用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?   [複製鏈接]

mama_papa 發表於 19-1-21 16:37
回覆 hkpapa852 的帖子

重未計部份B1仔自行階段已離場,所以每年愛官去QC那7-9個 ...
你始乎唔明白我既意思

記得3/4年前有一次, 愛官入QC既人數, 比QC留俾佢既聯繫位仲要低, 突顯了QC基本上不會在自行階段招收愛官既學生

而過去多年愛官派入QC數字顯示, QC過去多年應該都未曾係自行階段收過愛官既學生, 所以愛官既學生 只有靠聯繫位才能入到QC.

呢一方面, 和兩間軒小, 明顯有差別, 或多或少反映了學校既實力.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-21 16:44
你始乎唔明白我既意思

記得3/4年前有一次, 愛官入QC既人數, 比QC留俾佢既聯繫位仲要低, 突顯了QC基本上不 ...
我明白你的意思,可能是我表達得唔好。
愛官真B1仔,好多已經在自行階段去了直資和其它學校。剩返大抽獎時選QC真係買少見少,你說那年應該聯系位派少了一個,即B2仔乙一全派都食唔晒,跟著江湖傳聞校長發老脾,驚比QC乘機cut位。

mama_papa 發表於 19-1-21 16:56
我明白你的意思,可能是我表達得唔好。
愛官真B1仔,好多已經在自行階段去了直資和其它學校。剩返大抽獎時 ...
愛官B1仔, 基本上無乜人入到直資. 過往升讀B1中學, 9成都係官津, 又何來自行階段已成功離場?

愛官過往點解積弱, 睇吓佢用咩英文書就知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-21 17:01
愛官B1仔, 基本上無乜人入到直資. 過往升讀B1中學, 9成都係官津, 又何來自行階段已成功離場?

愛官過往點解 ...
去真資多唔多我真係唔知,但我知有人去過DB,可能真係異數,另我想信自行階段去QC是很少,但都會有D去了其他官津。

mama_papa 發表於 19-1-21 17:16
去真資多唔多我真係唔知,但我知有人去過DB,可能真係異數,另我想信自行階段去QC是很少,但都會有D去了其 ...
過去5-8年, 得1 個入到DB (個位係EK會員個仔), 但當年學校係無guts叫個學生唔好去試

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-21 17:22
過去5-8年, 得1 個入到DB (個位係EK會員個仔), 但當年學校係無guts叫個學生唔好去試
叫學生唔好試?直資就算唔得都冇影響,定係想他去QC,幫愛官整靚個招牌。

mama_papa 發表於 19-1-21 17:16
去真資多唔多我真係唔知,但我知有人去過DB,可能真係異數,另我想信自行階段去QC是很少,但都會有D去了其 ...

你意思是愛官學生大多入QC是靠乙部聯繋位?
得7-8個入QC?

醒目開學勳章

回覆 2jkidsfather 的帖子

是否大部份經聯系位入QC我唔知,可能是學校/家長的選校策略問題,試過有年派入QC總人數比預留位少一個。

afternoontea372 發表於 19-1-16 23:13
BPS收生主要係睇成績,教育局次第同級名次已差不多可以決定收邊幾個,面試其實都係做吓樣,只係睇吓要收嘅 ...

BPS與一些官小有必收聯繫位,有官小試過因唔夠band one學生揀,結果BPS其中一個位派左比全級考尾五的學生,家長和學生都好愁想轉校,怕墊底

Sumjac 發表於 19-2-2 12:55
BPS與一些官小有必收聯繫位,有官小試過因唔夠band one學生揀,結果BPS其中一個位派左比全級考尾五的學生 ...

乜有必收聯繫位咩?聯繫位最多可用25%,亦可一個都唔揀喎。仲有邊間官小考尾5仲可以係band2咁高?

5tgb    發表於 19-3-17 14:04

Diversifyedu 發表於 19-2-2 14:05
乜有必收聯繫位咩?聯繫位最多可用25%,亦可一個都唔揀喎。仲有邊間官小考尾5仲可以係band2咁高? :questi ...

聯繫位既配額,係B1-2生一定要收,除非派晒B1-2都唔足額~~~

mcl203 發表於 19-2-2 14:17
聯繫位既配額,係B1-2生一定要收,除非派晒B1-2都唔足額~~~
唔係直屬位先B1-2生一定要收? 原來我攪錯左...

Diversifyedu 發表於 19-2-2 23:10
唔係直屬位先B1-2生一定要收? 原來我攪錯左...

派位方法係一樣既,先抽B1~

ilyrd 發表於 19-1-16 15:34
大家都夠無聊,理得佢係咪全部B1生,自己個係咪得囉.唔係嗰個都可能追得好辛苦. ...

hkpapa852 發表於 19-1-16 15:00
大把啦!

淨係睇吓沙蘇, 除上年收咗2個B2生外, 年年都係收足100% B1學生.

好奇一問, 沙蘇原來是咁勁的學校, 但見2018中學文憑考試成績及入大學率,又不是排名那麼前, 有點奇怪?

5tgb 發表於 19-1-16 14:54
QC 一定係,因為校長提出,除了軒小,學生要在自己學校考到頭五名先有機會入。 而軒灣入得二十幾人,軒銅好 ...
QC唔係全B1, 朋友兒子打球叻,面試唔識答,最後自行都收左,小學中下,B2尾

FATSHIT 發表於 19-2-5 22:20
QC唔係全B1, 朋友兒子打球叻,面試唔識答,最後自行都收左,小學中下,B2尾 ...
B2尾生,難得會嘗試自行QC。

2jkidsfather 發表於 19-2-5 22:48
B2尾生,難得會嘗試自行QC。
佢阿媽應好進取架,可能仲有教練推薦掛,佢都係博個幾個特異位啫,唔會理之後跟唔跟得上喇,佢博到我都好驚訝

FATSHIT 發表於 19-2-5 22:20
QC唔係全B1, 朋友兒子打球叻,面試唔識答,最後自行都收左,小學中下,B2尾 ...
羽毛球?

bbforever 發表於 19-2-5 23:19
羽毛球?
table tennis

bbforever    發表於 19-2-6 01:23
‹ 上一主題|下一主題