用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果扣津校, 係咪放榜當日都要好早到學校攞籌? ...
go

如果扣津校, 係咪放榜當日都要好早到學校攞籌? [複製鏈接]

同直資一樣要好早去攞籌?
   3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

mypineapple 發表於 19-1-9 08:38
官津校唔使攞籌

根據校網既叩門資料去交表, 有部份學校未必有得網上 download 叩門申請表, 係要親身去學校畀職員睇完成績表先會畀申請表你, 所以係派位前一個月就要留意校網公佈.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-1-9 09:14
官津校唔使攞籌

根據校網既叩門資料去交表, 有部份學校未必有得網上 download 叩門申請表, 係要親身去學校 ...

謝謝

回覆 miriam 的帖子

甘一般要唔要PROFILO, 定影定成績表?

一般要上網、打電話問晒詳情,填好表,影印晒成績表、證書,用公文袋入好。派得唔好飛車交表,因為好多學校扣門都好快知得唔得,上午in, 下午註冊,多的是

大家唔好咁啦, 自行都未過就講到去叩門, 已經擔心到死了

5tgb 發表於 19-1-9 16:18
一般要上網、打電話問晒詳情,填好表,影印晒成績表、證書,用公文袋入好。派得唔好飛車交表,因為好多學校 ...

請問交表時 小朋友要不要在場?

little_yolky 發表於 19-1-9 16:35
我2間自行都搏高一線,真係要諗定扣門呀

bryancsy 發表於 19-1-9 17:35
請問交表時 小朋友要不要在場?
不需要

5tgb 發表於 19-1-9 16:18
一般要上網、打電話問晒詳情,填好表,影印晒成績表、證書,用公文袋入好。派得唔好飛車交表,因為好多學校 ...

扣門要筆試+面試?

每間學校要求都唔同, 有啲會即場面試, 有啲交低申請表就等消息, 要自己打去學校問

考中學係可以筆試的, 有筆試嘅學校, 通常會講明筆試日期, 筆試合格先至安排面試
有啲學校又會面咗試先, 覺得適合先安排筆試
總之全部要打電話問清楚, 先決定叩門路線圖

elderberry 發表於 19-1-9 17:41
我2間自行都搏高一線,真係要諗定扣門呀
我都搏高咗, 但仲有大抽奬丫嘛

little_yolky 發表於 19-1-9 17:50
我都搏高咗, 但仲有大抽奬丫嘛
我區唔夠band1位,所以不甚樂觀,一交完表,我就有啲哟後悔,點解咁搏呢?

little_yolky 發表於 19-1-9 16:35

年年都有旧帖可以參考……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3658678&highlight=叩門

咁快諗叩門?

對D交咗表的家長來講,依家唔講扣門,講D乜呀?
自行有無得面試,唔係家長比心機就得的。祗有預備扣門才可平衡心理,自己去年都係咁,嘻嘻!

elderberry 發表於 19-1-9 18:16
我區唔夠band1位,所以不甚樂觀,一交完表,我就有啲哟後悔,點解咁搏呢? ...

我嗰區都係學位唔夠,所以我揀咗一間進取(1st)同一間穏陣(2nd),就係驚大抽獎Number唔靚會飛上西天

醒目開學勳章 王國長老

happy20113 發表於 19-1-9 15:39
回覆 miriam 的帖子

甘一般要唔要PROFILO, 定影定成績表?
當年我係派位前已經預備晒叩門資料, 派位個日袋埋出去, 要叩門就即刻跟住之前睇左既行程出發, 好彩我囡入到心儀中學.

自行都未截止, 依家咁早講叩門真係會令到好多家長不安......

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

各位放鬆少少, 自行都未面試, 呈三亦未考, 留返少少空間畀自己同仔女休息下喇

‹ 上一主題|下一主題