用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-19 11:55
不過呢類學校如果收D出色D既學生,又係咪可以為學生帶來相同幅度既增值呢? ...

對學校來講,入左叻既學生,始終會反映在三大入學率,入讀學位課程百分比.

叻既學生是否會增值,如何定義增值呢?
例如spb,yw,協恩,GH學生有冇增值呢?

5tgb 發表於 19-1-19 12:26
講到與日本大學結盟,其實學校有無參考日本過去十年及預估未來十年的經濟發展?到底放手一搏,選日本升學的 ...

有聯繫既大學,除左留學國家,大學排名外,仲有一樣嘢都相當緊要—學費
日本留學比歐美平好多,多一個選擇對學生來講始终都是好事.

Sing13 發表於 19-1-19 14:16
對學校來講,入左叻既學生,始終會反映在三大入學率,入讀學位課程百分比.

叻既學生是否會增值,如何定義 ...
其他唔知道,SPC一定有,講真SPC今年DSE成績好,但係喺六年前係佢哋既最低潮之一(唔好得過現在既港華),當年SPC收到既學生唔會好得過YWC。記得當年有朋友兩間都收,佢住港島,我建議佢揀SPC,佢笑我玩野。

王家爸爸 發表於 19-1-19 18:25
其他唔知道,SPC一定有,講真SPC今年DSE成績好,但係喺六年前係佢哋既最低潮之一(唔好得過現在既港華), ...

Spb 小學2003年轉直資,英華2007轉直資,而spb開始出成績正是2015,2016,睇埋英華今年成績再作比較公平啲.

Sing13 發表於 19-1-19 19:30
Spb 小學2003年轉直資,英華2007轉直資,而spb開始出成績正是2015,2016,睇埋英華今年成績再作比較公平啲 ...
SPC小學2003年轉直資,但係12年之後既2015年,係佢哋歷來DSE最差之一,所以轉直資係唔係真係有正面影響,其實我好懷疑。從SPC既前車之鑒,反而點樣吸引多啲叻既外校學生,先係重點。

Sing13 發表於 19-1-19 19:30
Spb 小學2003年轉直資,英華2007轉直資,而spb開始出成績正是2015,2016,睇埋英華今年成績再作比較公平啲 ...
六年前,仲係鬼佬校長年代,個校長都話會多收外校生,結果六年之後既今日,SPC由B1C爬返上去接近B1A。

王家爸爸 發表於 19-1-19 20:52
六年前,仲係鬼佬校長年代,個校長都話會多收外校生,結果六年之後既今日,SPC由B1C爬返上去接近B1A。 ...

似乎幾多直資都可以達至band1b水平,港同、優才、培僑...spc水平提升唔是特例.

Spc成績再高少少亦唔出奇,小學既辛苦程度更甚於無直屬中學既宣道

另外,spc既3322真是唔算高.

Sing13 發表於 19-1-19 21:16
似乎幾多直資都可以達至band1b水平,港同、優才、培僑...spc水平提升唔是特例.

Spc成績再高少少亦唔出奇 ...
SPC既3322率低就係因為小學既問題,其實無得解決,所以我一直疑惑點解會有唔少人覺得自己小學既一定會好啲。

王家爸爸 發表於 19-1-19 22:08
SPC既3322率低就係因為小學既問題,其實無得解決,所以我一直疑惑點解會有唔少人覺得自己小學既一定會好啲 ...

SPC既3322率應該是男校既問題,真光與spc 4級以上百分比差唔多,但3322可以达到97%

回覆 Sing13 的帖子

雖然SPC係2002年轉直資, 但最初是參加统一派位, 所以要等到7月一起公佈收生. 直至2010年才開始不參加统一派位及轉為在報名统一派位前公佈收生結果.

入來看帖,以為入左SPC帖,點解講SPC 唔另開一個帖,别讓有心看YW的帖友中伏。

jessimm 發表於 19-1-20 00:04
回覆 Sing13 的帖子

雖然SPC係2002年轉直資, 但最初是參加统一派位, 所以要等到7月一起公佈收生. 直至2010 ...
是不是所有直資都在2010年才轉的?

親生仔理論 - 外來生拉低成績,咁LS呢?學校有能力吸金,就只會在升中時盡收1A精英,何來拉低之理,拉高就會

直升理論 - 小學直升上去,要接收B2生,影響成績,LS年年都喺咁啃,又如何?

轉直資理論 - LS都冇轉直,一樣成績咁好,一直領先各大名男直,仲有大把直資成績一般般,多資源是一個advantage, 但不是成功的必然

名校要継續保持地位, 就唔可以只係攬住個金漆招牌食老本。

我不是LS家長, 只係舉個例咋

IYY    發表於 19-1-20 10:47

73662710 發表於 19-1-20 04:47
是不是所有直資都在2010年才轉的?
不是

jessimm 發表於 19-1-20 11:09
不是
即是自己选学生計現在只是中三,如果咁計,非常唔错,成績幾年後還有很大提升空間。有機會追貼Sjo qc

73662710 發表於 19-1-20 11:21
即是自己选学生計現在只是中三,如果咁計,非常唔错,成績幾年後還有很大提升空間。有機會追貼Sjo qc ...

有冇咁樂觀呀

即是自己选学生計現在只是中三,如果咁計,非常唔错,成績幾年後還有很大提升空間。有機會追貼Sjo qc ...

2016年or 2017年是第一次新制度收生的中六畢業生(SPC)

拭目以待

sukitelfold 發表於 19-1-20 11:27
有冇咁樂觀呀
近三年SPB dse  成績己經接近band 1 a, 而這班學生如果部分小學時是派位入,升中入那批碰上  SPB 抵潮,收  band 1 a 学生應該不會太多,所以正增值幾多吓。現在收生的質素同十年八年前比不可同日而言。

其實呢個post 好似討論緊英華?!做乜又騎刧人地個帖
‹ 上一主題|下一主題