用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 八月B係咪最蝕底
樓主: Lalaji
go

八月B係咪最蝕底 [複製鏈接]

tammylo88 發表於 19-1-14 14:14
係呀 做超大b係著數好多, 但我仔8月真係無得揀, 無得做下一年既大b, 所以8月出世真係好矛盾 ~
...

其實多唔多幼稚園接受超大B(前一年9至12月)申請。我係咁咦睇咗RHS和pods website, 佢地寫今年pn接受2017年出生小朋友。呢啲學至少係咪唔洗同大B爭。

我小朋友都係8月, 幼稚園階段我都覺得有D輸蝕, 幾乎全班最細, 表現又比較BB啲, 面試又容易比下去。但係呢我睇到自己小朋友仲有好多長處, 人生好長, 宜家先係起步, 唔代表一世落後嘅

Zeta_Sea 發表於 19-1-14 14:29
我小朋友都係8月, 幼稚園階段我都覺得有D輸蝕, 幾乎全班最細, 表現又比較BB啲, 面試又容易比下去。但係呢我 ...

其實我都相信開咗學後差距好快收窄。只怕考果下閘都未入己經輸咗。

Zeta_Sea 發表於 19-1-14 14:29
我小朋友都係8月, 幼稚園階段我都覺得有D輸蝕, 幾乎全班最細, 表現又比較BB啲, 面試又容易比下去。但係呢我 ...

我都係咁話! 我覺得我小朋友好聰明囉~ 係幼稚園佢地一心諗住大b就聰明好多, 慳番好多力水教佢地... 面試得嗰5分鐘都無, 同埋又要in咁多個小朋友, 點會記得邊個打邊個! 佢地肯定係睇profile睇出世日期同家底多!

回覆樓主

其實九月出生的小朋友都很少會做超大b。是否選擇做超大b,真的因人而異,除了學業,也要考慮情緒和社交發展。有些細b在學業上追得上,但情緒處理和社交上遇到困難,在學校不開心。你會想,如果他們選擇做超大b,可能各方面都會更得心應手。

我女係8月中B, 而家返N班,佢好快適應到仲好活躍
IN K1 時係講嘢無大B咁叻, 但都有俾反應老師, 結果都收到幾個OFFER

所以無論大細B, 都係要睇返小朋友自己嘅性格同發展

只係香港呢個咁奇怪嘅教育制度要用年齡去區分小朋友!

aki0209127 發表於 19-1-15 09:31
我女係8月中B, 而家返N班,佢好快適應到仲好活躍
IN K1 時係講嘢無大B咁叻, 但都有俾反應老師, 結果都收到幾 ...

其實我認真正問題嘅起源係PN班的出現。其實大細B的分界無論定在邊個月,都總有人做最細。但PN班將成個面試遊戲推前,令大細B個分野更明顯。雖然pn 係optional, 但我確信有上pn的小朋友考k1有優勢。如是者產生咗少少唔執輸的惡性競爭。我唔可以話係教育制度的錯,只能說香港父母太有效率。可以調教的只有自己的心態

gfsying    發表於 19-1-16 15:16

tammylo88 發表於 19-1-14 14:11
我仔8月b, 我真心覺得好蝕底囉~
男仔又比女仔遲識講野, 好似去考SC, 佢地係會收埋前一年9月至12月嗰d, 面試 ...

Indeed. 有同樣嘅感受!

回覆樓主

我大仔8月尾,當年無得報學之園pn(佢cut 8月15日, 即8月16日後出世報左都唔會有得in), 而k又得咁少位時係覺得好蝕底.

不過隨著小朋友慢慢大,我覺得小朋友資質,父母心機同埋投其所好黎教最緊要!唔好灰心!

karllambb 發表於 19-1-19 14:56
我大仔8月尾,當年無得報學之園pn(佢cut 8月15日, 即8月16日後出世報左都唔會有得in), 而k又得咁少位時係 ...

我就係報唔到學之園嘅8月尾BB.

其實我覺得唔關幾多月份出世事,我大的小朋友9月尾出世我照俾佢同年既一齊讀書,都唔覺得相差幾遠,,我小朋友仲要發展遲緩2個月都追到同年既,係各方面差少少,而家細既12月中出世,我都照俾佢同年既一齊讀,真係跟唔上咪同學校講留一年,無所謂架。😆

tammylo88 發表於 19-1-14 14:11
我仔8月b, 我真心覺得好蝕底囉~
男仔又比女仔遲識講野, 好似去考SC, 佢地係會收埋前一年9月至12月嗰d, 面試 ...

不認同細B學習能力較慢,亦不認同男仔一定比女仔慢,因我大女是11月細B,當年一足2歲就讀N,說話都好好,冇特別跟唔上。而家個細仔說話都好好,同家姐一樣大約歲半已講說話,大肌肉發展好好,未足2歲已能由矮櫈跳下企定,能繪畫簡單圖案,數數...各樣發展都唔錯,認同上面其中一位家長所說,視乎父母點教,沒有一定的!

我女係8月B,前年入到名幼PN(St CXX),讀左一年,有直升offer,上年同時仲有2間龍幼收,宜家讀緊其中一間龍幼

幼稚園階段大家好care大細B問題,但去到小學就會知道細B好處多籮籮

回覆 1209yoyo 的帖子

有咩好處?

1209yoyo 發表於 19-1-21 08:43
幼稚園階段大家好care大細B問題,但去到小學就會知道細B好處多籮籮

so far就算幼稚園階段我都唔覺得做細b有咩壞處。眼見身邊好多特登做超大以為一定入到名小,最後offer甚至不及班中細b,家長普遍對做超大期望太高,有時更加因為k1時「贏開」relax咗。不知道到k2其實已經同細b無乜分別同有機會被追上。老師對小朋友有些bb行為都會因為係細b比較包容。細b做得好時更令人喜出望外,唔會有果種「做大都唔得」嘅壓力。個人感覺,面試官對超大期望也會比較高,唔會認為佢哋同細b表現應該一樣,所以超大更難突圍而出。所以細b家長不用灰心, 看長線, 努力培育小朋友, 很快有回報

ceciduck    發表於 19-1-21 14:11

fadgare 發表於 19-1-21 10:36
so far就算幼稚園階段我都唔覺得做細b有咩壞處。眼見身邊好多特登做超大以為一定入到名小,最後offer甚至 ...
超同意你,冇錯超/大B可能會贏在開頭,但萬一唔好彩小學時留班,咁就會變成超超大B,到小五、六呈分升中時,遇著他們開始青春期,家長要頭痕

回覆樓主:

冇話蝕唔蝕既,睇返你小朋友情況既需要啦

我覺得8月男仔係蝕底。
男仔講野遲,又怕羞,如果不是以大B身分考名幼,又或沒有特別預備的話,落空機會很大(我個人經驗)
但若接受二線私幼,很多還是有機會的
我覺得8月B選擇會比別人少,但也不是沒有機會考到好小學。選擇要擴闊一些,也要比大B家長付出更多努力(無論是自己train還是外出上興趣班),提升競爭力
共勉之

ret818 發表於 19-1-21 00:42
不認同細B學習能力較慢,亦不認同男仔一定比女仔慢,因我大女是11月細B,當年一足2歲就讀N,說話都好好, ...

都係,我同細佬2個,佢所有發展都同我一樣,講野仲早過我
‹ 上一主題|下一主題