用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

OB-father 發表於 19-1-14 11:16
謝謝香港爸爸有質素嘅意見呀, Thx
你騙心

subb 發表於 19-1-14 11:18
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/FA ...

唔使quote啦,申請人既權利和義務,一早已經係份申請表例出左,簽完又唔睇,奈何~~~

自我感覺良好,拋低三幾句無質素去結尾,就可以自圓自己既唔清唔楚既專業意見,又係奈何~~~

自我感覺良好,就可以継續堅持下去,我一定岩既思維,生活多愉快~~~

mcl203 發表於 19-1-14 11:34
唔使quote啦,申請人既權利和義務,一早已經係份申請表例出左,簽完又唔睇,奈何~~~

自我感覺良好,拋 ...

ruudi82 發表於 19-1-14 11:30
家訪定義係調查員要入屋的, 我只想講佢地入屋仲有好多野睇的....
當然各位家長絕對係有權唔比調查員入屋... ...
你黑心

veryafriadpama 發表於 19-1-14 11:43
之後仲承認原來呢D外勤調查職員係冇公事電話,只係用私人電話工作,好啦,咁又叫我要主動聯絡調查職員,又 ...

你的劇情好似好出奇咁 ! 有D似講古

但我真心覺得, 唔好份無知, 玩人地啦, 見好就收
打份工做好本份車,
無人想接0645到人地家, 做家訪, 晨咁早開工
他已經抽到支唔好籌. 要咁早開工
你重要晨咁早, 晶子凶零人家 ...........
將心比己, 有人想過人地感受 !

Chan343    發表於 19-1-14 17:52
Chan343    發表於 19-1-14 17:52

subb 發表於 19-1-14 12:20
你的劇情好似好出奇咁 ! 有D似講古

但我真心覺得, 唔好份無知, 玩人地啦, 見好就收
相信繼IT狗之後, 好快會多一個外號叫EDB調查狗

點解叫狗? 因為呢兩種職位, 次次無論乜水叫親你做嘢都係當你係狗咁呼呼喝喝囉!

subb    發表於 19-1-14 13:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

OB-father 發表於 19-1-14 09:54
我同太太日頭返工,
通常我家只有老人家同小朋友,
你打電話黎話要求現在要入屋家訪,

一定係核實左先放人入屋。但樓主核實了都不放人入屋,其實不放都無問題,但又無小朋友行出家門給人望一眼,雖然核查員已經配合了樓主說的小孩在家時間過來。

夜晚都可以做家訪的, 你可以如實講出你的情況, 大家就一就.
但會吾會夜過10點仲會家訪?

hkpapa852 發表於 19-1-14 11:01
真金不怕紅爐火, 俾人入屋調查其實我又認為無乜問題, 不過我會先叫佢俾晒所有証件我核實, 同埋照底晒所有 ...
影文件冇問題,點埋相就過份咗!人哋調查員都有個人私隱!公職人員都係人來㗎

EDB調查員多數係某類背景人員, 相信家長咁玩法, 會有後果的

b3410 發表於 19-1-14 15:46
影文件冇問題,點埋相就過份咗!人哋調查員都有個人私隱!公職人員都係人來㗎 ...
坦白講, 駛乜話專登影佢相吖, 唔少人屋企都有個cam長開用嚟睇住細路, 基本上一入屋就已被點相啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-14 16:10
坦白講, 駛乜話專登影佢相吖, 唔少人屋企都有個cam長開用嚟睇住細路, 基本上一入屋就已被點相啦!
...

咁呀 ! 按公辦事,  咪要告訴edb人員, d cam放在那裡, 我影緊你架

subb 發表於 19-1-14 16:16
咁呀 ! 按公辦事,  咪要告訴edb人員, d cam放在那裡, 我影緊你架
...
嗱, 辦公人員唔問唔保証自己私隱, 一般家長點會咁主動理你?

難聽D講, 就算無Cam唔影你相, 自己開個FB Live話同朋友開心share, 咁又點? (嗱, 我自戀狂要自拍, 鬼叫人自己要入鏡咩!)

要玩嘢有大把方法, 只係有冇需要啫!

subb    發表於 19-1-14 16:31

veryafriadpama 發表於 19-1-14 16:26
第二日我收到負責職員Call,佢同我講唔會就呢件事同我開會,之後仲同我講話我當日交自行表時,已簽左名要 ...
你真是覺得道埋在你的一方 ????? 好林鄭FEEL

Chan343    發表於 19-1-14 17:53

‹ 上一主題|下一主題