用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生? ...
樓主: 2jkidsfather
go

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-1-16 15:52

BPS未必係,佢哋會考慮體藝~~~
有道理

2jkidsfather 發表於 19-1-16 14:39
大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?
SPCC?
QC?
一定有。

2jkidsfather 發表於 19-1-16 15:50
Agree. 我認為中學S1全是B1生只是理論。
仲拗?

睇吓人地份校務報告PDF P.33

http://www.kccshatin.edu.hk/sch_plan_report/report1617.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實就算S1 真係全band 1, 6 年後output 出返嚟學生成績可以差天共地。近來係面書睇到EK 神校學生講上課情況,唔開校名真係冇諗過係呢間

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:04
仲拗?

睇吓人地份校務報告PDF P.33
我覺得, 全收B1既學校, 不在少數, 並不罕見, 尤其熱門學校, 仲唔收特異果D。自行幾百人無理由幾十個B1生都揀唔到, 有時10%都無。自行又係7月一齊放榜, 同學點敢呈三放軟手腳, 一定都係全力以赴搏入B1個pool。

其實自行就嚟deadline, 樓主不如開個帖, 討論下有無B1學校大抽奬時B2生有機會入到仲好過, 等大家部署下下一步。

hkpapa852 發表於 19-1-16 15:24
的確有可能, 尤其係自行階段.

因為自行階段, 中學只知申請人既相對次弟, 有機會呈一+呈二時係邊緣人, 呈三 ...

皇仁都唔一定係全B1。 有一同學b2 生,打羽毛球,有公開比賽,但未係最top, 教練推薦佢去皇仁,校長個別面試,統一排位日,派左皇仁。佢自行係郭得勝、林漢光。

2jkidsfather    發表於 19-1-16 19:02

回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得 QC 未必,有機會 Band 2 仔乙部中獎。

2jkidsfather    發表於 19-1-16 19:03

唔使講喇,全部位列仙班嗰的學校都唔會係.

回覆樓主:

只要係英中,只放乙一入到,乙二入唔到,呢間學校99.99%係中一全B1,除非佢自行特登收個B2啦!

DG 一定冇可能,中學部講明 100% 無條件升 SPCC 話成績同操行達標就升得,但詳細咩係達標就得佢知。

自行睇成績嘅「冇聯繫、冇直屬」嘅學校應該可以全 Band 1,鄧顯、聖言、荃官、林護應該有。不過誰又保證收果陣 Band 1,讀果陣唔跌?

1998Ruby1998 發表於 19-1-16 16:24
DG 一定冇可能,中學部講明 100% 無條件升  SPCC 話成績同操行達標就升得,但詳細咩係達標就得佢知 ...
DG梗係無可能啦!

上年DGJS已經無呈分, 所有直上既學生都已經係B4

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:26
DG梗係無可能啦!

上年DGJS已經無呈分, 所有直上既學生都已經係B4

唔怪得有網友話外校生勝原校生,原來咁多B4生~~~

5tgb 發表於 19-1-16 14:54
QC 一定係,因為校長提出,除了軒小,學生要在自己學校考到頭五名先有機會入。 而軒灣入得二十幾人,軒銅好 ...

.
.
.

如果特異功能不用頭5,朋友個仔係超過級50,係自行入的.

IloveJJ 發表於 19-1-16 16:34
邊區有咁既機會呀?我知道中西區無囉!
SSGC, St Clare未有機會俾B2學生入囉 (不過可能他區位)

YWGS校長都有話, 試過有他區B2學生透過他區位入到

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:36
SSGC, St Clare未有機會俾B2學生入囉 (不過可能他區位)

SSGC 和 SCGS係自行係有機會收B2生的~~~

IloveJJ 發表於 19-1-16 16:34
邊區有咁既機會呀?我知道中西區無囉!

灣仔,始終 Band 1 位供多於 Band 1 生,唔排除姐。。。。我係穩陣嚴格計。你間我 list 果 d 都係唔夠餅分嘅區。

hkpapa852 發表於 19-1-16 16:36

Y...試過有年南區唔知點解有兩個位,跟住可能 band one 無人夠膽搏,竟然俾個 band two 入咗.....讀得好辛苦呢
‹ 上一主題|下一主題