課, 團契同埋一樣課外活動, 有校園電視台, 小記者,  ...

專注力不足的孩子在少年時比較難坐定定成個鐘,崇真多元化又活動多,最啱你仔仔,老師多關愛係好重要架!
你可以放心係,專注力不足會隨年紀而減退,而崇真咁好的學校文化,成績不斷進步,只要孩子保持上進心,入大學一點也不難。

如屯門家長屬B2, 崇真係不錯的選擇,不過好熱門!(與屯天/呂中/辛亥年一樣搶手

ikenmak 發表於 19-1-18 09:11
專注力不足的孩子在少年時比較難坐定定成個鐘,崇真多元化又活動多,最啱你仔仔,老師多關愛係好重要架!
...

係呀, 我知今年已收左4××份表啦

littlelamlam 發表於 19-1-18 09:19
係呀, 我知今年已收左4××份表啦

400多份咪等於10揀1? 崇真都好搶手下,我諗“屯天”應該有600添(因為歷史和知名度更響關係),似乎要入心水校,一點也不容易啊!

回覆 littlelamlam 的帖子

我都有爬文見到你家哥哥讀崇真~恭喜。亦知道個妹成績好好~~~~我屋企就姐姐成績幾好~亦自主,個細佬就一路比較唔自覺,操心多~成績中等~
崇真係幾好嘎,細佬去過,中意學校嘅STEM教學,老師亦幾好~你當時崇真放自幾?

5tgb    發表於 19-3-17 18:27

哇,400幾份,競爭好大哇,今年豬仔畢業,情況好嚴峻啊。我上星期交表,個號碼8XX。我話就8百幾報名a,佢話係代號

ikenmak 發表於 19-1-18 09:27
400多份咪等於10揀1? 崇真都好搶手下,我諗“屯天”應該有600添(因為歷史和知名度更響關係),似乎要入心 ...

又吾一定架, 始終屯天有聯繫小學, 不少家長會卻步, 好似今年升中學生多(呀妹都係小六生, 不過佢成績較呀哥優勝, 呈分屬b1頭), 陳瑞芝估計會收6××份表, 百周都係180份左右咋

Happy_hk 發表於 19-1-18 09:27

我都有爬文見到你家哥哥讀崇真~恭喜。亦知道個妹成績好好~~~~我屋企就姐 ...

果時自一呂中, 自二崇真, 不過呂中好寸架, 即日second in, 你無就走先咁囉(我仔咪係無second in果個囉)

Happy_hk 發表於 19-1-18 09:31

哇,400幾份,競爭好大哇,今年豬仔畢業,情況好嚴峻啊。我上星期交表,個號碼8 ...

舊年no.過千添呀! 不過我fd話佢係1-50, 100-150, 200-250 咁, 所以個總數減半就差不多

你係未小六家長呢?你報咗邊兩間?介唔介意講下?~~其實我仔好中意馬可賓~~只可惜成績達唔到,佢話如果小五就參加簡介會知道呢間學校,佢一定好好學習,考好個試~~佢成日得個講字~

littlelamlam 發表於 19-1-18 09:40
果時自一呂中, 自二崇真, 不過呂中好寸架, 即日second in, 你無就走先咁囉(我仔咪係無second in果個囉) :n ...

想了解一下什麼是“即日second in"?係咪3月上午面試,中午通知你當日下午second in?

定係其他意思?