用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家庭收入幾多先供到子女去留學?
樓主: ivycwl
go

家庭收入幾多先供到子女去留學? [複製鏈接]

JustAParent 發表於 19-1-10 13:38
如果你仔女唔係拿EU Passport,脫歐基本上唔關你事。 就算係EU Passport,如果佢已經讀緊大學,一切照舊。 ...

4月初去英,希望大跌,入D貨,是否要豐銀行做好D?

小時了了 發表於 19-1-10 13:42
大家不如開個盤, 估3月29日英國:
A) 硬脫歐
B) 軟脫歐

會否暴動?因4月在芵 ,有旅遊保可保暴動?

brother4 發表於 19-1-10 14:41
會否暴動?因4月在芵  ,有旅遊保可保暴動?

要睇購買旅保前是否發出旅遊警告。 睇埋旅保條款,間間唔同 。

katrinafu 發表於 19-1-10 15:27
要睇購買旅保前是否發出旅遊警告。 睇埋旅保條款,間間唔同 。

thx

brother4 發表於 19-1-10 14:34
4月初去英,希望大跌,入D貨,是否要豐銀行做好D?

硬脫歐即係全歐洲攬炒,希望唔好發生啦。

換英磅 (其實一般外幣都係),應該中資銀行兌換再比少少手續費跨行匯去HSBC最抵。不過HSBC最近推什麼 "銀行成本價" 兌換外幣,我未了解清楚,唔知有冇著數。

JustAParent 發表於 19-1-10 15:34
硬脫歐即係全歐洲攬炒,希望唔好發生啦。

換英磅 (其實一般外幣都係),應該中資銀行兌換再比少少手續費 ...

thx,成本價

brother4 發表於 19-1-10 14:41
會否暴動?因4月在芵  ,有旅遊保可保暴動?

四阿哥去英國過復活節?

亮燈 發表於 19-1-10 17:04
四阿哥去英國過復活節?

昰的,現有點擔心

nintendo 發表於 19-1-10 10:47
國際學校,或西方教育精膸,是小學教育方式,激發孩子潛能,多方面思考。
中學先入國際學校,或去 boardin ...

請教,何以小學教育才是西方教育精髓,而中學已失去精髓?

真心想知,先謝。

brother4 發表於 19-1-10 17:43
昰的,現有點擔心

唔使擔心,旅途愉快啊!

ivycwl 發表於 19-1-9 19:49
但香港讀國際要幼稚園開始,同埋同去外國係兩回事。

.......

brother4 發表於 19-1-10 17:43
昰的,現有點擔心

經過2011年一役,我估不論倫敦市民或政府都上了悲慘且深刻一課,加上脫歐已經 醞釀多時,倫敦甚至整個英格蘭大亂機會微乎其微。如果你去北愛就難講

brother4 發表於 19-1-10 16:00
thx,成本價

HSBC廣告同宣傳email係咁講,不過我自己未用過唔敢亂推介。有時間我都想問吓客戶經理了解下。

小時了了 發表於 19-1-10 13:42
大家不如開個盤, 估3月29日英國:
A) 硬脫歐
B) 軟脫歐

我投C

ivycwl 發表於 19-1-9 15:53
我小朋友好細個,一個只係一歲,一個四歲。
係香港冇打算入國際學校因太貴。
但希望高中供佢地去外國。

而家100萬,十幾年後應該唔止呢個數。英國學校學費有平有貴。就算而家去讀都可以應付。

JustAParent 發表於 19-1-10 23:11
經過2011年一役,我估不論倫敦市民或政府都上了悲慘且深刻一課,加上脫歐已經 醞釀多時,倫敦甚至整個英格蘭大亂機會微乎其微。如果你去北愛就難講
除咗北愛,之前睇新聞有提蘇格蘭係英國脱歐後想再攪公投脱離英國。
時事多面睇 「脫歐」百日倒數 http://news.tvb.com/programmes/closerlook/5c1a83afe60383de6fd057b6

唉!北愛及蘇格蘭呢兩個地方係我首選嘛!所以我真係要睇定啲英國脱歐後社會會唔會亂先再考量其他

小時了了 發表於 19-1-11 06:42
除咗北愛,之前睇新聞有提蘇格蘭係英國脱歐後想再攪公投脱離英國。
時事多面睇 「脫歐」百日倒數 http://n ...

我比較少聽人去北愛升學。點解想去北愛?

JustAParent 發表於 19-1-11 08:44
一個字 "平"

JustAParent 發表於 19-1-11 08:44

北愛都唔少人會選,平和少誘惑。學校唔差。

You can expect around £30K per year including extra laundry and trip bills. However, you should always consider testing for scholarship. This can reduce the fees by 30%. Once awarded, the scholarship will be permanent in most schools. The top schools would want to review the student yearly. The students can earn more than one scholarship. I have students who have 3 scholarships, namely Music, Sports and Mathematics, he paid only 30% fee, that's £9000 per year.
God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen.
‹ 上一主題|下一主題