用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區一線小學男仔B1A-B1B 自行
go

灣仔區一線小學男仔B1A-B1B 自行

想問王家爸爸如小兒是灣仔區B1A-1B, 自行一SJC, 自行二KC是否太進取?如SPC有機會收,應take offer 嗎?

問大家意見:如果港同或SPC有offer, 會否放棄大抽獎?

Happychoy 發表於 19-1-11 16:21
問大家意見:如果港同或SPC有offer, 會否放棄大抽獎?
除了QC, 區內無一間好既水平好過呢兩間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happychoy 發表於 19-1-11 15:42
想問王家爸爸如小兒是灣仔區B1A-1B, 自行一SJC, 自行二KC是否太進取?如SPC有機會收,應take offer 嗎? ...

或許自行首選 港華

其實灣仔所有一線收男生的小學都有聯繫中學架啦!Band 1仔好大機會 抽獎乙部入番自已聯繫。自行進取是必須的。

回覆 Happychoy 的帖子

呢2間係咪你杯茶? 經濟情況許可?

回覆 Diversifyedu 的帖子

心儀SPC, 經濟也可以。只是是否放棄大抽獎。

SPC成績比KC好, 如果唔係SJPS直升大抽獎得好少位, 我會TAKE SPC

其實灣仔 band 1仔入番自已聯繫中學,適應易好多,好過單人匹馬入SPC。不過 SPC收左至算啦,到時才作決定都未遲

Happychoy 發表於 19-1-11 17:01
回覆 Diversifyedu 的帖子

心儀SPC, 經濟也可以。只是是否放棄大抽獎。
感覺SPC成績好似有進步。如果不想再玩這個遊戲我會take SPC Offer.  SPC 是不是三月先至有Offer ?  

如果地點和經濟不是問題,SPC,港同两間都基本足夠了,我take offer.

I will

回覆樓主

灣仔一線小學,晤知相當於全港咩水平

以B1中學派位計, 灣仔一線小學 約1/2 - 2/3學生是band 1學生, 個別小學可能更高

5tgb 發表於 19-1-16 13:59
以B1中學派位計, 灣仔一線小學 約1/2 - 2/3學生是band 1學生, 個別小學可能更高 ...

以B1中學派位計,又如何確認佢地係B1生呢?~~~

其實B2生, 比較難派到灣仔一線中學, 因為甲部會收好多外區B1生

5tgb 發表於 19-1-16 14:08
其實B2生, 比較難派到灣仔一線中學, 因為甲部會收好多外區B1生

係?甲部又點解收到多外區生?如何得知呢?~~~

因為灣仔有幾間龍頭男,女校,好多外區生都會在甲部進取D,試下報;乙部報番本區

5tgb 發表於 19-1-16 14:42
因為灣仔有幾間龍頭男,女校,好多外區生都會在甲部進取D,試下報;乙部報番本區 ...

但係本區一樣有非直聯小學生,仲加直聯小又集中選自己中學部,如何可以肯定?~~~