用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍民生小學升中
go

九龍民生小學升中 [複製鏈接]

全級排名幾多內;才可穩陣入返民生中學
   1    0    0    0

M-1 發表於 19-1-13 18:01
相信該小朋友未到升中既關鍵時刻, 否則應該學校會同小朋友/家長講, 佢係邊個校內組別 (A1,A2, B1, B2, C)同直升機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 10:52
相信該小朋友未到升中既關鍵時刻, 否則應該學校會同小朋友/家長講, 佢係邊個校內組別 (A1,A2, B1, B2, C)同 ...

帮朋友問,因今次呈二考得唔好,自行原先只申請民中,老師話要2手準備,因全級 跌出150外

M-1 發表於 19-1-14 12:02
帮朋友問,因今次呈二考得唔好,自行原先只申請民中,老師話要2手準備,因全級 跌出150外
...
真係民小學生?

民小好似一直只會講班排名同學校自訂組別, 唔會級有級排名喎?

民中每年計埋自行, 都只係收~13X個民小學生, 如果排150, 基本上唔駛諗, 搵定B2甚至B3學校

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

M-1 發表於 19-1-14 12:02
...
唯有一試自行

基道,五旬節

派位乙部

1. 基道 / 五旬節
2. 九龍塘學校

hkpapa852 發表於 19-1-14 12:05
真係民小學生?

民小好似一直只會講班排名同學校自訂組別, 唔會級有級排名喎?

真係九龍民小, 上星期六攞咗成績表老師講咗全級排名,叫佢兩手準備, 家長好愁

M-1 發表於 19-1-14 12:50
真係九龍民小, 上星期六攞咗成績表老師講咗全級排名,叫佢兩手準備, 家長好愁
...
奇怪了, 唔通係今年新安排?

過往只會話你知係A1, A2, B1, B2同C呢邊個組別

坦白講, 民生書院只有99個直屬位, 估計自行收番~3X個小學部學生 (咩學生先會收? 唔駛講啦!), 點都唔會論到150或以後既學生

M-1 發表於 19-1-13 18:01
其實年年都有人問類似問題,例如:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3249482
如果B1入直屬既機會都係得50%,B2同C其實都唔需要諗。

MSCPS students are given their class positions in P1 to P5, but they are told their form positions after their P6 1st form exam and P6 2nd term test exam.   

王家爸爸 發表於 19-1-14 13:04
其實年年都有人問類似問題,例如:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3249482
如 ...
升直中百份比係幾多, 要睇佢小六剩番幾多人

不過直屬位得99個唔會有得變, 自行54個位用幾多個收番小學部學生呢? 按過往資料估計, 至少收番30人, 但點都唔會收到太低名次. 否則攪到估唔到全英中點交待?

MSCPS P6 students are also told their bandings (A1, A2, B1, B2 or C) after their P6 2nd term test exam in March, just before the application for  F1 Placement Allocation.

ottomum 發表於 19-1-14 13:46
MSCPS P6 students are also told their bandings (A1, A2, B1, B2 or C) after their P6 2nd term test ex ...
The school internal banding (A1, A2 B1, B2, C) releases much earlier in the past.

‹ 上一主題|下一主題