用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

B.BB 發表於 19-2-2 11:40
純粹路過搭下訕,我不是 GH 用家,亦沒有報考 GH。
越來越少 GH 用家願意在 EK 分享,原因顯而易見 ...

點解我見多咗GH小學家長在EK分享嘅

whitepurin 發表於 19-1-30 22:03

唔係話外判俾錢搞掂,只係當權衡輕重時大家所考慮的重點 ...

我係用家. 我擔心如果學校唔講banding. 家長如何選校?

Felix223 發表於 19-1-30 23:50
討論區唔通只是聽D美麗的誤會,學校近年確實收生方面係處理得未必咁好,其實hkpapa只是講事實啫!佢又係直 ...

其實hkpapa 講下呢d 實況仲好. 起碼唔會俾一d錯覺GH 家長以為中學部唔收都一定可以抽番band 1中學. 萬一填錯表就大件事. 加上小學又零支緩.

迷你人 發表於 19-2-1 00:14
仲講緊! 我其實都唔想再多講
每個人的想法也唔同,講黎講去問題只是著眼升唔升到中學, ...

你是否用家及不用愁升中那批家長?為什麼我覺得你既評論有d高高在上感覺

我係路人丙,我爬哂呢度D文,我既結論係:
GH 大致分三類家長
1)阿女資質好,完全跟到學校課程,完全順利升中,非常認同學校辦學理念,認成績唔認人。認為個D跟唔上既同學應自我淘汰,個D家長呻都唔可以呻下,應該自我檢討反省,怨天尤人,無自知之明,唔配做GH 家長,影衰哂。
2)有同理心,認為學校有改善地方,鼓勵跟不上既同學。說話謹慎,也許敢怒不敢言。
3)知道阿女係學校係中游份子,都唔敢鬆懈,精神金錢上都有付出,而且一路讀落去,家長同女女都同學校產生左真感情。天真咁希望九年無功都有勞,阿女唔係太差,諗住學校點都會對親生女有D情義。點知學校只看成績收生,家長失望極了,周圍同人呻下,但仍覺得學校係一間好學校。

Last but not least, GH係一間非常好既中學,所有學生都係揀出黎既 band 1生。校長愛貓狗多過愛親生女。

jasprincess 發表於 19-2-2 15:23
你是否用家及不用愁升中那批家長?為什麼我覺得你既評論有d高高在上感覺
...

應該唔關事
高智仔女都可以有低質家長
其實就係咁簡單

...

未必是用家,有可能目的是曲線地唱衰德小的一族!

王家爸爸    發表於 19-4-20 10:23

totorogo2009 發表於 19-2-2 17:35
應該唔關事
高智仔女都可以有低質家長
其實就係咁簡單

...

大家都係講緊GH升中支援差.....
人地上了岸,就叫上唔到岸嘅人自求多福,咪咁多聲氣,救命都唔好嗌

orlanke88 發表於 19-2-1 01:13
回覆 hkpapa852 的帖子

高人講 得好啱,如果只靠估自己banding,錯當下場可能好可怕比喻醫生话你有绝证, ...

Del

jasprincess 發表於 19-2-2 14:15
我係用家. 我擔心如果學校唔講banding. 家長如何選校?
自己一早報考多D直資中學,爭取番個主動權
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

Del.

hkpapa852 發表於 19-2-3 16:00
自己一早報考多D直資中學,爭取番個主動權

正是如此

我本來叫自己不要再發表,但我只想講,每次有家長上來分享升中,我們女女升不了 GH 中的也只是感慨校方對呢方面無支援,我們是第一屆 K1 kindergarten 上來的,當年校長真的有給我們十五年都讀在一所學校是多美好的願景.所以我們才會失望.但我們從來無批評過學校課程,老師.我們心知 GH 是優秀的學校,DSE 體育音樂成績驕人,所以我們也想女兒升上中學.請大家不要曲解,以為我們女兒升不上中學就四圍唱衰學校.我們只是呻下和真的失望,因為這九年真的努力付出過. 然而學校不停 advertise GH 上下齊心,one family, RE 堂教導小朋友要有爱,希望',包容,感恩… 我們真的以為自己女女九年来係 GH 大家庭一份子,如無犯過大錯,學校可能也有包容的心,俾小朋友一個機會. 我現知是我是太天真.我提過九年來有不少籌款活動,又俾人質疑,黎緊65週年晚會假座會展,$2000 一張飛,學校要家長支持配合我們真的義無反顧的. 在 GH,家長、學生也認真付出過的,我們並不是怨天尤人.

