用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:29
要先定義"差左"係同甚麼比較,如果吾係又嗌交

由小學升左中學既學生開始,堅想知果批自稱神校神級生升入神中,係咪各大門派高手大霧山論劍苦戰左4個多月仲未分高下~~~

IYY 發表於 19-1-17 12:22
QC DSE 成績差左關制度事 ??

其實 QC 2018 DSE 不算很差, 每間中學成績有上有落並不出奇。何況今年有很多  ...
學生人數跌咗,制度令佢哋有幾年收到啲B2。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:29
要先定義"差左"係同甚麼比較,如果吾係又嗌交
又係wor, 敏感字眼。

細心睇, 如QC 2018 DSE 英文 5+ 能過 50%, 大家就不會覺得有問題。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:25
可惜現有制度會錯放小朋友.....
我覺得以前既升中試先係最公平,不過未必個個人贊成。

IYY 發表於 19-1-17 12:39
又係wor, 敏感字眼。

細心睇, 如QC 2018 DSE 英文 5+ 能過 50%, 大家就不會覺得有問題。
同過去比較,係差咗;同區內其他B1比較,當然仍然係好。

王家爸爸 發表於 19-1-17 12:37
學生人數跌咗,制度令佢哋有幾年收到啲B2。
咁最多都只係收到極少量B2 生, 而且制度不只是影響QC, 其他學校也一樣活在同一制度下, 英皇, QES, BPS.... 不應該只有QC 受影響。

IYY 發表於 19-1-17 12:43
咁最多都只係收到極少量B2 生, 而且制度不只是影響QC, 其他學校也一樣活在同一制度下, 英皇, QES, BPS....  ...

有無一年,SPCC/DGS/SPC/SPCS/HYS/GHS局收大量B3生,係就可以睇睇B3生能否活於B1A中學了~~~

mcl203 發表於 19-1-17 12:34
由小學升左中學既學生開始,堅想知果批自稱神校神級生升入神中,係咪各大門派高手大霧山論劍苦戰左4個多月 ...
有時可能係家長自我快慰 (晤想撮寫成兩個字), 自己上左大霧山論劍......

2jkidsfather 發表於 19-1-17 12:49
有時可能係家長自我快慰 (晤想撮寫成兩個字), 自己上左大霧山論劍......
...

口中有劍,心中無劍,高境界呀!~~~

IYY 發表於 19-1-17 12:43
咁最多都只係收到極少量B2 生, 而且制度不只是影響QC, 其他學校也一樣活在同一制度下, 英皇, QES, BPS....  ...
BPS、QES應該無影響,原因係大抽獎時既競爭相對大,而有小學部既程度類似學校(例如LSC)其實一直都有收B2學生,所以對QC既影響應該係最大。

mcl203 發表於 19-1-17 12:47
有無一年,SPCC/DGS/SPC/SPCS/HYS/GHS局收大量B3生,係就可以睇睇B3生能否活於B1A中學了~~~
...
SPCS  一直收大量B4學生。
DGS 上年都加入戰團,收大量B4 生。

GH 唔會啦, 小學部家長堅稱大把小學部B1 學生上唔返中學部,HY亦然。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2jkidsfather 發表於 19-1-17 11:11
我認為入左 QC 個 D 小六 B1生,考第尾、跟吾上或入吾到大學,先係比死更難受
...
會唔會係家長比死更難受多點?

王家爸爸    發表於 19-1-17 15:30
IYY    發表於 19-1-17 13:24
2jkidsfather    發表於 19-1-17 13:19

IloveJJ 發表於 19-1-17 10:25
但軒小唔係都有B1生入唔到QC嗎?咁仲點會有位俾B2生呢?
(1) B1生都是入到QC的。
(2) 入到QC的都是B1生。

句子(1)是對的。
句子(2)是不對的。

升中機制根本係容許任何B2生入任何B1校。

假如你係一個全港小學學界羽毛球個人男子組總冠軍(名頭夠長啦呱),
但「不幸」係B2生,不妨自行QC,機會不低

2jkidsfather 發表於 19-1-17 15:03
入硬,入唔倒揾我.......都冇用.

IYY    發表於 19-1-17 19:44
王家爸爸    發表於 19-1-17 15:31

ilyrd 發表於 19-1-17 15:12
入硬,入唔倒揾我.......都冇用.
揾你做乜?

王家爸爸 發表於 19-1-17 12:39
我都覺得係

2jkidsfather 發表於 19-1-17 15:03
句子(1)不對, 因為我相信四大天王佢地既小朋友, 日後就算係B1A頂班馬都無資格入到QC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-1-17 12:39
呢個世界, 大多人喜歡話"唔應該咁細就俾咁多壓力佢地"既道德高人

唔考升中試, 小朋友壓力真係細咗? 真係要問吓高人/膠人.......

王家爸爸    發表於 19-1-17 16:08

hkpapa852 發表於 19-1-17 15:51
呢個世界, 大多人喜歡話"唔應該咁細就俾咁多壓力佢地"既道德高人

唔考升中試, 小朋友壓力真係細咗? 真係要 ...

tsa/bca已經迫C人啦,係乜都未知,仲升中試~~~

hkpapa852 發表於 19-1-17 15:48
句子(1)不對, 因為我相信四大天王佢地既小朋友, 日後就算係B1A頂班馬都無資格入到QC
BPS 咯
‹ 上一主題|下一主題