用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-1-17 17:23
連基全小學既都接收,咁又點可以話同直資自己收既學生水平一樣呢?更加唔可以同一啲無小學既爭崩頭B1官津 ...

又咁講, 小學係2003年重新開辦, 當年接收136個P3-P6既基全學生, 當中只有80個男生, 即係平均每級只有27個男生.

英華書院S1一級至少180人, 每年就算收咗27個B3學生(當所有基全小學男生都係B3), 對公開試成績有幾大影響呢?

而且, 2003年個班基全P3學生, 2013年應已畢業了吧!

即係第三屆以後既DSE, 都係英華自己既學生, 不過唔係由2008年轉做直資收個班啫!

如果派位入既學生唔叫親生仔, 自己揀過既先可以叫親生仔

咁中學部不能全部公開收生揀學生, 小學部學生只要達標簽紙就要收, 咁樣硬食法, 其實中學部又係咪唔當佢地係親生仔呢?

所以, 親生仔呢個理論, 真係好有趣!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-17 17:52
又咁講, 創校係2003年創校, 當年接收136個P3-P6既基全學生, 當中只有80個男生, 即係平均每級只有27個男生.
...

果80個去唔去到hkcee/dse都係未知之數啦,或許,中途已經離隊。又咁講,會唔會仲有批學生努力中,未畢業,可以継續入佢地數喎~

hkpapa852 發表於 19-1-17 16:47
PS1 英文成績好, 係咪代表DSE英文成績一定會好呢?

見到你唔止一次引用這個數據來說學校英文成績不好。個人愚見:不好和不夠好是兩個概念。

全港有幾多間學校Pre S1 英文成績係6X-7X 但係英文5+ 4+ 大幅高過英華嘅5+ 4+哩?看了不少校務報告,表現差過佢為數不少。

一間學校係正增值定係負增值,我們不妨睇多啲政府報告。

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/sch-admin/sch-quality-assurance/reports/others/cr-report/ying_wa_pri_sch_and_ying_wa_coll.pdf

papapabababa81 發表於 19-1-17 18:12
見到你唔止一次引用這個數據來說學校英文成績不好。個人愚見:不好和不夠好是兩個概念。

全港有幾多間學 ...

果然,依家既大人都有需要進修閱讀理解。

王家爸爸    發表於 19-1-19 17:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

papapabababa81 發表於 19-1-17 18:12

全港有幾多間學 ...

唔知我有無理解錯,似乎你已幫了基全仔平反左(若當中係有基全生),基全仔含寃左1X年了~~~

2018 DSE 英文有d 奇怪, 很多高水平的英中受挫, 5+ % 跌, 可否拿其他正常年度數據作比較??

IYY 發表於 19-1-17 19:41
2018 DSE 英文有d 奇怪, 很多高水平的英中受挫, 5+ % 跌, 可否拿其他正常年度數據作比較??
...

2017 28.0%
2016 27.3%

mcl203 發表於 19-1-17 19:44
2017 28.0%
2016 27.3%
請問 2009 - 2010 英華 PS1 英文指數是什麼??

IYY 發表於 19-1-17 19:49
請問 2009 - 2010 英華 PS1 英文指數是什麼??

我唔係數據王呀~~~

mcl203 發表於 19-1-17 19:52
我唔係數據王呀~~~
哈哈, sorry, 見你咁快俾英華DSE 英文科5+%, 以為你有其他數據可比較PS1 vs DSE Eng 5+  :)

mcl203 發表於 19-1-17 14:22
據我所知,英華仔只要主科合格就可以直升~~~

唔係講笑,有個學生失手一科,完全冇情講。好彩最後入到一間B1C。

假設學校無增值,亦無減值,原則上 PS1 既中英數成績好,一定會喺DSE度反映出來。當然現實一定有驚喜,可能係落差,亦可能係彈升。但係一定有原因,家長自己理性分析。

IYY 發表於 19-1-17 19:41
...

咁又可以參考下中文科成績。

2012年S1學生中文既成績雖然較低,但實際所屬Percentile係高一截,但按3322率推算,該屆畢業生DSE中文達3率應該差咗。

如果以Pre-S1成績去評估DSE既表現,相信大部份B1A/B水平既中學都係負增值。

hkpapa852 發表於 19-1-18 07:41
咁又可以參考下中文科成績。

2012年S1學生中文既成績雖然較低,但實際所屬Percentile係高一截,但按3322 ...

我成日觉得“中学变得負增值”既最重要原因係……“家長無得再發功”

其実我唔明,PreS1好DSE就会好嗎?小学程度同中学程度差禁遠……

IYY    發表於 19-1-18 11:56
978212    發表於 19-1-18 10:34

IloveJJ 發表於 19-1-17 19:15
咁就算英華自己既學生,响轉直資之前,都係派位既,以一般官津小學為例,叻極只係50%係B1,咁同嗰啲無小學 ...

妳以為轉咗做直資就一定可以大幅增加小學部既B1學生?

全港有幾多間學 ...

如果閣下好重視學校能否為學生增值,不如留意下英華對面既聖瑪加利,同埋黃大仙間音中。

Yanamami 發表於 19-1-18 08:01
我成日觉得“中学变得負增值”既最重要原因係……“家長無得再發功”

其実我唔明,PreS1好DSE就 ...
如果Pre-S1好=DSE好,應該所有全英中既3322率都要係80%以上先合理。
不過記住,只係如果,世上沒有咁多如果,只要掀涉人既事情,就會有無限可能,無盡變數。

Ktfk    發表於 19-1-18 08:57

hkpapa852 發表於 19-1-18 08:11
如果Pre-S1好=DSE好,應該所有全英中既3322率都要係80%以上先合理。
不過記住,只係如果,世上沒有咁多如 ...
但我觉得賴哂学校太唔公道……青春期既人係最估佢唔到,所以你話牽涉到人既因素呢点,我会話个主因係学生身上。
‹ 上一主題|下一主題