Bumsigu 發表於 19-2-2 17:29
GH 大致分三類家長
1)阿女資質好,完全跟到學校課程,完全順利 ...

Agreed
GH都是精選band1生,校長愛貓狗多過愛親生女。

orlanke88 發表於 19-4-18 22:50
我本來叫自己不要再發表,但我只想講,每次有家長上來分享升中,我們女女升不了 GH 中的也只是感慨校方對呢 ...

女兒亦是首屆重開幼稚園時入讀K1,有三年我們都是同校的家長,可惜當時無緣入GH Primary,  無錯,當時真係比左美好願景給我們,說話多麼動聽,甚麼一天 GoodHoper, 一世GoodHoper,可惜,好快便願景破滅,感覺他們要揀乖巧,肯坐定定,自理能力高的女生,我依然認為他們因為開大班,他們不願投放資源去照顧不同差異或比較活躍的小朋友,因此他們把龍門移了,事隔6年,我亦不記得太details, 但肯定當時sister Pauline 有講過小學部有足夠位收返德幼生,當然佢地戴晒頭盔,冇實牙實齒承諾,最後女兒當時是waiting,有啲家長都叫我地求吓校長,應該有機會,但我地最後無去求位,因K3當時已感覺同K1入讀時學校已有所改變,第一年答得好firm, 第二年開始搬龍門,而且三年德幼生活也認識很多家長,大部分也是很正常幾好的,但有10至 20%的家長係比較白鴿眼,奉承(其實係擦鞋)其他比佢地家境更富裕的家長,同學校拉關係,同有錢家長拉關係,看事物膚淺,可能只看你是住居屋,沒有揸私家車,便會看不起你,由K1時因生日會大班家長熟悉了一齊玩,到K2 K3清楚你一些,啲面口就變了,但這位媽咪可對住另一個比她更有錢,住西貢獨立屋的另一位媽媽好阿諛奉承,擦鞋的說話令人詐舌,變臉勁過四川绝技,我地考慮過,即使上到Primary,如果仲係以這些家長為伴,我自己也感到不舒服,可能真的同呢啲神校無緣,我也不想勉強自己和囡兒,去了另一間小學讀,總括來講,点解網上有這麼多人bad mouth GH,難道大家都係無理地唱衰,學校是否應檢討吓.....

不過唔會,這麽多年問題都係重覆地出現!

Bumsigu 發表於 19-2-2 17:29
GH 大致分三類家長
1)阿女資質好,完全跟到學校課程,完全順利 ...

我好朋友女兒在德小,佢本身好唔buy學校很多處理手法,由德幼開始,零升小支援。老師們的手法,眼做完手術仲叫人地媽媽去學校取成棟功課,交時話咁快做哂(梗系阿媽做,單眼點做?)不過佢最終選了德小。不過,佢都話佢地學校,看不見天主的愛子民的心。德小上德中處理手法雷同。如你們留意,學校教學手法也並不如大家覺得好好,只能家長親自每日跟進,因為從不派卷,你並不能從錯誤中學習,因為,你完全不知道錯乜。

親生仔女點講都係自己教出來的,在情在理應該收返先啱。呢個世界真現實,教育界也如是,悲哀!

我每次提到學校搞籌款活動,次次也被人質疑,话校方無强迫你捐。 我知,但學校是不是真的清高,不需要家長参與?他們搞得就係需要家長鼎力支持。我意思係,你需要重建Delia hall,说目標是籌三億,中學校長话我地今日捐助,將來大楼建好,我地既女女,甚至女女既女女也可能受惠。我們也希望如此。$2000ㄧ個位,買一圍l2個位平D也要2萬。但家長也在所不計,學校一呼籲,我們便响應。自己四圍揾人湊夠買一圍平D。 你说是不是筹款就一家人,升中就唔識人?
不是局中人不明白我地處境。但我重申我無講過硬性要捐錢。不過學校如真的不需要家長支持付出,不會搞咁多活動,而每次也要老師也認真記名做記錄。如是真用家會明白我意思。

我不敢説2000元一位的週年晚會是否奢華,天主教學校有這樣的排場是否適當。我只是本着想阿女好,想學校好的心。能力做得到的便全力支持。我身邊很多GH家長也一樣。
‹ 上一主題|下一主題