用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行選擇:樂團 @ St. Mary, Maryknoll, YWGS
go

自行選擇:樂團 @ St. Mary, Maryknoll, YWGS [複製鏈接]

自行選擇困難中。小學已有不錯的樂團,想在中學繼續參與。請問以上三校重視樂團嗎?情況怎樣?官網好像找不到資料。
   0    0    0    0

回覆樓主

st mary 好多女的玩 MYO

回覆樓主:

Thanks!
如果校內呢?想知校內氣氛如何?

可以參考下學校有冇參加music office既香港青年音樂匯演或校際比賽.出得去比賽都要有番咁上下實力

unicyclo 發表於 19-1-14 13:35
Thanks!
如果校內呢?想知校內氣氛如何?
聽說MCS 樂團每天早上練習, 在上課前, 同學提早回校練. 加入學團前須通過評估.

unicyclo 發表於 19-1-14 13:24
自行選擇困難中。小學已有不錯的樂團,想在中學繼續參與。請問以上三校重視樂團嗎?情況怎樣?官網好像找不 ...
BPS

回覆樓主

樓主,睇下校際音樂節的得獎名單,會有頭緒,你心儀的女校,不是很活躍。

DGS, HY, GH, BPS先係你要target 的女校。

austism 發表於 19-1-14 16:27
樓主,睇下校際音樂節的得獎名單,會有頭緒,你心儀的女校,不是很活躍。

DGS, HY, GH, BPS先係你要target ...

正想講⋯⋯三間音樂上好似不食人間煙火咁

回覆樓主:

原來係咁。唔怪得知唔係點搵到資料啦。謝謝各位!

unicyclo 發表於 19-1-14 16:54
原來係咁。唔怪得知唔係點搵到資料啦。謝謝各位!

林護音樂都幾好

St Mary's 有樂團,中樂、西樂、Concert Band,仲有 Junior、Senior Choir,會花好多時間練習(有時候忙到飯都冇得食)。但 St Mary's 唔多重視音樂,最主要係讀書、讀書同讀書。

如果你好重視音樂,期望發展得好盡好深遠+學校有資源支持,St Mary's 唔會係你杯茶。

70屆2018 校際音樂節得獎表演合唱團得獎(女)
https://www.hkedcity.net/edv/watch/5c04f40b90344303503c9869

中級組弦樂
https://www.hkedcity.net/edv/watch/5be10bb7316e835f703c9869

高級組弦樂
https://www.hkedcity.net/edv/watch/5c04b24590344329373c9869

https://www.hksmsa.org.hk/tc/?page_id=2623

1998Ruby1998 發表於 19-1-14 21:11
St Mary's 有樂團,中樂、西樂、Concert Band,仲有 Junior、Senior Choir,會花好多時間練習(有時候忙到 ...

音樂已經算係st Mary’s 最重視的課外活動

回覆樓主:

謝謝大家意見!
已選好。

Sophie0804 發表於 19-1-14 20:28
林護音樂都幾好

管樂團林護攞到總冠軍。
‹ 上一主題|下一主題