用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 級名次有用嗎? 學校係唔係用呈分試比例計算? ...
go

級名次有用嗎? 學校係唔係用呈分試比例計算? [複製鏈接]

想'知學校嘅級次有用嗎?  

你哋學校會唔會用呈分試嗰個比例(999632)去計算級名次?
如學校 只計中英數常分數, 比例只係1111, 唔係用999 632呢一個比例去計算,  咁咪 有機會級 名次唔 能夠反映 真實 狀況 囉?

4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地P1-4 同中英數332,其他唔計名次

P5-6 唔出名次响成績表,所以無煩惱
恐龍家

408littlepig 發表於 19-1-15 16:50

你哋學校會唔會用呈分試嗰個比例(999632)去計算級名次?

我哋校小一至四係222111,小五、小六跟教育局比重999632計名次。

408littlepig 發表於 19-1-15 16:50

學校提供2個名次, 一個是按學校自己計法, 一個是表呈分試比例計

女兒學校小一開始已經跟呈分計法計算名次,中英數常視音普 - 9996321.一至四年級都有登晒班名次及級名次,小五至六只有班3名及級3名登於成績表獎項那部份!
而到12月尾就會跟據上年成績作比較,計算學生嘅banding及派紙通知番家長學生所屬嘅banding.

就算學校用999名次,呈分名次係會加標準差,同999名次仍可有很大出入架!

hinhei 發表於 19-1-16 01:45
就算學校用999名次,呈分名次係會加標準差,同999名次仍可有很大出入架!
...
係, 例如一D科卷深, 平均分低, 9字頭就好厲害了。但當卷淺, 平均分高時, 就算9字頭相對優勢就無咁明顯了。始終卷深卷淺有批人永遠都係9字頭, 但如果某主科較弱, 對呈分就會比較明顯了。

醒目開學勳章

hinhei 發表於 19-1-16 01:45
...

請問甚麼是標準差?

piglet0529 發表於 19-1-16 12:18
請問甚麼是標準差?

拉curve
如樓上講,級某科平均為80,小朋友七十就大大鑊,九十就會變成好勁!
我只記得當年有朋友呈一學校第十,呈二級四十,計咗標準差兩次呈分名次係十。
有人兩次都係 五六,結果變咗九。
我哋學校名次係用999

醒目開學勳章

hinhei 發表於 19-1-16 13:48
拉curve
如樓上講,級某科平均為80,小朋友七十就大大鑊,九十就會變成好勁!
我只記得當年有朋友呈一學校 ...

即是如果卷深,最高分只有85, 依然有机會grade A?

piglet0529 發表於 19-1-16 13:51

校內grade X都唔重要, 有興趣想知就留意吓呢兩個帖:

【關於小學呈分成績】級排名/呈分排名分別與科目比重問題

【小學升中派位分Banding的解說】

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piglet0529 發表於 19-1-16 13:51

唔關grade乜事,這只是用嚟排名次,係比你in嘅中學睇!
成績表出嘅只係你學校自己一般計法嘅名次同分!

醒目開學勳章

hinhei 發表於 19-1-16 17:47
唔關geade乜事,這只是用嚟排名次,係比你in嘅中學睇!
成績表出嘅只係你學自己一艦計法嘅名次同分!
...

oic
‹ 上一主題|下一主題