用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌ymca港青基信
樓主: bear2014
go

東涌ymca港青基信   [複製鏈接]

pm-11 發表於 19-1-31 16:20
係呀,小朋友今年讀S1,有事唔係可以反映比學校知咩?我都想知個女孩子係讀幾多年級,而家係咪轉左校?如果轉左 ...

係啦,所以都想知多啲究竟係點?究竟係幾多年級發生同埋點樣俾人欺負?學校點樣處理?希望可以交代清楚,因為就咁走出嚟講話俾人欺負跟住轉校令到大家都好擔心,講清楚件事等讀緊嘅家長同埋我哋嚟緊會入讀嘅家長安心啲!

可唔可以多口問一句小朋友S 1返咗大半年適應嗎?老師如何?

據聞中一巳被蝦,中三時轉校,其他情況無問得好仔細。大概知道常有欺凌事情,吾係單一事件,學校社工也曾介入,但基於外國人教養孩子的文化不同,社工做吾到D咩,所以中三時決定轉校。

apple000 發表於 19-2-1 13:00
據聞中一巳被蝦,中三時轉校,其他情況無問得好仔細。大概知道常有欺凌事情,吾係單一事件,學校社工也曾介 ...

連社工都做唔到啲咩,咁校長,老師也沒有做嘢嗎?

據聞中一巳被蝦,中三時轉校,其他情況無問得好仔細。大概知道常有欺凌事情,吾係單一事件,學校社工也曾介 ...

事主係你朋友個女?
請問係幾時發生的事?(在學年份)
係言語欺凌?定行動欺凌?
學校冇處罰外藉同學?反而你朋友個女要轉校逃避?
既然係你朋友,佢又轉左校,可否將件事講清楚D,等我地都可以問下學校,該位滋事學生是否仍在學校,及學校點解會容許呢D事情發生?學校 handbook 寫住 any form of bullying or harassment,要 internal / external suspension。
如能提供多些資料,非常感謝!

回覆樓主:

其實好多時學校都做唔到啲乜,因為啲學生可以 bully得好高招。

Georgette 發表於 19-2-1 19:13
其實好多時學校都做唔到啲乜,因為啲學生可以 bully得好高招。

例如呢?
如果言語上,又真係難D。
出社會做事都一樣會有欺凌,被欺凌者如何處理,反應,都會有吾同的結果。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-2-1 23:33
例如呢?
如果言語上,又真係難D。
出社會做事都一樣會有欺凌,被欺凌者如何處理,反應,都會有吾同的結果 ...

聽說除了言語,可以分 group時夾埋唔同你一 group;  group discussion/做project時玩針對;書本/文具…會不翼而飛, 但過一排又會出現返…

Georgette 發表於 19-2-1 23:44
聽說除了言語,可以分 group時夾埋唔同你一 group;  group discussion/做project時玩針對;書本/文具…會 ...

以上所講是發生在 YHKCC or 指一般常見的 bullying?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-2-1 23:58
以上所講是發生在 YHKCC or 指一般常見的 bullying?

一般

bear2014 發表於 19-1-31 17:06
係啦,所以都想知多啲究竟係點?究竟係幾多年級發生同埋點樣俾人欺負?學校點樣處理?希望可以交代清楚, ...
好適應好鐘意返學,亦好熱衷參加學校既活動,暫時無聽小朋友返來對老師有投訴.

“據聞””其他情況無問得好仔細””吾係單一事件”

你講完出嚟,只係”據聞”,又”無問得仔細”,又唔係用家,但又令到去讀書嘅人好擔心。

你嘅資料又唔足夠我地點向用家同學校求證

我小朋友黎緊入讀,好想知多d,我想向用家同學校求證,方便的話俾多d證據。

請問哪𥚃可以看到學生的成績和入讀大學的資料?

回覆 aray2 的帖子

https://www.yhkcc.edu.hk/filemanager/en/content_17/Annual%20School%20Report%202017-2018_1122.pdf

回覆 bear2014 的帖子

很清楚,謝謝!

呢間學校係咪好難入?小學成績要好好?

小冬 發表於 19-4-14 01:05
呢間學校係咪好難入?小學成績要好好?

同問。band1尾唔知入唔入到?

tomato100hk 發表於 19-4-15 09:04
同問。band1尾唔知入唔入到?

應該可以啊

舊文一編,bullying 無處不在,睇你時運高低,大家高抬貴手唔好打頭

http://paper.wenweipo.com/2012/03/15/HK1203150013.htm

MrBeast 發表於 19-5-29 13:07
舊文一編,bullying 無處不在,睇你時運高低,大家高抬貴手唔好打頭

http://paper.wenweipo.com/2012/03/1 ...

回想當年自己讀書,就算冇肢體上嘅欺凌,言語上一樣會被人欺凌,我自己讀嘅都係一間出名嘅學校,所以呢個問題我冇擔心過,只是樓上有人講啲唔講啲,所以想問清楚。

我嘅小朋友已經交左留位費,亦都決定咗讀呢間學校。之前到學校做評估嘅時候,都見到校長出現,校長亦都好親民同家長傾計,而我有問題時打去校務處亦都得到即時回應或者校方搵負責人好好快回應咗我,我反而覺得比現在小學揾老師容易。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題