用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

noherec 發表於 20-10-12 11:36
大家好! 我有興趣比阿仔報讀, 我見佢有張FORM係Academic Reference, 係唔係一定要拎比小學填呢? 我見22 Oct ...

相信一定要,因為有校長簽名同蓋校印

a_for_apple 發表於 20-10-12 13:28
相信一定要,因為有校長簽名同蓋校印
謝謝你!

BHA 發表於 20-10-12 13:24
是否只是申請表喺10月22日截止遞交,Academic Reference可俾學校遲啲交?
我都有甘想, 不過張Reference 都寫明要22 Oct 前要交. 佢17 Oct 先Briefing, 真係會有D趕.

BHA 發表於 20-10-12 13:26
佢哋10月17日先舉行online F1 admission briefing ⋯⋯
係丫! Online admission briefing, 我都有報. 雖然好想帶阿仔去行下.

noherec 發表於 20-10-12 14:28
我都有甘想, 不過張Reference 都寫明要22 Oct 前要交. 佢17 Oct 先Briefing, 真係會有D趕.
...

係喎,我睇漏左⋯⋯

回覆樓主:

Submission deadline: 4:00 p.m. on 22nd October, 2020 (Thursday)

Admission quota open for application: 100

Only Shortlisted Candidates will be interviewed
1st interview: 14th November, 2020 (Saturday)
2nd interview: 28th November, 2020 (Saturday)

bear2014 發表於 19-1-15 16:30
有無人已經交左留位費?
頭先啱啱見到舊post 話有寄宿請問今年有冇?

請問除了學費,每個月要交幾錢雜費

https://www.yhkcc.edu.hk/en/admission/admission_criteria/index.php

(iv) Other fees
In addition to payment of school fees, students studying at the YHKCC are also expected to pay fees for a stationery package, photographs, a student card, Life-Wide Learning Camp and the PTA membership fee. The total amount of the additional fees is approximately $2,000. Also, during Enrichment Week in July, students need to pay between $500 and $6,000 for trips and activities, depending on the destination. There are lower cost options available during this week.

雖然小朋友依家讀緊四年級,因為學校就系屋企樓下,今日同朋友去參觀,非常滿意!希望第日小朋友可以入去讀,個人中意佢地既教學方式,除左語言環境,對提升學生自信心非常有幫助。

tsangkiyan 發表於 21-1-4 15:04
雖然小朋友依家讀緊四年級,因為學校就系屋企樓下,今日同朋友去參觀,非常滿意!希望第日小朋友可以入去讀 ...

教學法較活動!學校有大片草地,環境好舒服!

tsangkiyan 發表於 21-1-4 15:04
雖然小朋友依家讀緊四年級,因為學校就系屋企樓下,今日同朋友去參觀,非常滿意!希望第日小朋友可以入去讀 ...
東涌中學踢返好多港青基信小學既學生出黎唔收, 攪到佢地又無機會大抽獎但學術又唔到standard 好多直資都唔收幾頭唔到岸!

小學出offer or waiting, 其實好多之後有offers, 過往兩年最後9成入!

readymama 發表於 21-1-13 16:20
東涌中學踢返好多港青基信小學既學生出黎唔收, 攪到佢地又無機會大抽獎但學術又唔到standard 好多直資都唔 ...
唔明? 你意思話東沖港青基信唔收 港青基信小學嘅學生? 但係佢哋唔係直升上去咩?( 我唔識😳, 之前我記得有人話東涌 YMCA 會收返港青基信小學學生讀㗎)

readymama 發表於 21-1-13 16:20
東涌中學踢返好多港青基信小學既學生出黎唔收, 攪到佢地又無機會大抽獎但學術又唔到standard 好多直資都唔 ...

請問邊度得知?係咪有誤會?
小學只有兩屆畢業生,這兩年中學最後出了九成offer !
加上小學校長之前在中學教,一直中學小學之間有好好連繫!

chingcat 發表於 21-1-14 07:56
唔明? 你意思話東沖港青基信唔收 港青基信小學嘅學生? 但係佢哋唔係直升上去咩?( 我唔識😳, 之 ...

我都唔明!基信小學小五已經去中學interview, 肯定是優先!過去兩年差唔多人人最後都有offer!

回覆樓主:

小五優先interview (1st and 2nd in)之後出offer or waiting信, 如果waiting 小六會在公開嗰輪再interview(1st and 2nd in),然後再出offer or waiting ,waiting 過去兩年好多最後都wait到!

Waiting 信會提及學生有那方面可以改善,中學校長會親自去小學看學生進度,功課,reports等等!小學校長同中學校長在中學合作了好多年,中學校長又兼任過小學部校長,所以會盡量幫的!

回覆樓主:

中學校長而家仲係小學 Deputy School Supervisor.
根本就係好密切。
校長話因為小學冇呈分,要佢地表現良好,努力過至收取。

ol_bb 發表於 21-1-16 11:00
小五優先interview (1st and 2nd in)之後出offer or waiting信, 如果waiting 小六會在公開嗰輪再interview ...
無wait. 直接reject. 好失望。year 1 讀到year 6 好傻咁無跟其他同學跳出去個d 有中學學位guarantee 既。點知year 5, year 6 就遇上百年難遇既疫情,小學無減學費,算! 開初1 日得1節重要半小時既課堂, 學生想出去補習都揾唔到因為疫情。Year 6 都只係得3 班23 - 4 學生, 有成15 + 中學部都interview 完後無收, 之後直reject 無waiting!學費唔平, 又中學部又只收咁少, 諗住今年好多人移民走,都會有d 機, 真係好後悔支持錯間學校!

penp0319 發表於 21-1-16 00:56
我都唔明!基信小學小五已經去中學interview, 肯定是優先!過去兩年差唔多人人最後都有offer!
我今年就真係見識過唔係law!  連d 印度藉家長,完全無報其他學校,無backup 下,都超旁惶諗住大拿拿俾咁多學費,都只係得返3 班 23-4人既 year 6 都interview 4,5 次都重有15+ 唔收,小學部已經收全日學費, 每日只俾1.5 小時教學,數學差不多要自學,只推d 練習叫學生自己做, 到最後我地呢班死忠都係超後悔! 我朋友個小朋友早於Year 4 頭好嬲咁離開學校,我都重未醒覺,而家人地安安全全上ESF 中學,我地呢d 無offer 既真係慾哭無淚!

chingcat 發表於 21-1-14 07:56
唔明? 你意思話東沖港青基信唔收 港青基信小學嘅學生? 但係佢哋唔係直升上去咩?( 我唔識😳, 之 ...
好多被中學部直reject, 無waiting
‹ 上一主題|下一主題