用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入   [複製鏈接]

聽講英華亲生仔嗰批今年考DSE, 拭目以待

回覆 王家爸爸 的帖子

聽聞港華2018年DSE考得不錯,田徑隊十個有九個入三大

myluckyson 發表於 19-1-17 00:56
回覆 王家爸爸 的帖子

聽聞港華2018年DSE考得不錯,田徑隊十個有九個入三大 ...
港華DSE越來越好唔出奇,我估兩年之後會更明顯地好,原因係投放既資源多咗,一定有幫助。

ilyrd 發表於 19-1-16 09:26
另外聖喇拨, 喇就喇沙,拔就男拔. 两間都係男校,无厘頭聖指聖保羅男女.男女校? 我覺得而家"聖喇拔"嘅聖指St  ...
其實勁嗰幾間男校差距唔大,有起有落,反而男女校就聖保羅男女遙遙領先,女校就女拔一馬當先。

ilyrd    發表於 19-1-17 10:03

王家爸爸 發表於 19-1-17 09:59
其實勁嗰幾間男校差距唔大,有起有落,反而男女校就聖保羅男女遙遙領先,女校就女拔一馬當先。 ...
好明顯咁咪就係女仔叻過男仔啦.

回覆 myluckyson 的帖子

其實我唔buy甚麼親生仔考DSE會好D呢個理念,如果中學六年的教育都改變唔到同學們的成績,那是有一些問題存在。
my two cents...

IYY    發表於 19-1-17 10:44
王家爸爸    發表於 19-1-17 10:25

myluckyson 發表於 19-1-17 00:54
聽講英華亲生仔嗰批今年考DSE, 拭目以待
我反而睇好佢哋三年之後既DSE成績,原因係1213無PS1資料,1314年既PS1成績同之前差唔多,所以除非教學方法有大變,否則DSE成績唔會有太大變化。但係1516之後既PS1明顯好咗好多,所以應該係收到唔少叻學生。例如英文,從1415既平均67.8升到1516既81.3;數學亦高咗。

Sheep06    發表於 19-1-17 11:10
Sheep06    發表於 19-1-17 11:10
EFJ3    發表於 19-1-17 10:44

ilyrd 發表於 19-1-17 10:06
好明顯咁咪就係女仔叻過男仔啦.
女仔讀書專注啲,男仔玩專注啲。

goodboy1 發表於 19-1-17 10:26
今屆DSE超級狀元係男定女
喇沙男同學,去左同梁生一齊拉琴入醫嗰位.

2jkidsfather    發表於 19-1-17 11:06

EFJ3 發表於 19-1-17 10:09

其實我唔buy甚麼親生仔考DSE會好D呢個理念,如果中學六年的教育都改變唔到同學們 ...
同意,睇返多年既年報,就知道收到幾多叻既外來生先係影響佢哋DSE既因素。三年前開始收到多好多叻學生,所以反而呢個係佢哋三年之後DSE成績突破既機會。

其實親生仔先有問題,大部分家長只睇到學校自己揀嘅人,冇認識一個5、6歲嘅小朋友靠面試就知係龍係蟲真係有可能咩?親生仔Band1、2、甚至Band3都要收,大部分家長只睇DSE盤數靚唔靚,根本冇睇清真正嘅內容。

好似下一年 DSE 先係噃

回覆 EFJ3 的帖子

仲有一點大家要留意,就係英華小學水平雖然進步緊,但英華係一間直屬學校,其實佢依然要收相當數當唔係Band 1 既學生。我對將來佢地 DSE 能否有大進步有點保留,但從佢發佈既資料作對比,近2,3年成績都應該坐底有1B,我覺得可收貨喇。

IloveJJ 發表於 19-1-17 10:23
咁又唔係既。因為一般B1中學,透過大抽獎同自行大部分都係收B1生,但如果有自己小學,而小學係津小(轉直資 ...

如果係咁,津校嘅SMC成績一樣咁好,仲未講MCS或SJ呢尐學校。我都唔buy DSE成績同小一係唔係親生仔有關。

IloveJJ 發表於 19-1-17 10:23
咁又唔係既。因為一般B1中學,透過大抽獎同自行大部分都係收B1生,但如果有自己小學,而小學係津小(轉直資 ...

我反而覺得YW好成績嘅學生喺小學不同級別或升階段轉到其他學校,呢點對入讀書院學生嘅成績水平有些少影響。

我估計英華親生仔,今年DSE會有進步,例如學校公佈既五級以上百分比,但男仔強數理,弱文科, 男校既3322率能上到80%已經算唔錯.

親生仔考DSE, 成績會否上升?
關鍵要睇親生仔生源與招收既外來生生源程度差別.
如果是由Band2成績升到Band1B, Band1C,幾間直資學校都做到.
但由Band1B再上,沒叻既外來生,加上自己有部分Band2生, 難度就相當高啦.

中學成績關鍵都是生源, 如果生源因素唔需考慮, 只考慮學校教學能力, 換班Band2生俾Band1A學校, 同樣教六年, 成績是否仲可以保持?

EFJ3 發表於 19-1-17 10:09

其實我唔buy甚麼親生仔考DSE會好D呢個理念,如果中學六年的教育都改變唔到同學們 ...

英華比較特別,當年小學還是津校,但除了幾個外,全部直升,S1隨時有4-5成B2,B3生,其實好難和其他冇直屬,冇聯繫B1中學比。

回覆 Sing13 的帖子

我估 小學校內的BAND 2 & 3 可能已是他校的B1 & B2 了, 有沒有這個可能呢?  因為始終是過三關才入讀的學生, 資質和栽培的資源都有保證吧, 升中再吸埋外校的B1生, 整體生源都好強啊, DSE應該出到好成綪才合乎期望.
‹ 上一主題|下一主題