用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風 ...
go

請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風? [複製鏈接]

請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風?
如果三間比邊間較好?謝謝!
   6    0    1    0

羅定邦>=聖道迦南>德信

聖道迦南校風好

Happykidss 發表於 19-1-14 13:17
聖道迦南校風好

我見網上資料話聖道迦南全港排399,不會吧?是band2 or 3? 我都好想知,我去過佢open day, 見啲學生真係幾乖巧成熟,所以對依間中學印象都幾好

karenpsleung59 發表於 19-1-15 08:41
我見網上資料話聖道迦南全港排399,不會吧?是band2 or 3? 我都好想知,我去過佢open day, 見啲學生真係幾 ...

咁講, 迦南從來都唔係以成績見稱, 不過, 佢哋成績正改善中, 你見佢今年開始, 首輪面試既都係中英數有B先優先面試了。佢既校園關愛係一大賣點, 校風真係好。

至於羅定邦, 前身係B1英中, 後來人口下降, 因保住英中改做直G, 所以一直係區內熱門B2生揀既學校。不過, 好多家長反映中文科水平有D問題, 見佢DSE中文科真係較差, 所以入到去自己要補下底。見平時D學生都OK既, 都斯斯文文, 都見成日要返學校補課。成績相信暫時的確較迦南好。

以上兩間過去都會收B2 & B3學生, 尤其羅定邦, B3生要英文好至有機。

至於德信...........無乜研究。

回覆樓主:

利申: 仔Band2, 而家在迦南讀F.1

迦南一定唔係sell 成續,自問仔成績只係band 2, 根本冇可能入到 band 1 學校,但又想佢讀英中,所以舊年就入讀此校。

仔返學開心,老師有耐性
課程和一般英中一樣,Maths, IS, IH (Geog+History) 都係英文教

Lunch 要留校午膳,同學也比較乖

RoseRosa    發表於 19-1-17 13:14

回覆 little_yolky 的帖子

認同,關愛~是現代青少年所缺乏的重要元素

回覆 snake666 的帖子

係,好乖我星期五到學校交留位費,唔小心跌咗銀包,啲表散到一地都係,真係mouth:" />
之後,有2個學生幫我執表,我仲揾銀包,心諗:死啦!唔見咗,佢地仲即刻揾其他同學幫忙揾老師,而其他人沿途幫我搵,total~7至8名學生,好多謝佢哋,佢哋真係好乖、熱心助人仲有團體精神。
我本人覺得學業和品德不能掛釣~成績好,品德未必好。第時出到社會工作,品德有好深遠影響。
行行出狀元~成績較遜色,可嘗試發掘興趣,加以培養,假以事日,必定有機會創一番事業!

winnie-pooh    發表於 19-6-12 22:34
sam9035    發表於 19-1-21 11:42
RoseRosa    發表於 19-1-17 13:15
RoseRosa    發表於 19-1-17 13:15
heidi901817    發表於 19-1-15 14:01

adelewong070726 發表於 19-1-15 12:18

係,好乖我星期五到學校交留位費,唔小心跌咗銀包,啲表散到一地都係,真 ...

扺讚 (emoji)

CarrieChan129 發表於 19-1-13 21:27
請問聖道迦南、羅定邦、德信呢幾間直資既banding及校風?
如果三間比邊間較好?謝謝!
...

前幾日在公海見到關於羅定邦中學個post:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22230352
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-1-15 13:59
前幾日在公海見到關於羅定邦中學個post:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22 ...
我剛才留言了,大埔區家長選校觀念好奇怪!

adelewong070726 發表於 19-1-15 12:18

係,好乖我星期五到學校交留位費,唔小心跌咗銀包,啲表散到一地都係,真 ...
咁你搵返個銀包未?

Fanny_ma 發表於 19-1-15 16:19

有咩奇怪? 條link 去唔到。

Fanny_ma 發表於 19-1-15 16:19
唔好介意, 其實莫壽增轉咗DSE之後, 近年成績都每況愈下了, 但大埔家長仲覺得佢係B1頭........

有無覺得, 可能係大埔小學個基礎教育出咗問題, 所以雖然話B1生, 但上到中學根本適應唔到個課程? 始終大家都要考DSE, 唔同小學只考校內試, pre-s1就操返嚟, 谷大個B1率, 咁可能教學質素會有影響都未定。只係我一家之言, 唔好介懷。

HAPPYJOCELYN 發表於 19-1-15 16:30
有咩奇怪? 條link 去唔到。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22230352&extra=page%3D3&page=2

little_yolky 發表於 19-1-15 16:33
唔好介意, 其實莫壽增轉咗DSE之後, 近年成績都每況愈下了, 但大埔家長仲覺得佢係B1頭........

有 ...
你講得好岩!我自己覺得中學教學質素都有問題!

Fanny_ma 發表於 19-1-15 16:39
你講得好岩!我自己覺得中學教學質素都有問題!
我覺得你好似係羅中家長?其實有無佢哋講得咁誇張,女仔成日買名牌?我細女兩年後都可能會諗佢喎。平時見羅中D學生都OK咁。

little_yolky 發表於 19-1-15 16:33

有 ...

見到操學科測驗的字眼,想回應請教:
是否現時小學普遍現象呢?
因為記得開學時家長會上,老師講明六年級下學期講完書後,就會練。

nillnill 發表於 19-1-15 16:45
見到操學科測驗的字眼,想回應請教:
是否現時小學普遍現象呢?
因為記得開學時家長會上,老師講明六年級 ...

我哋學校無操, 所以pre-S1成績低迷。我哋學校講完書, 聽聞係會略略教下D中學嘢, 等同學了解下咁。不過今年早放暑假, 可能無都未定。

little_yolky 發表於 19-1-15 16:40
我覺得你好似係羅中家長?其實有無佢哋講得咁誇張,女仔成日買名牌?我細女兩年後都可能會諗佢喎。平時見羅 ...
我記得是我第一個係 EK 提出羅定邦校政有問題,但我也留意到近兩年turnover rate是逐年減少的,而且羅記學生家庭背景較佳是不爭的事實,但我又不覺會富有到周身名牌,普遍也很正常,何況管理金錢更應由家庭做起囉,令人詫異是,裹面很多給予負評也不是用家囉,感覺去完個簡介會就看破世塵甘,其實我覺得大埔區家長好怪,好像很多也對  DSS School 有偏見甘。
‹ 上一主題|下一主題