用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金面試
樓主: ellako99
go

中華基金面試   [複製鏈接]

Kelly777 發表於 19-2-23 23:13
但你都要理解第一次面試同第二次面試嘅方式係好唔同,及難度亦都高左!
...

我都希望同一些未有中基offer的B1生討下公道,佢哋英文不是不達基礎標準,而是不是校長所要求的 “標準”呢!等係高標準呢!
之前了解過,中基收得最多學生,係英文小學。無計,佢哋是是英數和英常,點都高於一般區內津貼中文小學。
但是我哋當年都係由呢D小學上英中,再入大學。係中一二時好辛苦,不過過了這關口,人又會突破去另一個層面。時移世易,真是贏於起步缐.

回覆樓主:

直資呢種產物,遊戲設計者就係俾學校有自由去揀學生,學生亦有自由去揀學校,學校俾Offer學生,學生唔鍾意間學校可以唔註冊,學校唔俾Offer,可能係佢嘅損失,塞翁失馬,焉知非福。正如某啲直資學校,專揀啲體育達到佢目標嘅學生,就算你係Band 1頭,都未必入到去。

我哋被困喺呢個遊戲當中,身同感受,對家長同小朋友真係一種煎熬,其實由幼稚園開始,被玩足十年,身心交瘁!

smartcash 發表於 19-2-23 15:59
我覺得學校係需要學生英語能力達到基本某一水平,先可以係學校順利學習,然後再可以提升。始终係英中,基 ...

同意

直資祗是政府給辦學團體多一個選擇而已,並不代表直資在成績方面有任何優勢,祗是其餘官津在直資出現後,被部份不明所以的家長矮化了而已。
經過幾年的經驗,除了最top 個幾間直資能保持龍頭地位外,好多從前有D名的學校轉直資後,成績不升後跌。反而是很多面臨殺校的學校轉直資後,成功反底,不單收夠生,有D重成功升banding 㖭!

其實所有學校都有列出收生標準都不是單看成績排名,所以才需要面試咁多次,我亦聽過其他學校有例子收了名次較後的學生,無收同校全级第一的,所以有band 1 唔收收左band 2有咩咁奇?

2jkidsfather    發表於 19-2-24 10:34

平心而論,中基今年確未達全收 band 1生的階段,但學校每年都有進步,相信明理的家長在選擇註冊時,所考慮的都並非學校目前的成績。

5tgb 發表於 19-2-24 10:01
平心而論,中基今年確未達全收 band 1生的階段,但學校每年都有進步,相信明理的家長在選擇註冊時,所考慮 ...
"...未達全收 band 1生的階段..."?

大家認為香港有沒有中學S1全是小六B1生?

回覆 siumachu 的帖子

冇錯

回覆 5tgb 的帖子

JUPAS Offer Results 2018
Our S.6 students achieved very good results in the JUPAS offers. 88.6% of ourgraduates have received Joint University Programmes Admissions System (JUPAS)offers.

The following is a brief summary of the 2018 JUPAS offers of our School:

 No. of students sitting HKDSE:                           123
 No. of students with JUPAS offers:                     109 (88.6%)
 No. of students with JUPAS Degree offers:          91 (74.0%)
 No. of students with JUPAS Sub-degree offers:  18 (14.6%)

中基2018 DSE和JUPAS成績一D都唔失禮。

2007ttfather 發表於 19-2-24 15:40
回覆 5tgb 的帖子

carrothorse 發表於 19-2-23 21:06
好奇一問,第一次面試不是有考中英文法,如果過到第一次面試的B1,  不是連英文都唔達標卦?

除非第一次唔 ...

同意啊,如第一次面試英文也過不到學校合格要求,為何有第二次面試。。。

Mybaby03 發表於 19-2-24 16:11
同意啊,如第一次面試英文也過不到學校合格要求,為何有第二次面試。。。
...

其實, 只係其中一個jm 問左校長一句, 校長亦只話係有D band1 生既英語分數唔高, 佢都冇講其實係在第一次定第二次面試發生。
之前有幾位打手就將呢一句說話段章取義, 不斷發揚光大。 我地又唔係學校,根本就冇人知個事實。
學校決定收咩學生, 係學校決定。 家長亦可選擇讀唔讀。之前既打手, 唔需要再係度不斷只圍繞中基出‘負文’, 家長與同學眼睛是雪亮的。

hueyman    發表於 19-2-25 09:44
yuettoi    發表於 19-2-24 18:48

hkitty09 發表於 19-2-24 17:14

其實, 只係其中一個jm 問左校長一句, 校長亦只話係有D b ...

其實校長只係用咗兩三句答個問題!

其實, 只係其中一個jm 問左校長一句, 校長亦只話係有D b ...

同意!
學校自己有收生準則, 理得佢收band1定band2, 自己buy 學校嗰套教育理念咁咪讀lo, 呢個post已經太多打手, 真係無謂再看落去,浪費時間, 家長眼睛係雪亮嘅,唔係打手打幾句就可以影響到學校!DSE 結果反映左一切啦!

回覆 hkitty09 的帖子

帖友看帖,有褒有貶,正常不過,要所有帖都合眼,似乎非常離地,合眼看咪看lo,不合眼咪當時運高,乜都看不到lo!

yuettoi    發表於 19-2-25 12:14

這位網友你指的打手, 就是不與你們同一想法嗎? 你這樣說, 實在小圈子, 每位家長也會緊張學校有無OFFER 俾自己的小朋友, 不論你小孩是級頭定級尾, 始終真係付出了兩次面試時間和心血。有問題提出, 就說對學校有負面影響? 有點過份~

中基是自己和孩子喜歡的學校, 也知道是好學校, 想了解多點, 就是打手?

你們有OFFER 的, 現在又要開貼文想抽飛或計劃抽飛, 才不尊重校長和學校。想抽米抽囉, 唔洗咁快說, 不過呢D米係香港的自由! 抽了飛, 後面D "人"才可以入~

係呀, 唔好轉述校長的私人回應, 敏感時期! 謝謝

回覆樓主

請問有冇人今日仲收到call

pinkyyip 發表於 19-2-25 11:16
請問有冇人今日仲收到call

‹ 上一主題|下一主題