用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

認為制度或執行方法有問題,需要搞清楚、據理力爭甚至乎認為需要挑戰教育局,其勇氣非凡,或許將來會帶來改革的局面。
不過,在關鍵一年搞抗爭,Timing 就未必合適,更可能會賠上子女的派位前途,其實風險未免太高,非人人敢於效法。估計樓主未必志在派位結果

veryafriadpama 發表於 19-1-10 14:17
事緣我家小兒上年參加統一派位,其實係有小朋友既屋企再正常不過的事,你估個個有錢讀國際學校私校,考到直 ...

41網今年好多都被抽中家訪,其實只要真係住係度好好配合,好快就冇事㗎了喎。我仲希望多D抽查家訪,對我們真係住呢區的人公平D,因為太多人用假地址了

mcl203 發表於 19-1-15 09:38
係連大廈大堂都唔敢係果度傾,可能,避免管理員問,先生你搵幾多樓,所以先有第二位調查員都認為佢拒絕家 ...

睇到呢度,我更加支持EDB派人任何時段去突撃家訪!如果有d虛報地址的人士講到如樓主咁忙早出晚歸,點知真定假?半夜家訪都無所謂啦!最緊要有人, 最緊要證明到個細路仔喺度住咋嘛!

Felix223 發表於 19-1-15 17:33

睇到呢度,我更加支持EDB派人任何時段去突撃家訪!如果有d ...

題外話,想問下喺度住嘅定義喺? 如果星期一至五父母返工時帶小孩去A區的四大長老家照顧,晚上在長老家食完晚餐後,父母帶小孩回B區睡覺,那區才可以用來報小一? 可能一星期下來逗留在A區長老家時間較多但睡覺時就在B區。

回覆 mcl203 的帖子

我唔係作喎
係事實

其實點解我要作呢?

回覆 subb 的帖子

我上次既回應講緊我自己不是講緊樓主...
我唔會咁唔合作
不過也不會你話你係EDB既人就可以入屋...

kakaking 發表於 19-1-15 18:14
題外話,想問下喺度住嘅定義喺? 如果星期一至五父母返工時帶小孩去A區的四大長老家照顧,晚上在長老家食完 ...

係講緊恆常住址,係講個小朋友喺邊度睡覺!喺邊度住!去外公外婆度食飯唔係喺嗰度住。

jimjimjim 發表於 19-1-15 18:22

我唔係作喎

穿左崩啦,我從來唔飲咖啡,和,或者我唔會再買咖啡,似乎後者並不代表你之前無買過咖啡~~~

回覆 kakaking 的帖子

常住地點應該係COUNT 晚上瞓的地方

其實唔知你點解係都要話人作...我重視私隱係我的自由
岩岩有人提到咩上網服務/ 洗衣機...
講真...住緊間屋我真係未試過會被人入來整
未住時已經做好啦
租屋的人唔會真係住同一地方10年20年...
搬新屋自然會換新機....
上網服務係試過住緊時無左SERVICE
但佢在街出面整又真係無被佢入過屋
有時候你不是別人 點會明其他人既情況呢?
我唔係撐樓主做法無問題
但佢唔中意人入佢屋既情況
我十分理解
因為我都唔中意
你好中意被人入屋係你既事

jimjimjim 發表於 19-1-15 18:33

呀網友,邏輯上/字眼上點令人信你呀, ‘或者’,1就1,2就2,或者真係唔明點解喎~~~

我幾時邊度講過我中意別人入屋呢?~~~

haha你唔信就算啦我連朋友都唔會叫人地上我屋企的
你應該又會話唔信架了

回覆 veryafriadpama 的帖子

DEFINITION不是跟人口普查既定義咩?

回覆樓主

好多人喜歡息事寧人,特別遇到權威就退讓。
咁做就歪理變道理。

樓主好清晰地指出條文及邏輯上的荒謬,好rational & logical。如果政府寫條文指引等都唔清晰,其實好有問題。

希望樓主繼續share.

回覆樓主

就咁睇仲惡過班警察,你投訴過佢,感覺會冇運行,希望樓主攪得掂,但應該未到派彩個日件事都唔會完.....

#1 ~~~~~ 事緣我家小兒上年參加統一派位

jimjimjim 發表於 19-1-15 18:33

只是想指出,有些野是很難避免,例如我有一朋友,旅行會帶毛巾,話唔中意人地用過的東西點到身體,於是我問咁會不會帶埋枕頭床單,當然我有聽過住洒店被感染案例,每個人有preference ,但執著made it a big deal 是否值得就見仁見智
‹ 上一主題|下一主題