用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 “粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀? ...
go

“粵教中“同“普教中“ 其實應該點揀?  

其實大家認為“粵教中“好d?
還是普教中先比較好??

queenie718 發表於 19-1-10 19:49
還是普教中先比較好??
我家庭比唔到個普通話語境孩子,所以我寧願粵教中,但我唔介意孩子另外有普通話堂,練好拼音和口語,不過無論點一定唔想DSE中文口試用普通話,因為我地香港人背景一定唔夠雙非同單非 fight 啦!

我欣賞我女學校校長一番話「無理由為左學好普通話, 而犧牲學好中文o既機會!」支持用母語學好中文, 所以我堅持揀「粵教中」小學。

Elenalan 發表於 19-1-10 21:03
我欣賞我女學校校長一番話「無理由為左學好普通話, 而犧牲學好中文o既機會!」支持用母語學好中文, 所以我堅 ...

我都覺得你的校長講得好有道理       

但宜家會唔會有某些小學假如設有精英班都只會優先考慮俾普教中的學生?
對粵教中學生不公平?

5tgb    發表於 19-3-17 10:02

ajfamily 發表於 19-1-10 20:23
我家庭比唔到個普通話語境孩子,所以我寧願粵教中,但我唔介意孩子另外有普通話堂,練好拼音和口語,不過無 ...

如果揀了粵教中,DSE就唔需要用普通話作答?

queenie718 發表於 19-1-10 21:28

但宜家會唔會有某些小學假如設有精英 ...

唔知有冇呢d小學。不過讀書都係靠自己,唔係因為讀左精英班先至成績好。

queenie718 發表於 19-1-10 21:33

基本上升到中學, 大部分中學都係粤教中, 用普教中嘅中學為數不多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

基本上冇乜中學會普通話考 DSE,頂多初中用普通話教,之後都一定轉返。

queenie718 發表於 19-1-10 21:28

但宜家會唔會有某些小學假如設有精英 ...
你要知道原因,為何精英班都只會優先考慮俾普教中的學生。
主因是學校要向政府 keep 主攞funding呀!

繼續想深D,你便明白點解精英班只會優先考慮俾普教中的學生。
你亦會明白,粵教中對講粵語的學生先是正確學習中文的方法。

2jkidsfather 發表於 19-1-11 08:48
你要知道原因,為何精英班都只會優先考慮俾普教中的學生。
主因是學校要向政府 keep 主攞funding呀!

好深,唔明,可否講詳細啲?

monkeydiary 發表於 19-1-11 10:39
好深,唔明,可否講詳細啲?
長篇大論喎......
總之結論係「粵教中」對講粵語的學生先是最最最正確學習中文的方法!

回覆樓主

如果小一前,小孩普通話口語有返咁上下,我唔抗拒普教中,否則,粵教好d

還是普教中先比較好??

普通話和粵語,並不存在誰比誰強的情況,無論用哪種語言授課,總會有成績不好的學生。
如果家長覺得小朋友在語言/語文能力方面稍遜,而自己亦無暇花太多時間跟進功課,粵教中比較適合,似終是母語,容易掌握。
天助自助者,  別再怨天尤人

還是普教中先比較好??

我仔校長係堅持粵教中,學好中文用自己的母語-粵語!而普通話可以利用普通話堂上便足夠。

好多人認為「普教中」是為學好普通話而犧牲學好中文,但又不認為「英文教學」是為了學好英文而犧牲學好其他科目。其實兩者的邏輯關係是一樣的。

5tgb    發表於 19-3-17 10:03
aray2    發表於 19-2-6 00:01
aray2    發表於 19-2-6 00:01

貝珠 發表於 19-1-11 15:41
如果小一前,小孩普通話口語有返咁上下,我唔抗拒普教中,否則,粵教好d
...

無錯,小一前有返咁上下,也可以考慮選普教,到升中時也不怕有的中學初中是普教中,否則最好選粵教,免因為學普通話而導致學中文有障礙。

http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... 9%E4%B8%AD%EF%BC%9F

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-11 21:58
普通話和粵語,並不存在誰比誰強的情況,無論用哪種語言授課,總會有成績不好的學生。
如果家長覺得小朋友 ...

我自己其實都比較喜歡粵教中,但只怕宜家d小學會唔會比較優待普教中的學生多d?著重佢哋多d, 而忽略粵教中的學生?

Felix223 發表於 19-1-11 22:04
我仔校長係堅持粵教中,學好中文用自己的母語-粵語!而普通話可以利用普通話堂上便足夠。

...

咁係最好 但最衰我哋嗰邊大多數都係有普教中,我只係怕我選了粵教中,會少咗某d機會,怕學校只會特別著重普教中的學生而忽略粵教中

知道有小學初中用普教中嘅中學,到高中都會用返粵教中。