用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 電匯交學費
go

電匯交學費

電匯交學費, 有冇家長試過學校果邊既銀行收電匯係免手續費架?
朋友話可以試下問學校佢間銀行有冇免手續費, 通常外國個個學生都用電匯交費, 可能學校同佢間銀行有協議會不收學校手續費, 如果家長電匯時講埋負責收款人銀行手續費, 會可能有唔抵.

回覆樓主:

富邦

我用匯票,免費 !
電匯冇得免費

db7mu23 發表於 19-1-8 17:54
富邦

我用匯票,免費 !
小朋友直接帶回學校繳交?  有冇過海關/安檢時比關員問?

過客 發表於 19-1-8 18:14

我都係咁做,入落信封,放背囊,照過關

sze_mark 發表於 19-1-8 18:29
我都係咁做,入落信封,放背囊,照過關
我之前都係咁做, 但小朋友比安檢關員問過, 呢個信封係咩黎..........佢驚左, 而家唔肯帶返去交, 所以我惟有改用電匯交學費.

過客 發表於 19-1-8 18:43
我之前都係咁做, 但小朋友比安檢關員問過, 呢個信封係咩黎..........佢驚左, 而家唔肯帶返去交, 所以我惟有 ...

咁其實安檢關員問到有無問題?滙票無寫收票人?
我之後都打算用滙票,因為電滙2邊比手續費都幾百元一次。

過客 發表於 19-1-8 17:48
電匯交學費, 有冇家長試過學校果邊既銀行收電匯係免手續費架?
朋友話可以試下問學校佢間銀行有冇免手續費,  ...

我哋開咗HSBC英國戶口,第一期學費(留位費)就交英鎊支票給agent轉交學校,之後我email問學校攞咗學校戶口,就上網轉賬,完全唔使手續費又冇匯率差價,而家記低戶口,一click就搞掂,唔使通知學校,學校見到reference就知係我哋交,即日就收埋email收據!

過客 發表於 19-1-8 17:48
朋友話可以試下問學校佢間銀行有冇免手續費,  ...

點解唔開一個英國銀行戶口?孩子去英國升學,一讀就幾年,如有英國銀行戶口,有支票簿,又有debit card,真係好方便。

回覆 SYSquare 的帖子

有開, 不過 d $ 唔係放呢個戶口, 費事抬黎抬去.

過客 發表於 19-1-8 18:14

未試過。

抬頭寫學校名,冇觸犯法例 !

db7mu23 發表於 19-1-8 23:38
未試過。

抬頭寫學校名,冇觸犯法例 !
匯票抬頭係寫學校名.
幣在唔係英國關員問佢, 係佢在轉機坫的安檢關員問佢.

過客 發表於 19-1-9 00:04
匯票抬頭係寫學校名.
幣在唔係英國關員問佢, 係佢在轉機坫的安檢關員問佢.
...

直接寄給學校 !