用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其他小學,自行揀聖家是否會蝕抵
go

其他小學,自行揀聖家是否會蝕抵 [複製鏈接]

想問下如果不是聖家小學,自行第一階段揀聖家,是否浪費左個機會!請問有無人可以分享下!
   0    0    0    0

MimiCactus 發表於 19-1-10 17:53
想問下如果不是聖家小學,自行第一階段揀聖家,是否浪費左個機會!請問有無人可以分享下!
...

似乎聖家非常睇成績,自行偏向收街外生~~~

醒目開學勳章 王國長老

...
聯繫位已經收硬一批學生時, 自行大多會揀校外成績好既學生, 真係心儀既自行可以報.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主

但書院似乎鼓勵小學同學仔報自行。。。
如果偏向收外校生,又何必要自家同學報呢?

回覆樓主

我個人覺得聖家叻果批同學應該會跳船博其他B1中學,所以聖家小學的B1C或B2同學才會留守聖家中。因為這個原因,好似少左一批人爭,但又怕聖家會這輪偏收聖家小的自己友!

hecabb 發表於 19-1-10 18:49
但書院似乎鼓勵小學同學仔報自行。。。
如果偏向收外校生,又何必要自家同學報呢?
...

鼓勵報自行,係縛住目標學生唔好填他校嘛,不少直屬中學如此做法,但唔等於傾向用自行位收自己學生~~~

醒目開學勳章 王國長老

MimiCactus 發表於 19-1-10 19:01
我個人覺得聖家叻果批同學應該會跳船博其他B1中學,所以聖家小學的B1C或B2同學才會留守聖家中。因為這個原 ...
大抽獎時 18/19 年聖家留左 79 個聯繫位畀聖家小, 如果你係聖家小頭個批會唔會自行搏其他中學, 留返大抽獎時乙1 填返聖家中呢?

搏得到其他中學頭個批實開心架, 搏唔到咪用聯繫位入返聖家中囉.

仍然一句, 真心鍾意聖家中自行可以報, 去到大抽獎時就要小心, 18/19 年得 12 個位畀 KL3 既學生.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

mcl203 發表於 19-1-10 19:32
鼓勵報自行,係縛住目標學生唔好填他校嘛,不少直屬中學如此做法,但唔等於傾向用自行位收自己學生~~~
...

都係。。
其實成績好填乙一幾乎必入,都冇必要自行㨂書院

miriam 發表於 19-1-10 19:38
大抽獎時 18/19 年聖家留左 79 個聯繫位畀聖家小, 如果你係聖家小頭個批會唔會自行搏其他中學, 留返大抽獎 ...

可能已經有變,依早年網友分享,聖家係留成績好既學生,希望佢地直升,至於非目標學生,會建議另選他校~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-10 19:43
可能已經有變,依早年網友分享,聖家係留成績好既學生,希望佢地直升,至於非目標學生,會建議另選他校~ ...

學校留都要家長肯留先得

...

根據咁多年師姐報料同統計,2 間聖小每年大約有11X 入書院,assume 乙一12 個非直屬位全由外校生取得,減去79 個直屬位,即係書院會用自行位收:

11X - 79(直屬位)= 32 - 40 個聖小生從自行或甲部收取

如assume 甲部10 個位有一半由聖小生取得,即有書院會用自行位收27 - 35 個聖小生。

今年書院自行位有43 個,即係書院最少都用超過60% 自行位收聖小生。我覺得唔算少喎。仲要計唔知書院會唔會再收聯誼學校(例如黃大仙嘉諾撒)

不過,我相信書院對外校生都係以成績行先。如果樓主成績達標又心儀,我覺得可以一試。

miriam 發表於 19-1-10 18:39
聯繫位已經收硬一批學生時, 自行大多會揀校外成績好既學生, 真係心儀既自行可以報.
...
是否大多數有聯繫小學的中學都係咁? 例如林護?

mianyang_99 發表於 19-1-11 09:58

認真D來說,聖家係直屬。直屬和聯繫有D唔同,聯繫位係比較少和要抽,聯繫中學或會係自行出手去鎖定目標學生,以防佢地抽輸聯繫位~~~

醒目開學勳章 王國長老

mianyang_99 發表於 19-1-11 09:58
林護都係咁, 朋友個女自行唔得, 最終大抽獎入

miriam 發表於 19-1-11 10:11
林護都係咁, 朋友個女自行唔得, 最終大抽獎入
朋友個女自行唔得.........個小朋友讀仁立?

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-11 10:05
認真D來說,聖家係直屬。直屬和聯繫有D唔同,聯繫位係比較少和要抽,聯繫中學或會係自行出手去鎖定目標學 ...
沙田聖心對某部份學生會用自行位收左先, 用黎綁住成績好個班, 聖家唔排除都係咁做.

醒目開學勳章 王國長老

mianyang_99 發表於 19-1-11 10:16
朋友個女自行唔得.........個小朋友讀仁立?
仁紀

miriam 發表於 19-1-11 10:17
仁紀

OK....THANKS A LOT
SORRY, 介意講下個小朋友咩成績?

miriam 發表於 19-1-11 10:16
沙田聖心對某部份學生會用自行位收左先, 用黎綁住成績好個班, 聖家唔排除都係咁做.

...

應該都會。但聖家坊間評級唔太高,似乎流失率高。又隱約記得有分享話,老師會建議B2生另選他校,放棄直升。那麼,直屬+自願離場,79個直屬位可能已經夠用~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-1-11 10:21
應該都會。但聖家坊間評級唔太高,似乎流失率高。又隱約記得有分享話,老師會建議B2生另選他校,放棄直升 ...
頭個浸真係勁既都唔會留聖家, 實出去試左先, 衰左仲有甲1同乙1既位用, 所以其他學校學生真係心儀, 成績又達要求, 真係一試.

‹ 上一主題|下一主題