用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 女龍大家都點排
樓主: 鑽石仔
go

女龍大家都點排   [複製鏈接]

Usagicat 發表於 19-1-15 16:50
但,你會考慮升中嗎?

聖私/聖津出幾多band 1生?st clares又出幾多?
女學生,住net 11,只要小學keep到band 1成績真係好幸福

clawc 發表於 19-1-15 21:17
聖私/聖津出幾多band 1生?st clares又出幾多?
女學生,住net 11,只要小學keep到band 1成績真係好幸福
...

難計,但11區或叫中西區,band2也是其他區的band1

Penipony 發表於 19-1-15 14:20
大女有德小offer,但妹妹係超小b,我問過好多gh媽媽都話11、12月細b真係預左做超大先收! 好彩有一線女津收 ...
有德小offer都俾你大抽獎?之後入到女津?

clawc 發表於 19-1-15 21:17
...

SH / SC 二間都係有直屬中學. Band 1/2的小朋友按教局規定都可以直升的. 但聖心有二間小學,直屬位只有大約100個,一定唔夠分比全部band 1/2學生.

有幾多個係band 1生,我諗要學校先答到你了.

wongkayue 發表於 19-1-16 00:58
有德小offer都俾你大抽獎?之後入到女津?
大女非德幼生可以抽啊

Hkccpt 發表於 19-1-15 14:30
二十分會博邊間?我都諗緊
你坑真,同埋有二十分,都好穩陣,進可攻,退可守
...

同意進可攻,退可守
識人手持龍小offer
20分自行搏名津,唔中,考入名直私
但家長一家要背後發功先有得攻

littlechen 發表於 19-1-11 17:27
讀聖心但住九龍機會低D
修女係咁講,但結果不是

rinarina 發表於 19-1-16 08:40
修女係咁講,但結果不是

係?

littlechen 發表於 19-1-16 08:42
係?
今年K3 班小朋友, 好多住九龍都有私小offer

回覆 clawc 的帖子

St Clares:
https://pri.scps.edu.hk/2017/07/11/20152017-sspa-allocation-result/

Sacred Heart Private:
http://www.shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

No data for Scared Heart PM.

卡瑤 發表於 19-1-15 20:00
細女在德幼讀嗎?
相信你細女在德幼讀完三年
升姐姐小學都能讀得輕鬆

我兩個女都係怕羞type,所以德幼interview都failed! 但大女experience話我知,一路栽培到考小就可以有另一番景象,亦因為細女必入家姐間女津,咁我可以栽培得黎又唔使太緊繃,對成家氣氛會好多唔敢想像我自己會有多怪獸,如果大女係德小,跟住個細女又有咁多未知之數
但坦白講,放德小都有一定嘅唔捨得,始終係大女努力爭取番黎,但家姐知道到時妹妹唔一定讀同一間就諗都無諗,一定要女津,家姐現在每一天都look forward to妹妹升小一可以一齊返學,又話要介紹自己朋友比妹妹識。

回覆 Penipony 的帖子

其實GH你要預9月打後出世就算入到KG都好細機會上到小學.  因為有D超大真係大成一年, GH 升小要求好高.

tuelovefei 發表於 19-1-16 15:50
回覆 Penipony 的帖子

其實GH你要預9月打後出世就算入到KG都好細機會上到小學.  因為有D超大真係大成一年, ...
我知細b係gh可能要再加倍努力先搞得掂,而大女意願係同妹妹同一學校,咁係gh同一間程度差唔多嘅津校黎揀,我揀左津校。我覺得我細女train得起嘅,但係都係果句... 有兩間comparable嘅學校可以揀,我唔會想有太多uncertainty. 就當我懶啦

Penipony 發表於 19-1-16 16:42
我知細b係gh可能要再加倍努力先搞得掂,而大女意願係同妹妹同一學校,咁係gh同一間程度差唔多嘅津校黎揀, ...
比我都揀津校啦,如果comparable連個女既女都可以受惠

回覆 LinusYip 的帖子

我諗樓主搞錯左SPCN 同SPN, SPN 係銅鑼灣,升小近9成SPCN 聽聞從之前既6-7成跌到呢幾年得番5-6成到,call waiting 也得1,2 個call 到

近幾年聖心私小全級頭20或靠後的都會往外闖,上面有人分享升中情況已見一二
‹ 上一主題|下一主題