用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 參加統一派位被查地址, 噩夢開始
樓主: veryafriadpama
go

參加統一派位被查地址, 噩夢開始   [複製鏈接]

回覆 veryafriadpama 的帖子

你之前提到教局要求小朋友幼稚園手冊,對呀,因為有幼稚園嘅學校印,至於佢家訪,過往見過一係早、一係晚,因為如果係借地址,好難係屋企搵到線索,如果冇借地址,而真係係度住,咁咪叫個職員等五分鐘,我估佢都應該冇問題嘅。
呢啲家訪嘅罪魁禍首咪就係借人地址嗰啲囉

回覆樓主:

好人好姐,行得正企得正,使乜咁燥咁驚又咁嬲!?

mmpa 發表於 19-1-11 10:40

我都覺得係,要多d資料以防有出入,突擊家訪係可以杜絕借地址其中一方法。

回覆樓主

急追

mmpa 發表於 19-1-11 10:40
其實我諗樓主是唔LIKE 佢地既態度
同埋當一個人懷疑一個人時, 是你要用超過一倍力度先可以証明自己,
甚至超過一倍力度都証明唔到自己
呢個我明呀

就係清白先會咁嬲
其他野可能你可以行開, 但為左個小朋友既一個學位, 你又必須要處理呢班人

我听教育局talk講,查地址是請退休警察做

veryafriadpama 發表於 19-1-11 10:55
個個人屋企保安程度咁高咩

我都冇話個個人都係咁,我話我屋苑係咁,所以我想知如果屋苑保安嚴密情況會點啫。我又唔係質疑你。

質疑你嘅話,我喺第二個post,就唔會叫你留低晒啲職員嘅資料、電話錄音同black and white 嚟保障自己啦。

veryafriadpama 發表於 19-1-11 10:53
統一派位表上又有沒有條文表示家長同意隨時開門俾調查員呢《—— 我之後會講下
...
對你既遭遇, 深表同情, 如果你上年馬上提出嚟, 我會建議你立刻搵建制派區議員, 叫佢幫你KO佢.

去EDB投訴或申訴專員公署投訴係無乜用, 因為佢地執事能力太低, 任何"調查"都要至少幾個月, 投訴得嚟都已經俾人煩死/玩死人

通知區議員唔同, 如要我同你去EDB交涉後, 如EDB仲有人"騷擾"你, 佢為咗日後多張選票, 點都會幫你擺平佢.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

調查員態度就唔知啦~~~

只憑字面間去睇...唔覺有乜大問題
一早已確認資料/身份...唔問清楚可能不在家時間...又如何避免家訪時正好外出ECA...到時又有爭拗
凡事無必要用負面去看事情~~~

veryafriadpama 發表於 19-1-11 11:33
我呻下姐...

我明白你忟喎。

另外,想問下佢地會唔會入屋架?如果會,入到屋會睇咩架?

因為我極度唔鍾諗陌生人行入我屋企範圍,如果我遇著你個情況,啲人仲要態度唔好,我諗我會崩潰了。

事實EBD調查有好多種, 基本上因人(調查員)而異

有D只叫你補幾年文件, 補齊就收工; 有D麻煩D, 會問你攞完A再攞B, 攪番你一兩個月先安樂
至於上門家訪, 亦有朋友見試過預約探訪和突擊探訪兩種
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題