用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華是否好難考入
樓主: sammytang819
go

英華是否好難考入   [複製鏈接]

轉咗做直資就一定可以大幅增加小學部既B1學生?
未必, 因為直資學生沒升學壓力.B1學生百分比可能同地區一線差唔多.
要成績好, 最簡單既方法都是多操練.

但當親生仔出來後, 直資中學DSE成績由Band2 升上Band1B, C,  就好多直資學校做到了.
我覺得直資小學在英文資源方面,明顯較一般官津好.

仲有是學生經過挑選,家長願意為小朋友學習付出金錢.

(這批家長交12年直資學費,大部分都會想辦法令小朋友有個學位.)

IloveJJ 發表於 19-1-18 09:53
都係,咁但係點解釋有啲中學持續地成績滑落呢?
例如?

hkpapa852 發表於 19-1-18 08:06
如果閣下好重視學校能否為學生增值,不如留意下英華對面既聖瑪加利,同埋黃大仙間音中。
...
這兩間有甚麼特別?
另外, 怎樣可以知道一間學校的增值數據?  教育局沒有公布,好似也規定學校不向外公布的?

IloveJJ 發表於 19-1-18 09:02
理論上係
實質上重要睇自己小學有幾多唔係B閑band 1的上咗中學

MamaQueen 發表於 19-1-18 11:02
這兩間有甚麼特別?
另外, 怎樣可以知道一間學校的增值數據?  教育局沒有公布,好似也規定學校不向外公布的 ...
你認為有咩學生會考佢地既中學部?

由小學部直升上中學部既學生水平又如何呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-1-18 09:26
轉咗做直資就一定可以大幅增加小學部既B1學生?
未必, 因為直資學生沒升學壓力.B1學生百分比可能同地區 ...
對的, 一條龍中學, 理論上課程係為打算係學校讀足11/12年而設, 而唔係為只讀6年而設, 所以學校無必要係頭6年, 將小朋友係催谷得咁緊要.

事實上, 咁多間直資龍校既小學部, 係小六時有幾多B1學生泥? 係咪一定可以多過50%呢? 只有學校自己知.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-18 11:23
你認為有咩學生會考佢地既中學部?

由小學部直升上中學部既學生水平又如何呢?

我認為b1A至1C都有考,但多数讀的是1b和1c(我指校外)

elderberry 發表於 19-1-18 11:28
我認為b1A至1C都有考,但多数讀的是1b和1c(我指校外)
你認為真係有好多B1B/C學生會選擇讀呢兩間?

hkpapa852 發表於 19-1-18 11:32
你認為真係有好多B1B/C學生會選擇讀呢兩間?
對唔住,冇睇前文,以為你講咁英華,其他個2間無留意

IloveJJ 發表於 19-1-18 09:53
都係,咁但係點解釋有啲中學持續地成績滑落呢?
一線尾的直資,由於收生高不成,低不就,本身就已存在學生質素下降問題。正如帖友提出,B1 生不註册一線尾直資,抽奬有機會派好D,而最差情況原來已经與選一線尾直資差不多。加上學校不思進取,看見報名人數理想(其實是因為越来越多B2 生想搏讀英中),就不給力改善學術成績,以為可以靠吃老本。以觀察估計,學校根本不介意成績下降,因為越降,收生光譜越闊,再加上面試比人早,每年都成為收表王,辦學團體可能已經收貨。
有關係的中、小學,小學勁,中學普通,比比皆是,相信又多一間中學行此舊路了。

5tgb 發表於 19-1-19 03:54
一線尾的直資,由於收生高不成,低不就,本身就已存在學生質素下降問題。正如帖友提出,B1 生不註册一線尾 ...

由DSE成績睇,一線尾既直資反而增值能力高,收好多band2生,但出來band1C,band1B 成績. 甚至比一啲全收band1既官津更好.

直資要畀學費, 正常人都會期望,佢成績好過同banding免費嘅官津。
其實比較本身就存在唔公平嘅因素, 如果比較咗成績仲差過官津, 好多人都會問, 點解要揀同級直資呢

Sing13 發表於 19-1-19 11:01
由DSE成績睇,一線尾既直資反而增值能力高,收好多band2生,但出來band1C,band1B 成績. 甚至比一啲全收ba ...
不過呢類學校如果收D出色D既學生,又係咪可以為學生帶來相同幅度既增值呢?

5tgb 發表於 19-1-19 11:33
直資要畀學費, 正常人都會期望,佢成績好過同banding免費嘅官津。
其實比較本身就存在唔公平嘅因素, 如果 ...

因為除咗成績,有家長重視其他因素:例如有直資安排到多元化嘅課外活動外,甚至比到學生國際視野,有國際性比賽和活動;亦有直資能夠和外國大學保持良好關係,例如男拔能夠邀請到好多外國名牌大學嚟搞入學講座,英華同日本早稻田結盟等等。

當然都有津校做到啦,但始終直資有多啲資源和靈活性,可能因為咁有家長唔介意俾錢,等小朋友讀直資掛。

套用財經界的分析, 成績差,如果曾經有過反彈 , 有上有落, 可能與收生運氣或特別事件有關。 但如果成績持續下降 , 一年差過一年, 一定係結構或者管理有問題, 就算收到好嘅學生, 都係悟人子第,反彈就是奇蹟了。

講到與日本大學結盟,其實學校有無參考日本過去十年及預估未來十年的經濟發展?到底放手一搏,選日本升學的學生人數是每年增加或減小?
有D野不是跟人,人有我都有,就交到功課的。

IloveJJ 發表於 19-1-19 10:35
我其實係指聖類斯、聖公會呂明才嗰啲津校
我已經是原帖引用,但如因未能完全拜讀前文(因為都幾多),而引起誤會,5tgb 在此說聲對不起
‹ 上一主題|下一主題