用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位
go

小一派位

請問如果所屬的校網不理想,只想抽甲部,乙部是否填空而增加甲部機會?還是分開兩邊沒有關係呢?

storymum 發表於 19-1-14 09:36
請問如果所屬的校網不理想,只想抽甲部,乙部是否填空而增加甲部機會?還是分開兩邊沒有關係呢?
...

甲部派唔到先派乙部,乙部一定要填,如果唔係你會派左去唔知邊區唔知邊間

...
甲、乙兩部是獨立,而且是順序運作的。一般人是放甲一、漏空甲二、甲三,之後再放乙一至乙三十(個網有多少間小學,便放多少間)。

...

你有沒有私小back up? 如果沒有,就算你的校網不靚(我當年也是不靚的小學校網),也必須要填寫乙部架!當然,你可能未必需要填寫曬乙部全部每一個choice,但是至少乙部也要填寫呀!不然,你一定被派到一間有餘學位的學校(即好少人揀/無人願意揀的學校)。

你乙部漏空係完全不會增加甲部機會。
希望每天開心渡過 ;-)

...
甲部是該校整體派位的 5% 學額, 如果果間學校有100個小一位, 甲就係得5個
而且是全港抽, 所以甲部本身就係超難
而入學機會是你小朋友個number 前唔前, 如果好前, 超難都可以中
所以乙填唔填同甲沒有關係的

回覆 storymum 的帖子

乙部不填而不會增加甲部機會

...
乙部留空......

一定會增加機會, 不過係增加入寶校機會囉!

chinglong231    發表於 19-1-16 10:04
dr.gigiwong    發表於 19-1-14 14:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:46
乙部留空......

順便問下丫
乙有咁多個位, 是否一定要填哂, 因為我個網填頭4位已經可以玩完, 想知係咪一定要填哂咁多格呢

hohoho888 發表於 19-1-14 11:13
順便問下丫
乙有咁多個位, 是否一定要填哂, 因為我個網填頭4位已經可以玩完, 想知係咪一定要填哂咁多格呢
無需要填晒, 反正派到乙4, 同派到乙1X (灣仔只有1X間小學可選), 妳既選擇都係一樣: 馬上去叩門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

順便問下丫

你唔填的話,佢會是但派一間俾你
如果你1234填得保守,4已100%包入,其實5以後填唔填無大關係

順便問下丫
盡量填哂校網內學校. 如果只填頭4位, 而四間都派唔到, 教育署就會派一間唔知在那區的學校給你.

針無兩頭利, 又要馬兒好, 又要馬兒不吃草
點可以咁貪心, 諗都諗到, 個個係咁, ..... ??!!!!

乙唔填,. 你只是放棄選擇權, 派了去那裡天曉得???!!!

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:19
無需要填晒, 反正派到乙4, 同派到乙1X (灣仔只有1X間小學可選), 妳既選擇都係一樣: 馬上去叩門
...
明白, THX!

醒目開學勳章 王國長老

...

重要嘅事要講三次
唔填乙部唔會增加甲部機會

我知坊間有呢d流言,但我想嚴正咁講,真係流的!甲部唔中,乙部漏空,會直接碌到落底!求祈俾一間你

MrsloMan    發表於 19-1-25 04:24
mayyylai    發表於 19-1-14 14:49
2jkidsfather    發表於 19-1-14 11:50

Charlotte_mom 發表於 19-1-14 11:22
你唔填的話,佢會是但派一間俾你
如果你1234填得保守,4已100%包入,其實5以後填唔填無大關係
...
係, 其實我諗每個網都係, 一般乙三都唔中的, 打後中的都是寶校吧

LittleButter 發表於 19-1-14 09:44
你有沒有私小back up? 如果沒有,就算你的校網不靚(我當年也是不靚的小學校網),也必須要填寫乙部架!當然 ...

就是有私小back up,所以想問問

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:46
乙部留空......

Charlotte_mom 發表於 19-1-14 11:27
重要嘅事要講三次
如果呢個流言是真的, 咁男仔可以唔填乙一, 個個甲一喇叭就收工啦

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 19-1-14 12:17
如果呢個流言是真的, 咁男仔可以唔填乙一, 個個甲一喇叭就收工啦

喂真係有人咁唸架,覺得甲123喇沙,乙1-30全部喇沙,緊有一round中