用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九真 vs 德雅
go

九真 vs 德雅 [複製鏈接]

小女元朗讀小學,全級考大約33

想在自1報 九真

自2報 德雅

其實如果九真入唔到,係咪德雅都入唔到?

0    0    0    0

easytone 發表於 19-1-14 16:36

想在自1報 九真
不一定

easytone 發表於 19-1-14 16:36

想在自1報 九真
咁遠?

一級幾多人呀?

朋友囡今年中一,九龍城B1尾,B2頭,大抽獎入了誇區德雅,又成功叩門九真,綜合各方意見最終選擇入讀德雅,宜家讀得超級開心

B2尾報德雅會不會太進取?
(中西區跨區)

cc123456 發表於 19-1-14 22:10
B2尾報德雅會不會太進取?
(中西區跨區)
我諗B2尾自行唔係咁易入到。當然, 要睇今年考生整體情況。

hehered 發表於 19-1-14 21:27
朋友囡今年中一,九龍城B1尾,B2頭,大抽獎入了誇區德雅,又成功叩門九真,綜合各方意見最終選擇入讀德雅, ...
其實兩間都好, 入咗德雅就唔駛叩九真, 而且德雅校服靚D。

回覆樓主

阿囡band 2 中,自行呢兩間會否太進取?

回覆 little_yolky 的帖子

朋友之前以為九真成績較德雅佳,她屬九龍城網,對德雅所知不多,所以去九真叩門,叩門成功後,馬上問了身邊的老師朋友和自己的班主任,兩位老師異口同聲也説一定是揀德雅,更説九真內政十分混亂,校內舊的老師也比較保守傳統,老師朋友極力推薦棄九真要德雅,宜家已6個月了,用家不知幾中意德雅,當然不後悔。呢個個案只屬朋友女兒,並不能代表全部女孩也一樣要咁樣揀。

hehered 發表於 19-1-15 20:28
回覆 little_yolky 的帖子

朋友之前以為九真成績較德雅佳,她屬九龍城網,對德雅所知不多,所以去九真叩門 ...
九真都係好好既, 可能老師朋友唔係咁清楚, 一定停留咗响以前既印象。只係覺得兩間差唔多, 派到就無謂轉間差唔多而已。始終德雅校服係靚D。
‹ 上一主題|下一主題