用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家庭收入幾多先供到子女去留學?
樓主: ivycwl
go

家庭收入幾多先供到子女去留學? [複製鏈接]

其實英國寄宿中學每年三萬英鎊學費加宿費既大把吖,係講英格蘭,北愛仲平添,所以留英中學一年四十萬係夠既。
與其話家庭收入幾多至可以供子女去留學,不如話每年可以多出幾多至可以負擔子女留學。

yuyueng 發表於 19-1-13 01:43
其實英國寄宿中學每年三萬英鎊學費加宿費既大把吖,係講英格蘭,北愛仲平添,所以留英中學一年四十萬係夠既 ...

yuyueng 發表於 19-1-13 01:43
其實英國寄宿中學每年三萬英鎊學費加宿費既大把吖,係講英格蘭,北愛仲平添,所以留英中學一年四十萬係夠既 ...
....

其實家庭年薪一百萬要送兩個去外國其實好似搞吾掂....廿年前我同學媽咪已經話賣左兩層樓供個女出國讀大學(讀埋碩士),但轉頭個女就嫁左,嗰個家庭其實係好普通家庭,所以個媽咪都幾後悔。雖然話家長都希望俾最好既俾小朋友, 但出國未必係最好,小朋友亦未必覺得最好。 我會提議樓主可以計劃,但不要抱著"非出國不可" 的想法。

GreenMaDad 發表於 19-1-15 19:44
其實家庭年薪一百萬要送兩個去外國其實好似搞吾掂....廿年前我同學媽咪已經話賣左兩層樓供個女出國讀大學( ...
別忘記樓主現在小朋友很細,有十幾年時間儲夠學費。

醒目開學勳章

小時了了 發表於 19-1-10 13:42
大家不如開個盤, 估3月29日英國:
A) 硬脫歐
B) 軟脫歐
我估 C
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題