用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實學校知唔知所交的自行分配第幾志願? ...
go

其實學校知唔知所交的自行分配第幾志願?

學校唔會知的, 亦無權知

醒目開學勳章 王國長老

利物浦 發表於 19-1-10 18:24
自行表格最尾有 1 同 2 個截係撕走先既, 只要你交既時候無個截, 中學係唔會知你填自一定自二
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-10 18:54
自行表格最尾有 1 同 2 個截係撕走先既, 只要你交既時候無個截, 中學係唔會知你填自一定自二
...

但表格上面有個編號,會唔會同一疊裹面,係順號碼去排列呢?例如第一志願係1字開頭,而第二志願係2字開頭,間學校只要知道呢個號道理,那麼所有1字開頭就係第一志願,2字開頭就係第二志願。或者個編號有啲特徵,佢哋知點解,可以分出咩嘢志願?

利物浦 發表於 19-1-10 20:43
但表格上面有個編號,會唔會同一疊裹面,係順號碼去排列呢?例如第一志願係1字開頭,而第二志願係2字開頭 ...

你諗多左, 號碼只係方便跟進。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

利物浦 發表於 19-1-10 20:43
但表格上面有個編號,會唔會同一疊裹面,係順號碼去排列呢?例如第一志願係1字開頭,而第二志願係2字開頭 ...
我嗰兩張,係完全唔同數字組合嘅兩組數字

恐龍家

小曳人 發表於 19-1-10 21:38

唔同數字就係咁,會唔會知道第幾志願呢?如一間學校,原來第一志願係1開頭,咁所揀嘅中學一睇,你嗰張form係1字開頭,咪知你第一志願揀佢囉

利物浦 發表於 19-1-10 21:45
唔同數字就係咁,會唔會知道第幾志願呢?如一間學校,原來第一志願係1開頭,咁所揀嘅中學一睇,你嗰張form ...

唔會啦!兩組隨機no.,你諗多左~
如果個設計會令人推斷到選一或選二嘅號碼,咁佢又何必要出兩組隨機呢?不如全部順序啦,搞咁多做乜?
就算真係比人推算到咁又點呢?我相信一間有質素嘅中學只會著眼學生嘅成績、品行、潛能同面試表現,區區第一志願又算得係啲乜?
中學唔同小學,唔係玩彩數,誠意(111)唔係佢地收生嘅考慮條件,唔好咁膚淺~

ferrari2007 發表於 19-1-10 22:09
唔會啦!兩組隨機no.,你諗多左~
如果個設計會令人推斷到選一或選二嘅號碼,咁佢又何必要出兩組隨機呢?不 ...

咁又係嘅

醒目開學勳章 王國長老

利物浦 發表於 19-1-10 22:20
咁又係嘅
隨機編號就係等你無得估

除非去到叩門階段, 間中學要你提供自行有無報過, 有既要影返尾聯畀佢地睇, 咁先會知.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-10 23:20
隨機編號就係等你無得估

除非去到叩門階段, 間中學要你提供自行有無報過, 有既要影返尾聯畀佢地睇, 咁先會 ...

明白

29XX86 發表於 19-1-10 18:26
學校唔會知的, 亦無權知

題外話,直屬或同一辦學團體既聯繫,想知你係自一或自二係唔難~~~

醒目開學勳章

小曳人 發表於 19-1-10 21:38

甘其實間學校是否交一 個收既list 會大過自行可收数目比教署呢?因為她不知道幾多人排她自1,又唔會知另一间會唔會收左佢喜歡果個,會不會有rank埋比教署甘?

piglet0529 發表於 19-1-11 07:40
甘其實間學校是否交一 個收既list 會大過自行可收数目比教署呢?因為她不知道幾多人排她自1,又唔會知另一 ...

正常係會多過自行名額,話得係List,當然名單係有排列次序啦~~~

中學唔會知,收晒學生申請表後,會將所有申請人既資料比EDB,EDB會將所有人既成績次第一次過SEND返比學校。

到INTERVIEW完之後會將所選學生名單交返比EDB。

女皇駕到 發表於 19-1-11 07:46
中學唔會知,收晒學生申請表後,會將所有申請人既資料比EDB,EDB會將所有人既成績次第一次過SEND返比學校。 ...

成績次第是計程一+程二呀?定話三次程分試呢?

利物浦 發表於 19-1-11 08:11
成績次第是計程一+程二呀?定話三次程分試呢?

自行階段只計呈一及呈二, 現階段呈三小六都仲未考, 大抽獎階段計呈一,二及三來作本區banding來抽獎。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

利物浦 發表於 19-1-10 18:24

其實重點係:學校無需要知你是自一定二。
依個世界,不會出現絕世學生,學校要非收不可

2jkidsfather 發表於 19-1-11 08:36
其實重點係:學校無需要知你是自一定二。
依個世界,不會出現絕世學生,學校要非收不可。
...

但我有聽過,有啲學校要放自一先自懇見

利物浦 發表於 19-1-11 08:47
但我有聽過,有啲學校要放自一先自懇見
不要太認真。學校自有一套方法吸引學生