用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

回覆 veryafriadpama 的帖子

其實.... 咁搞著自己親戚...有需要嗎?雖然我唔想人入屋...
但我唔會去搞人地....
因為要有同理心嘛....
有D事情不用有真實的體驗...

jimjimjim 發表於 19-1-14 19:35
回覆 mcl203 的帖子

新屋未有人住時送咋...有人住時我寧願唔送貨架....

又或者唔買新野《- 作到有穿崩位,要重作呀~~~

睇完,樓主好痴缐,自以为是
接佢case的職員好黑,遇住個癫人

预约入屋無意思
晨早送仔去长老,自己嘆早餐,跑步
,好明顯係自私精,眼中只有自己

回覆樓主:

個鋪追咗好耐,終於忍唔住講兩句:
樓主你成日咁樣鑽牛角尖做人會好辛苦~~~

DayCee 發表於 19-1-10 22:37
係咪個個都係咁?年年都咁查?因為我今年都抽中調查,剛剛上星期交完資料,最擔心會影響小朋友派位
...

抽中會點通知?我同我老公成日都要出trip同開會,唔一定接到電話

mcl203 發表於 19-1-14 09:56
原來咁多人係唔俾人入屋既,莫非,個個屋企個煤氣錶裝係室外??~~~
...
成屋用電,自己學識整水電裝修,用4G router唔裝家居broadband, 總之死都唔俾外人入屋

subb    發表於 19-1-15 08:56

legolas625 發表於 19-1-14 20:37
睇完,樓主好痴缐,自以为是
接佢case的職員好黑,遇住個癫人

同意。樓主真係完全地自以為是,一點兒都沒有想過人家不是特登搞他。他則是連日特登晨早六點多打給人。其實到現在他除了一味投訴,究竟除了一味講租約,有什麼提供了證明自己不用家訪都看出係住那兒?EDB不過是認真查核假地址。不認真又給人鬧。認真又給人鬧。其實唔明樓主激動什麼。你不喜歡特擊家訪又唔自己主動提供其他資料(見其他post - 其他人會自己補資料)樓主死要人家上來看下環境才決定是否特擊家訪。又寧願那麼無聊去親戚到所謂身教個仔,根本件事無類比性。

回覆樓主:

講左咁耐,都冇講乙一有冇抽中,個post膠到爆,又係新開會員開post, 其實要証明係到住,真係要認真揸你小朋友住邊,而家科技咁發達,好容易揸到,可以問下你同爺爺屋嘅保安員,水電煤用量,八達通記錄,去學校搵小朋友,大把線索可以查,其實真係可以吾使入屋,但樓主硬係要刁難調查員,哂曬立稅人d錢,無聊到極點

cantona2001 發表於 19-1-14 21:47
成屋用電,自己學識整水電裝修,用4G router唔裝家居broadband, 總之死都唔俾外人入屋 ...
強人是我, 能頂天遁地 !

mcl203 發表於 19-1-14 17:00
我反為覺得唔重要,係希望位調查員盡快可以脫苦海,免受滋擾~~~

原來,毛記劇習‘飛躍生命線’係真人 ...
講開,for various reasons call 過幾次999, 救護人員、警察都會用手機call back 問清楚位置, 我都wonder 係阿公定C人,if latter, 我估大陪份人都會出多個冧把,唔會用自己私人號碼。真是一百歲唔死都可投訢

cantona2001 發表於 19-1-14 21:47
成屋用電,自己學識整水電裝修,用4G router唔裝家居broadband, 總之死都唔俾外人入屋 ...
仲要衫攞出去洗,因爲洗衣機用幾年一定會壞

veryafriadpama 發表於 19-1-11 10:16
個職員用我人生聽過最串咀既態度係電話講,先生,你唔係同上次處理投訴我既職員講話每朝六點九出門咩?喂 ...

未睇晒,但教育局比當事人知邊個投訴佢是好有問題我處理方法。

jimjimjim 發表於 19-1-14 19:32
回覆 subb 的帖子

咁第一次佢突然出現 而又不是OFFICE HOURS(即係未可以即時求證佢是否真係EDB既人)
他們已經CHECK了EDB, EDB也講明家訪 ! 
第一次家訪在大堂,如果身無屎,都唔洗,咁爆人地 !
個次上了樓, 可以已經CLOSE FILE 啦 !

又話老婆要照顧宅人家, 又要去旅行喎.............分烈
又駁人家 "家訪"TERM
大老家訪一字併不是一定預約
大家都明, 被你拖時間預約, 比時間等你SET好哂, 又點查到真假地址呀 !

太多疑點, 反駁位, TVB水準不如的膠劇 !  

參加這遊戲, 就要明白遊戲規則 !

不過有樣真, 就係EK 個網名一樣

再咁玩, 佢真係very afraid ..被DQ !

及早回頭是岸, 事主 !
.

MrBeast 發表於 19-1-15 09:01
講開,for various reasons call 過幾次999, 救護人員、警察都會用手機call back 問清楚位置, 我都wonder  ...

999枱問位置,請到XXX大廈大堂外等~~~

subb 發表於 19-1-15 09:13
他們已經CHECK了EDB, EDB也講明家訪 ! 
第一次家訪在大堂,如果身無屎,都唔洗,咁爆人地 !
個次上了 ...

係連大廈大堂都唔敢係果度傾,可能,避免管理員問,先生你搵幾多樓,所以先有第二位調查員都認為佢拒絕家訪,變成街訪~~~

回覆 mayyylai 的帖子

total check 2 次,  一早 + 一晚各一次?
夜晚幾點上嚟?

回覆 matrixfaye 的帖子

我無親身經歷,不過我估教育署突擊探訪都唔會揀中午,因為始終有家長要返工

‹ 上一主題|下一主題