用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寫放位信問題
go

寫放位信問題 [複製鏈接]

請問通知學校放棄學位時,學校要求我告知,小朋友是選了哪一間小學所以放位?因為涉及個人資料,所以有些疑慮,這問這個是正常做法嗎?大家做法是怎樣?

我知道如果家長唔想,學校當然"逼"唔到家長透露要去邊間小學,但如果這個是慣常做法,看來唯有照講....所以想請教一下。
   0    0    0    1

sailormercury 發表於 19-1-14 20:13
請問通知學校放棄學位時,學校要求我告知,小朋友是選了哪一間小學所以放位?因為涉及個人資料,所以有些疑 ...

直接講! 我相信佢聽完收你嗰間唔會再講啲咩... btw 我全部係寫信通知所以冇人搵我... 冇留位嗰啲亦無搵我

sailormercury 發表於 19-1-14 20:13
請問通知學校放棄學位時,學校要求我告知,小朋友是選了哪一間小學所以放位?因為涉及個人資料,所以有些疑 ...

如果是放棄直私位,我是寫信告知的,所以沒有告知將會去哪一間小學。不過,如果是官津的小學,印象中如果叩門成功,要取回派位證,必須先到舊有已註冊的小學,通常會詢問去哪一間小學,作一個記錄參考,我也有告知。應該也是正常做法吧!

相信是做統計用途。

沒必要講的。

回覆 sailormercury 的帖子

如果妳呢段時間放位,應該代表私校或直資收咗,而我估計係咪自行階段也收了。
不過,又冇乜特別,講也無訪,段估津校都唔會打去妳嗰間叫佢唔好收妳嘅小朋友,我諗佢哋想統計下,又或者係例行公事。

我放某私校位時,打電話去office問都有叫我一定要寫埋轉去邊間。我無寫因為覺得irrelevant。

retriever 發表於 19-1-17 08:20
相信是做統計用途。

沒必要講的。

更新:看了大家的意見後,我繼續沒有在放位信入面提要轉去哪間學校。但學校(是間直資,不是津校)再致電我問去邊間,話係要通知返教育局我小朋友已放棄學位而轉去甚麼學校!

我唔明是否得呢間學校要咁樣報告給教育局。但為咗 "好來好去",怕大家難做,我無奈都照樣告知了...

這間直資應該不少人放位,所以應該好多人都會面對校方問同一條問題 wor。(除非好多人仲未通知學校)....

其實如果係驚既,索性隨口講一間咪得。

‹ 上一主題|下一主題