用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school ...
樓主: Georgette
go

留在 HK讀優質嘅 IS vs 去加拿大讀 public school   [複製鏈接]

唔該晒,多謝大家意見😃

celinechan117 發表於 19-4-20 04:41
thanks, may I ask how about york house and little flower?

我覺得York house會比較好,因為都幾方便一條龍little school 去到y12加上唔係教會學校
Little Flower係教會學校,加上只有中學,兩間學校基本上係隔離所以可以同一日參觀曬

Georgette 發表於 19-1-14 17:51
請問中庸嘅 private school,  唔需要好 top,  學費 average多少? thx

southpointe唔錯,但係delta 可能會遠少少

993rs 發表於 19-10-15 13:24
我大嗰個小五。正路今年其實要安排,但大嗰個性格唔適合放洋,細既想佢去英國多啲。
單就讀書而言,oz 其實 ...
但你有冇諗過細路太遲過去好難適應那邊生活?比本護照他們,但他們將來適應唔到也沒有用。近幾個月我哋更積極諗什麼時候回去。其實去英國讀書,畢業後留低工作機會唔高,脫咗勾之後更加如是。美國周圍有槍,稅亦高,唔見得一定比澳洲好。唔離開香港又擔心呢度將來唔知點。所以帶佢哋返澳洲似乎可以比多個選擇他們。這是我和家人的看法。

ajfamily 發表於 19-12-31 22:16
但你有冇諗過細路太遲過去好難適應那邊生活?比本護照他們,但他們將來適應唔到也沒有用。近幾個月我哋更積 ...

就適應而言,根據當年感受係,人人唔同。

籠統d講,如果小朋友係外向:識得有小朋友 Year 4 就話想去英國;有 Year 8 小朋友話去邊都得,只要有得去、講英文既地方就得。咁其實呢d早去冇問題。

我呢類宅男,本身個底又唔好,當年中三先夠膽去,要我早去反而會好痛苦。我小朋友呢方面不幸地似我,所以我唔會迫佢地早去。

當然,父母為小朋友準備幾多好 critical。我當年係普通平民家庭,講廣東話為主,用英文機會唔多,直至中三父母搵人同我專補英文、打網球跟鬼佬教練,令我有信心去到外國生存到。今時今日環景唔同左,Year 4 個小朋友讀IS,Year 8 個小朋友讀LS但好鐘意英文,宜家多左人可以年紀更小出國。而我小朋友小學英文已可比當年中三既我,但冇決心、信心出,心態問題。

不過我留意到,以我有限既 sample size 觀察所見,越細去Oz,扎根當地既機會較高。太細過去,我係有爭扎日後一家要分隔兩地,始終傳統家庭,好多野都系香港。

993rs 發表於 20-1-2 11:57

籠統d講,如果小朋友係外向:識得有小朋友 Year 4 就話想去英國 ...

唔止語言問題,有些小朋友係性格比較長情痴家內向,尤其女仔,未必ready咁早出國。
我見有D買埋機票都縮沙,有讀左三個月番左來又有,讀左一年抑鬱番來又有,
人人不同千其唔好逼,兩手準備,所以我讀IS, 到時早/遲/唔走都得。

993rs 發表於 20-1-2 11:57

籠統d講,如果小朋友係外向:識得有小朋友 Year 4 就話想去英國 ...
我哋係諗住全家一齊回流返去,唔係比佢哋去boarding school.

yaijing 發表於 19-11-19 19:25
Local school 填鴨式教學一向都唔認同。在港讀 IS 好處係唔需要同家人分開。 將來出國讀大學都可以容易銜接 ...
Local school 填鴨式教學一向都唔認同。在港讀 IS 好處係唔需要同家人分開。 將來出國讀大學都可以容易銜接。 如果繼續留港讀就要考dse, 出國讀大學就比較難入。你女中一 其實都仲可以入 IS。 試下考睇下收唔收。

認同,你可以揀香港無咁貴既私立,然後變成補習+Self-study,唔好考DSE,

再平既option:
讀到中3,再去讀英國boarding school幾年,考AP, 唔考 DSE, 用AP 補番加拿大top u

ajfamily 發表於 19-12-31 22:16
但你有冇諗過細路太遲過去好難適應那邊生活?比本護照他們,但他們將來適應唔到也沒有用。近幾個月我哋更積 ...

del.....

Pinkychan923 發表於 20-2-20 11:48
Local school 填鴨式教學一向都唔認同。在港讀 IS 好處係唔需要同家人分開。 將來出國讀大學都可以容易銜接 ...

英國有咩boarding school 有AP課程?如果target 美國加大學,International student在英國讀AP外還要準備考Tofel/SAT etc?

ensy 發表於 19-1-14 14:34
建議你先research一下public school system. 今時不同往日,當年人人讀public school, 如今,我身邊大部分 ...
Many of my friends kids are choosing private school for their kids.  Wonder if the public school system is that bad.....
‹ 上一主題|下一主題