用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救 大埔 B1b女 ->觀塘 自行可以點揀
樓主: cecibellemama
go

求救 大埔 B1b女 ->觀塘 自行可以點揀 [複製鏈接]

cecibellemama 發表於 19-1-11 15:46
見舊年派位成績禁好, 個心都定d ,姐係計埋區外純英中都有差唔多50%純Band 1  ...

希望這40%不包恩主教和救恩啦!

回覆樓主:

有開英文班的中學,不等於Band 1中學。阮鄭銀禧在網頁的資料,沒有列出各間中學幾多人入。

http://www.skhycmcj.edu.hk/default.asp?action=news&process=view&NewsID=688

tpmon 發表於 19-1-11 23:17
有開英文班的中學,不等於Band 1中學。阮鄭銀禧在網頁的資料,沒有列出各間中學幾多人入。

http://www.skh ...
你可以爬文睇返樓上Kubiman2家長,報舊年銀禧入大埔top 4 Band 1 純英中人數(已經唔計恩主教、救恩)。

cecibellemama 發表於 19-1-12 09:04
你可以爬文睇返樓上Kubiman2家長,報舊年銀禧入大埔top 4 Band 1 純英中人數(已經唔計恩主教、救恩)。 ...

應該無50%進入全英中
如果林大輝,心誠既直資都當全英中好多小學都有50%以上
阮銀近年派位一直維持33%全英中,其餘入讀微調及中中,如果微調應該兩間舊墟包含救恩,圓玄,何中最多。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 19-1-12 11:04
應該無50%進入全英中
如果林大輝,心誠既直資都當全英中好多小學都有50%以上
阮銀近年派位一直維持33%全英 ...

和我印象阮銀<40% 真B1英文中差不多。

阮鄭廣福就真是4x%派B1 英中。

tpmon 發表於 19-1-12 11:19
和我印象阮銀

如以去年計算,阮銀的確已有>40%入真英中了。
全級125人,入迦約13人,入莫18人,入王約12人,入沐約10人,53/125×100%>40%
上述人數,我只是從較熟悉的2班精英班攞料得知,其餘3班情況不大熟悉。
由於去年銀禧有5班,多咗人考得好咗都唔出奇,況且老師都提過,因2015-2016pre S1考得好,2017和2018都唔會派得好差。

Kubiman2 發表於 19-1-12 13:23

小學應該唔會知中學考Pre S one 成績
如果有40%全英中恭喜恭喜
但2016-2017派位33%全英中,2017-2018跳到40%全英中,似乎有點誇張,至於全級人數應該教局唔會突然因Pre S one 調高入全英中派位人數,沐恩/恩主教睇次第名單取錄反而取錄我會相信。

Pre S one 兩年度教局才取一次成績,中學考完會當作分班之用。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

因阮銀不像其他大埔一線小學透明度高。其他大埔一線小線有公佈實際入每間中學人數。

大家不是有全面阮銀派位升中100%的數字(包括精英和非精英班),無謂各自主觀估估吓。不要再為那10%相差是否入真B1中學數字而爭議。

對那位大埔樓主打算轉官塘升中,應該冇影響。

2016-2017小六畢業生既Pre-S1成績對升中派位無影響
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-12 13:37
2016-2017小六畢業生既Pre-S1成績對升中派位無影響

想問問:去年2018和2017年7月放榜的小六生(今中一生、中二生)不是同用2016年7月放榜的小六生考的Pre S 1成績派位嗎?
因去年選校時,我在EK爬文收到的意思是這樣的。,所以2017派得好,2018也應相差不遠,所以我才這麽說的。

tpmon 發表於 19-1-12 13:36
因阮銀不像其他大埔一線小學透明度高。其他大埔一線小線有公佈實際入每間中學人數。

大家不是有全面阮銀 ...

是的,無謂爭拗
只是當初樓主的提問,引發我想給他多些我所知的確實數據而已。

醒目開學勳章

Kubiman2 發表於 19-1-12 14:42
想問問:去年2018和2017年7月放榜的小六生(今中一生、中二生)不是同用2016年7月放榜的小六生考的Pre S 1 ...

印象中老師都有提係因為上2年考得好好,所以上屆好多band 1位!所以校長先係升中簡介會咁激動

回覆樓主:

咁學校應該不是1線尾,我地都係大埔1線尾小學,上年入B1中學大幾係30%。

唔該晒禁多位建議,最後自行已交兩間1b 男女校

醒目開學勳章

cecibellemama 發表於 19-1-16 11:44
唔該晒禁多位建議,最後自行已交兩間1b 男女校

請問最後揀左邊間?
‹ 上一主題|下一主題